Home » BY - Fleur Prins » Mijn sport-events » Tachtig kilometer lopen - TachtigvanLangstraat mijn ervaring | Fleur Prins

Tachtig kilometer lopen - TachtigvanLangstraat mijn ervaring | Fleur Prins

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 12:42

De 80 van Langstraat. Ja ja…! 14 op 15 september 2019 was het zover. De 80! Een event waarbij er 80 kilometer wandelroute wordt uitgestippeld door het Zuidelijke stukje Brabant: Waalwijk, Sprang Capelle, Waspik, Kaatsheuvel, Vlijmen etc. Waarom? Omdat het een mooi event is wat mensen samen brengt en voldoening geeft. En zo ook mij… het prikkelde al een tijdje om deze uitdaging aan te gaan en halverwege augustus nam ik het besluit, schreef mij in en pakte dit met twee handen aan. Hoe dit verliep lees je in deze blog. 

Hoe kwam het idee tot stand?

De plannen lagen al een tijdje op tafel ( samen met mijn vader). Een  uitdaging zowel fysiek als mentaal. Iets bijzonders wat je niet zomaar doet en vooral iets wat achteraf maar misschien ook al tijdens veel voldoening geeft. Daarom besloot ik in augustus 2019 akkoord te geven. Want ja welke ‘gek’ loopt er nu even op een avondje door 80 kilometer. Uiteindelijk na een oefenrondje Someren ( de 40 kilometer van Someren van de totale Kennedy Mars) dacht ik: ‘oké, ik doe het gewoon’.

Lichamelijke voorbereiding.

Onvoorbereid was ik niet. Mijn lichaam is gewend  lichamelijke inspanningen te leveren en ik loop veel hard ( waardoor mijn beenspieren gewend zijn hard te werken) en fitness ook wat af. Zo blijft mijn lichaam sterk en vooral weerbaarder tegen grotere inspanningen. Waardoor ik niet meteen een blessure op loop. Door veel sportactiviteiten was mijn conditie goed en was een grotere vraag: Kunnen mijn voeten dit wel aan?  

Ben ik meer een hardloper of een wandelaar.

Ik hou meer van snelheid, ondanks dat leek het mij een mooie uitdaging. Jezelf tot een bepaalde grens pushen en een redelijk uiterste van je lichaam vragen leek mij bijzonder. Mentaal was dit nieuw. Wanneer je een afstand loopt ken je je eigen tempo, en kan je ook inschatten hoelang je erover zal doen. Dat was met de 80 nieuw. Daarom was het een en al uitdaging: de onzekerheid, het onbekende ( niet meer ervaring hebben dan 40 kilometer lopen) en vooral de afstand.

Mijn uitrusting. Tijdens de 40 kilometer in Someren droeg ik wandelschoenen, tijdens de tocht had ik op 30 kilometer al flinke blaren. Ik droeg tijdens de 80 hardloopschoenen met goede aansluiting en droeg hierbij speciale wandelsokken die voor meer demping zorgde. Kleding gerelateerd droeg ik laagjes…. veel laagjes! Dit voor een goede aansluiting om de wrijving te voorkomen en hierdoor zo min mogelijk blessures of irritaties de kans te geven te ontstaan.

 

De avond van de 80.

Zaterdagavond 20:00. Tot een uur of 3 was het ( continue) lopen van feest tot feest. Je komt bekende tegen, er is veel muziek, veel mensen en de sfeer is top. Gedurende de avond werd het kouder maar door mijn laagjes had ik hier geen last van. Tijdens tussenstops masseerde ik mijn voeten, dronk thee, at voldoende en zorgde dat mijn energiemotortje goed op gang bleef. Om vijf uur s ’ochtends werd het wat zwaarder, voeten begonnen meer aanwezig te zijn en de eerste kleine blaartjes ( ondanks de strakke, passende schoenen) begonnen te ontstaan. Dit was even doorzetten, het was rond zonsopgang koud en je lichaam wordt toch wel moe. Spieren worden wat stijver en je merkt toch wel dat je al een hele nacht hebt gewandeld.  

De ochtend.

Op 55 kilometer haakte mijn zusje Roos aan,  dit was motiverend en verfrissend. Een extra steun. Het lopen werd lastiger maar we mochten nog wel de laatste 25 km uitlopen… even op de tanden bijten en door! Op 63km besloot ik ( door wat vervelend blaren waardoor ik ging zwikken) mijn voeten te tapen ter preventie om geen verdere bloedblaren te ontwikkelen. In de ochtend werden mensen wakker, stonden eieren te bakken op straten en moedige aan. De sfeer bleef goed. Tuurlijk was er pijn, maar een einde kwam langzamerhand dichterbij. Dit zou voldoening geven en daarom zet je door. Finishen deden we ( ik, mijn vader en zusje) om 13:01. Met een totale tijd van 16 uur, 56 minuten en 31 seconden.

Achteraf. De 80 van Langstraat, was super geregeld: de voeding, tussenstops en medische diensten. Begeleiding is super, en terecht kun je ( bijna) overal: You never walk alone. Of er een volgende keer komt? Is zeker, wanneer nog niet… haha. Vanuit mijn visie is het een event om jezelf zowel mentaal als fysiek uit te dagen. Maar bovenal: gezellig op z’n Brabants. Na de 80 ging herstel snel, natuurlijk ben je dag 1 en 2 wat stijf en voelen de voetjes nog wat gevoelig. Maar doordat mijn lichaam gewend is te bewegen voelde ik mij dag 3 eigenlijk al goed. Rust is ‘the key’ voor herstel. Even goed luisteren naar je lichaam en daarna weer lekker in het oude gereel!

 

Ik hoop dat je dit een leuke blog vond en hoor graag of je eventueel tips of tops hebt voor het wandelen van zulke afstanden ( & of je nu zelf gaat twijfelen om zoiets te doen).

 

Tot bij de volgende. Liefs, Fleur


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.