Home » BY - Fleur Prins » Coaching | Hardlopen » Fleur en Jong talent » Swipen, liken en scrollen! Social media, kunnen wij er zonder?

Swipen, liken en scrollen! Social media, kunnen wij er zonder?

Gepubliceerd op 15 februari 2020 om 18:06

Social media. Een grote rol die veel tijd in beslag neemt. Via je telefoon kun je je scherm tijd zien en soms is dit toch best iets om van te schrikken.... 4 uur schermtijd ( op sommige dagen)... WOW. Dat kan anders. Want denk maar is na wat je in die tijd kunt doen. Ik doe persoonlijk veel met social media. Ik deel veel, ik like veel en ik lees veel. Waarom? Omdat ik dit leuk vind. Maar probeer dit wel te doen gericht op mijn ontwikkeling. Of terwijl: mensen volgen die mij inspireren en motiveren en geen negativiteit. Zo zul jij mij geen 5 Netflix afleveringen na elkaar zien kijken. En ben ik dus geen zombie die dagen voor de tv hangt. Maar social media gebruik ik wel veel. Ben ik dan extreem sociaal of juist totaal niet? In mijn project: FLEUR X BLOGGERS. Wil ik social media vanaf een positief beeld laten zien. En wil laten zien hoe motiverend, stimulerend en tof het kan zijn. Aan social media heb ik veel, ik raak door andere geïnspireerd en durf hierdoor ook zelf eerder stappen te ondernemen. Bijvoorbeeld het starten van mijn blog.

Wat is social media?

Social media, een bron van takken die samen een vormt. Een soort boom dus met een heleboel takjes. Nu zijn er wel een aantal hoofdtakken die wat dikker zijn zoals: Instagram, LinkedIn, snapchat, whatsapp, facebook en YouTube. Maar bestaat het eigenlijk uit nog veel meer. Een leven zonder social media, kan jij het je voorstellen? Ik niet meer. Maar hoe ging dat dan vroeger, brengt het dan zijn pluspunten mee of heeft het ook wat nadelen? Ik denk beide. Social media is in cijfers startende vanaf 1997. Het moment dat Internet eigenlijk in beeld kwam en vanuit daar websites ontstonden gericht op beeld, samenwerkende projecten zoals Wikipedia en blogs. Welke steeds verder ontwikkelt worden ( en complexer).

Meer of minder sociaal?

We komen makkelijker in contact, kunnen sneller vragen hoe het met iemand gaat, zijn sneller bereikbaar. En kunnen hierdoor ook gemakkelijker delen. We delen via een paar klikken, schrijven een leuke tekst en gooien er in veel gevallen een filter overheen. GEK? Een beetje wel vind ik, als ik er over na denk. Maar doen we het? JA, allemaal. Maar moeten we ons hier schuldig over voelen? Nee. We zijn in die zin dus socialer door social media maar een persoonlijk kaartje, een snel praatje aan de deur of even een koffiedate komt hierdoor minder snel tot stand. We spreken via de telefoon, mailen elkaar en hierdoor zien we elkaar dus ook indirect minder in REAL life. Persoonlijk denk ik dat we geen conclusie kunnen uiten of we nu wel/niet socialer zijn. Dit ligt persoonlijk en bij jezelf blijven is hiervoor heel belangrijk.  

Een leven zonder

Oké, je wordt wakker. Bekijkt je eerste whatsapp berichtjes, wat Snapchats ( gericht op mijn generatie 1995+), scrolt wat door Instagram, kijkt even in je mailbox en staat op. WOW… wat een prikkels. Vervolgens start je je dag, maakt je afspraken via je agenda op je telefoon. Tijdens je werk stuur je wat projectstukken door via Outlook en zet de lamp in de ruimte aan via google. Ben je klaar met je activiteiten, bekijk je even de bus/trein tijden via de NS app. En appt vervolgens die ene vriend hoelaat je ook alweer had afgesproken bij Bagels and beans. Oké. Even een scene gericht op het gebruik van Internet. Stel jezelf deze scene voor zonder social media….? Hoe communiceer je dan, plan je afspraken, stuur je afspraken door? Uhh… good question? NIET? Persoonlijk wil ik in de ochtend zo min mogelijk op mijn telefoon zitten. Want wat een prikkels hebben wij te verwerken in 5 minuten? Maar pas dit ook door de dag door toe. Niet gek dat we soms klagen van wat hoofdpijn, stress symptomen en hierdoor ook het aantal uitvallers door steeds meer toeneemt. Een wereld zonder social media is niet meer haalbaar. Zorg, economie en communicatie. Alles verloopt via deze gouden bron. Maar het minderen, ja dit is mogelijk.

Positieve en negatieve kanten

Social media brengt dus veel met zich mee. Er is veel kritiek op en vooral binnen de business gericht op influencer. Denk hierbij aan social influencers, de marketing die via deze bron verloopt en denk is na over het effect op ons. Er wordt veel over gespeculeerd en ieder heeft er zo zijn/haar mening over. Pestgedrag ( intimideren) en oplichting zijn negatieve effecten. Ook hier worden weer programma’s/protocollen en apps voor ontwikkeld. Maar kunnen we dit allemaal tegenhouden… nee. Want hoe normaal is het dan een influencer met gemak meer geld verdiend dan een arts die dagelijkse mensen opereert met veel risico’s. Dit zijn dus dilemma’s . Ieder een eigen mening zeg ik dan maar. Maar wel de realiteit van 2020. Het brengt dus mooie/mindere dingen mee. Waarbij een aantal pluspunten zijn:

INFORMATIE. We komen gemakkelijker aan informatie. Denk hierbij aan studie, waarbij je vroeger uren lang aan het zoeken was en nu binnen een paar klikken de info voor de hand hebt.

 

MEER DOEN. We kunnen meer doen in een kortere tijd. Dit betekend meer prikkels maar wel meer. Hierdoor behalen we sneller een doel en kunnen hierdoor meer uit ons zelf halen. Tuurlijk heeft de overdosis prikkels ook zijn keerzijde, maar bereiken van andere gaat wel gemakkelijker/sneller.

 

DELEN EN SAMENWERKEN. We kunnen andere ‘’ influencen ’’. ook wel waar het woord: social influencer vandaan komt. Kijk je naar de basis is dit het beïnvloeden van andere via social media. Doormiddel van beeldmateriaal/leesmateriaal. Hierdoor delen we dus makkelijker ons werk en komt dit dus (weer ) sneller bij de hoofd baas. Wat ervoor kan zorgen dat je eerder een klus aangeboden krijgt! Marketing komt hierbij om de hoek kijken. Denk aan: samenwerkingen, advertenties en gratis producten in ruil voor een foto op Instagram? Een slimme manier als je het mij vraagt. Je doelt je op een kleinere doelgroep die dus wel eerder interesse biedt. Even anders dan een krantje of nationale tv.

BEÏNVLOEDEN. We kunnen mensen volgen die ons beïnvloeden. Ook wel positief. Richt ik dit op mijzelf volg ik veel mensen die mij inspireren. Waarvan ik zoiets heb: ‘’ o, wat tof’’. En waardoor ik dus indirect eerder een stap durf te zetten. Die ik anders minder snel zou zetten. Het beïnvloedt dus onze mindset en verbreed hierdoor ook eventueel onze visie en gedachtes. Worden we hierdoor meer flexibel? Geen idee. De keerzijde is dat we overal iets van gaan vinden, mensen sneller goed/fout worden bestempeld en misschien eerder in een hokje plaatsen. Dit kunnen we dan wel zelf beïnvloeden door onze mindset!

Mijn aandeel op social media

Je hoort veel negatieve kanten van social media. Mensen krijgen eerder een ‘’ slecht ‘’ zelfbeeld en worden minder zeker van zijn/haar eigen zaken. FOMO, de fear of missing out wordt ook groter door het aantal Insta stories wanneer je op zaterdag op de bank zit en ons persoonlijke zelfbeeld kan hierdoor geraakt worden. WACHT. Maar dit is niet de bedoeling, ik vind realistisch blijven heel belangrijk, kijken naar wat je hebt en kijken naar het geen wat je bereikt. Ik draag bij aan een ‘’ leuk ‘’ beeld delen op Instagram. Post alleen foto’s waar ik mijzelf van de goeie kant laat zien en zal geen behuild gezicht delen op de gram. Want let’s be real. Niemand wordt gelukkiger van negativiteit. En we zetten ons het liefst zo leuk, lief en knap mogelijk op het web? NOT? Ik probeer dus wel realistisch te blijven en een positief beeld te delen. Ik werk, studeer en blog. Maar iedereen is een mens en heeft een uiteindelijk basis. Wel is het afhankelijk wat je ermee doet. Ik vind social media iets moois, ik vind dat we in zekere zin inderdaad socialer zijn en vindt ontwikkelingen als podcasts, blogs en het volgen van de mensen die jouw beïnvloeden iets heel moois. Dit is ook mijn doel op social media: mensen inspireren en motiveren. En vooral een realistisch beeld geven. Social media is leuk, gaaf, gezellig, cool. Maar maak er wel op een ‘’ goede ‘’ manier gebruik van. Hou van jezelf en laat jezelf niet voor de gek houden.

Ik hoop dat je dit een interessante blog vond. En ben heel benieuwd naar jouw mening. Blijf up to date. En volg voor mijn opkomend project: FLEUR X BLOGGERS. Tot bij de volgende.

 

Liefs,

Fleur @fleurrprins


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.