Home » BY - Fleur Prins » Reisdagboek | Fleur Prins » Eerste indrukken Zuid-Afrika Khaleylishia

Eerste indrukken Zuid-Afrika Khaleylishia

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 16:11

Aankomst Zuid-Afrika, meeting Graceland en gastgezinnen en de eerste indrukken! 

Goeiemorgen allemaal! Wij zijn net wakker geworden de eerste nacht in KAAPSTAD!

 

12 januari 2018 zijn wij rond 13:00 aangekomen in Kaapstad! Een lange maar fijne vlucht van totaal 14 uur. We vlogen via Turkish Airlines, een fijne organisatie. Beenruimte kon wat meer maar verder wel alle comforts! Niks te klagen dus. Slapen kon redelijk in het vliegtuig waarbij we in de ochtend twee uur voor aankomst ontbijt kregen. Een rustige manier van vliegen waardoor je dus '' uitgerust '' aankomt op locatie.

Tijdens de landing konden we Kaapstad centrum, de Tafelberg en de zee al zien. Ook de wijnvelden waren al zichtbaar bij landing. De lucht was strak blauw en alles leek vanaf boven zo klein en helder. Na dat we geland waren werden we ontvangen door Lindi ( onze hoofdorganisator ), die ons de gehele trip zou begeleiden en bijstaan! Vervolgens maakte we kennis met onze gastmama's wat betekend veel knuffels! We reden vanaf Kaapstad airport tot ons verblijf. Khaleylishia, een middenklasse woonwijk waar ik en 12 andere studenten ( met Joost en Merel ) komende drie weken gaan verblijven! 

Onderweg zagen we al veel. Krottenwijken waarbij het het zien niet daadwerkelijk beseffen was. Zoveel indrukken. je vraagt jezelf dan af: '' Wonen deze mensen hier echt ? '' . Bijzonder om te beseffen. We kwamen aan in Graceland ( het plekje waar wij dus verbleven). We konden onze spullen uitladen, maakte kennis en gaven alle kinderen / mama's knuffels. Een hartelijk mooi ontvangst. Vervolgens richting het '' centrumpje '' om snel wat internet te regelen. Waarbij wij met onze oranje shirtjes werden aangekeken als bekende! Mensen wilde op de foto en iedereen keek ons aan. We waren bijna de enige blanke. Nog iets wat bijzonder was.

Eenmaal terug konden we echt ons gastgezin leren kennen. We werden extreem hartelijk ontvangen en je kreeg meteen een warm welkom. Om zes uur in de avond kwam onze groep nog bijeen. We bespraken de eerste puntjes en ook meteen de planning voor de dag erna. Voor morgen was de planning als volgt:

  • Krottenwijk bezoeken
  • Stellenbosch
  • Look out hill

Morgen een nieuw verhaal. Liefs, Fleur

Eerste indrukken Zuid-Afrika. 

Zondag! Dertien januari 2018.

Wakker werden we vandaag in Khaleylisha  ( bij ons gastgezin ). De eerste nacht ergens anders slapen in een compleet andere omgeving, met compleet andere wensen en behoeften. Dit is natuurlijk altijd even wennen. Vandaag is de planning: Look out Hill, een township en gaan daarna naar de rijkere. Dit is dus Stellenbosch & ! Dit zijn dus Stellenbosch en Boshendaal, waar de Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan komen!

 

Ons ontbijt op dag 2 was cornflakes, melk en toast. Dit was mega lekker en het voelde als een soort hotel waar we verbleven. Zoveel zorgen en zoveel warmte. Het voelde heel dankbaar. Om 8:30 verzamelde we. We reden door naar Look out Hill waar we een uitzicht hadden over Khaleylishia ( de krottenwijken ) en kregen ook een rondleiding. Later volgde een Afrikaanse zangcursus. Waarbij we wat klanken leerde. ( wij als Nederlands volk waren hier helaas wat minder in... haha ). We zagen op dit uitzicht heel duideijk zien waar Khaleylisha lag en waar Mitchels plain lag. We maakte wat foto's. Vervolgens reden we door naar de town ship ( wij met tig Nikon camera's, hadden ons hierin wat beperkt). Anders kwamen we wel heel Westers over. Het was spannend maar voelde bijzonder. Direct tijdens aankomst was de armoede kenbaar. Een totaal ander leven met een andere cultuur. De mensen lijken gelukkig.  Dat wel. 

Tijdens de rondleiding was het heel indrukwekkend. Kinderen liepen direct op ons af en huizen bestonden uit daken van golfplaten. Later volgde we een kerkdienst. Dit ook in een krotje.  Een kerk die bestond uit golfplaten, kleine houten bankjes in een warme ruimte. De priesters droegen mooie kleding en begonnen. Het bestond onder andere uit dans en zang. We beden toen voor Heno ( een god ). Het was zo intens en bijzonder om mee te maken. Later vroegen ze geld. Dit hebben wij niet gedaan. 

Na de kerkdienst volgde Stellenbosch. Wijn! Dit voelde voor ons als '' normaal ''. Het voelde er Westers en we konden even alle indrukken laten inzinken. We bespraken van alles en kwamen even tot rust. Het zag er heel '' clean '' uit. Het leek een Westerse omgeving met winkeltjes en restaurants. We aten hier bij een Braziliaans restaurant. Hierna gingen we door naar Boshendaal. We proefde wat wijn en aten hier ook was. Weer een prachtige omgeving. De luxe straalde er van af. We zagen veel blanken mensen. Op het terras bestelde we wat soorten wijnen. Waaronder Chardonnay uit Boshendaal. Het was een mooie ervaring, later aten we pizza.  Om 8 uur reden we terug, een dag vol indrukken. Op naar de volgende. 

Maandag veertien januari 2018. 

 

De dag begon weer rond 8:30. We werden wakker met een warm zonnetje. Wat bewolking was aanwezig. Ons ontbijt bestond uit bacon and eggs. Dit op toasts en wat koffie. We reden door naar Masipumulele. Een centrum voor verstandelijk/lichamelijk beperkte. Een centrum waar de vorige ROC sport en bewegen ook waren geweest ( het vorige excellentie programma). Wij gaan hier ook langs voor middelen te brengen en sponsorgeld te geven. Dit jaar was de hulpvraag toiletten en deuren! Eerste indrukken waren: groot, mooie ontwikkelingen door afgelopen jaren en als laatste armoede die een grote rol speelde. Bram ( een jongen uit onze groep ). Kreeg uit Nederland 200 euro van een bekende. Dit mocht hij aan een persoon geven. Bram koos hiervoor de meneer die hout materialen maakt. En nu  ook bezig is samen met zijn vrouw een krottenwijk op te bouwen. Deze meneer verwacht in 2018 ook vader te worden van een tweeling maar heeft financieel weinig.

 

Bram gaf deze man dit mooie gebaar. Dit was een emotioneel moment ook voor ons als groep. Vervolgens door naar de bouwmarkt. We kochten materialen voor het centrum. We voelde ons een soort Sinterklaas. We overhandigde de materialen en reden door naar de eerste basisschool in Mithels plain. Deze school was vooral gericht op cognitief gebied. Op deze school was een sportdag organiseren helaas niet mogelijk en hierdoor moesten we meteen alle hoop op Rocklands leggen.  

Aangekomen op Rocklands gingen we hier kijken naar mogelijkheden. Vorig jaar waren hier ook veel materialen gedoneerd. Helaas ( door diefstal ) was hier weinig van over.  De eerste indrukken van deze  scholen was groot, interessant, heftige teksten maar wel kleurrijk waardoor je een open gevoel kreeg. Er waren veel sportmogelijkheden en velden maar helaas worden deze weinig gebruikt.

 

We reden vervolgens door naar sportzaken. Hier kochten we sportmaterialen voor iets meer dan €500,-. Een vrouw die we spraken die in de sportwinkel werkte spraken we. Zij vertelde over haar omgeving. Dit was een onveilige buurt, waar helaas nog veel '' gangs '' actief zijn. Dit was heftig om zo even te horen. Sportspullen werden tussendoor geregeld dus speelde wij maar een potje volleybal en voetbal om de tijd te doden. De zon scheen en de palmbomen stonden om ons heen. Een reactie in mijn hoofd was toen: ''' Ongelofelijk hoe groot het verschil tussen arm en rijk hier'', Toen we alle spullen hadden reden we terug. Rond 7 uur waren we terug. Ons avondmaal was pompoen, rijst en kip. Een lekkere maaltijd. Vervolgens gingen we slapen.

Update

Hallo, wat leuk dat je weer op mijn blog beland bent! De eerste daagjes van Zuid-Afrika zitten er alweer op! Nu ik dit schrijf is het alweer dinsdag half 7! Net thuis van deze dag en oh wat zijn ze indrukwekkend! Continue nieuwe indrukken, nieuwe mensen, nieuwe bezigheden alles is nieuw! Heel leuk maar ook wel vermoeiend! Aan het eind van de dagen zijn we erg moe. Dit zijn deze dagen zeker waard. Het is wennen om zo in een gastgezin te wonen. Veel indrukken, nieuwe mensen en vooral toch even anders. Ik ben enorm dankbaar in deze situatie. 

We wonen bij onze gastamama Ziggy, een lieve vrouw die in Graceland woont in Khaleylisha! Ze woont samen met haar dochter van 30 en wonen in een mooi maar wel premitief huisje. Zo is een douchekop ontbrekend en is de ruimte ook beperkt! Wel prima en natuurlijk hartstikke bijzonder ( one in a lifetime experience ) Om zo te mogen leven. In mijn volgende blog beschrijf ik deze dag. Liefs, Fleur 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.