Home » BY - Fleur Prins » Reisdagboek | Fleur Prins » Sight seeing South Africa

Sight seeing South Africa

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 16:21

Dinsdag 16 januari 2018. 

Een volgende blog uit Zuid-Afrika. onderhand is het al dinsdag. Het wordt gedurende de dagen steeds bijzonderder. Elke dag is een top ervaring en zeker iets om nooit te vergeten. Het programma van vandaag was gericht op cultuur. We gaan deze dag veel langs organisaties. 

 

De dag begon met cornflakes. We werden we op zijn Afrikaans wakker gemaakt door onze gastmama! Dit houdt in openhartig met een liefdevol hart! De planning van vandaag is:

  • Beklimmen Lions head
  • Bezoeken van Boa kaap
  • Sporten in Krottenwijken met de nieuwe materialen

De beklimming van Lions head. 

Lions head is de berg naast de tafelberg ( deze ligt middenin Kaapstad ). Het was ongeveer een half uur rijden en toen waren we er. Aangegeven op Google stond een uur lopen om bovenaan te komen. De wandeling was mooi en bijzonder. We hadden uitzicht op heel Kaapstad, de kust en meer. De lucht was strakblauw, des te hoger des te mooier uitzicht. Ook werd het smaller. We kwamen bovenop door middel van grepen die we moesten vast houden. We moesten wat ladders voorbij en dit met 33 graden! Eenmaal bovenop werden we beloond. We maakte wat  foto’s .... veel! Maar dat kan ook niet anders met zo een uitzicht. Na de fotoshoots gingen we terug afdalen! Eenmaal beneden even lunchen en door.

Boa kaap. Een zeker bekende plek vol gekleurde huisjes. Mooie en felle kleuren in het centrum van Kaapstad. Na deze plek bezocht te hebben gingen we even terug naar onze gastgezinnen. Even opfrissen en door. Er stond ons namelijk een nieuwe ervaring te wachten. Sporten midden in een krottenwijk met meer dan 100 kinderen. Voorafgaand in Nederland had Bram voetbalkleding gesponsord geregeld. Hierdoor konden we de voetbal teams sponsoren met wat outfits. Een heel mooi beeld. Eenmaal aangekomen stormde er tig kinderen op ons af. 

 

We pakte wat materialen en no time meer dan 100 kinderen.  We pakten wat materialen en begonnen. Kinderen deden enthousiast mee en door duidelijk en enthousiast te zijn kwamen we ergens. Sommige kinderen hadden twee verschillende schoenen aan, andere kinderen droegen niks. De manier hoe de mensen daar leven is een enorm verschil met Nederland. Je leert hier bepaalde dingen te waarderen die je in Nederland niet inziet. Na het sporten met de kinderen hebben we ook gesport tegen de teams die een gesponsorde outfit hadden gekregen! Wat een ervaring, sporten met mensen met zo een compleet andere afkomst dan jijzelf! Wow, iedereen zijn enthousiasme straalde er van af. Het was weer een bijzonder moment. Als laatste gaven we ons gesponsorde bedrag en zongen het dankleid: shozoloza . Weer een bucket list dagje die ik kon afstrepen. 

Morgen zal ik een blog posten over woensdag en donderdag in 1!  Deze dagen zullen gaan over de gevangenis bezoeken bij :

  • Pollsmoor Prison
  • Rooftop bar
  • Beth Uriel  boys etc

Nieuwe indrukken - Zuid Afrika

Woensdag zeventien januari 2018

De volgende dag stond Pollsmoor Prison op de planning. Deze gevangenis staat bekend als een van de beruchtste gevangenissen met een heleboel secties. Vandaag stond op de planning een rondleiding door Pollsmoor Prison en mogelijk kennis maken met wat medewerkers vanuit hier. Toen we hier aan kwamen werd ons verteld dat de dag ervoor een steekpartij had plaats gevonden. Hierbij waren 21 gevangenen / politieagenten gewond geraakt. Meteen iets wat voor voor ons als heel onwerkelijk klonk, maar hier dagelijkse koek was. Na lang wachten mochten we naar binnen. Sommige gevangenen kregen taken als stempelen, papier opruimen, vuilniszakken opruimen etc. Eenmaal binnen werden we meteen door begeleidt naar een lokaal, waar gevangenen leerden om te gaan met hen leven en te kijken naar verbeterpunten.

 

Even later kwam een agente onze kant op.  Zij vertelde ons het een en ander over de gevangenis. Dit was leerzaam. Het was gek ergens binnen te zijn waar mensen rond lopen die de meest erge daden hebben gedaan. Ook toen we binnen kwamen voelde we een benauwd gevoel ( ik in ieder geval), omdat je te maken krijgt met een onderwerp wat zoals bovenstaand niet bekend hoort te zijn in jouw leefomgeving. Het was een interessante morgen waarbij je veel inzichten kreeg. Vervolgens reden we door naar het centrum van Kaapstad. Hier gingen we eerst langs het district six museum waar het onderwerp apartheid centraal stond. Apartheid speelt tot de dag van vandaag nog een grote rol. 

Daarna door naar het echte centrum. Een druk centrum waarbij meerdere wegen elkaar langs gaan. Veel palmbomen, hoge gebouwen. Een soort new York gevoel midden in het centrum maar dan anders. We liepen langs wat markten en liepen langs wat kraampjes met trommels, blik voorwerpen en andere dingen. Tijdens het lopen door de straten viel voornamelijk het arm/rijk gevoel op. In restaurants midden in het centrum zitten alleen blanken en valt amper een zwart persoon te bekennen. Mensen die op straat werken zijn zwart en doen het grove werk. En de blanken zie je meer de grote taken hebben. Apartheid is dus eigenlijk nog steeds aan de orde wat eigenlijk verdwenen hoort te zijn. Iets wat indrukwekkend is om over na te denken.

Na het centrum gingen wij door naar Rooftop bar club 9. Een rooftop bar midden in het centrum van Kaapstad met een geweldig uitzicht op het centrum maar ook op de Tafelberg. Echt een must have to be wanneer je van een lekkere cocktail houdt,  voor weinig geld met een top uitzicht. Al is een nacht wel al snel wat prijziger daar..! Na een relaxte na-middag gehad te hebben gingen we door naar een restaurant. Hier stonden ook weer de typisch Afrikaanse gerechten op de kaart. Maar ook een ordinaire pizza. Iets opmerkelijks in de restaurants is het meteen het weghalen van je bord. Iets anders opmerkelijks waren de bedelaars op straat. Iets wat moeilijk is ( vind ik ) om mee om te gaan. Je geeft iemand het liefst iets, maar je kent het effect ( waarna andere ook iets willen). Genieten is het zeker in Afrika, maar verschillen tussen Arm en rijk zijn helaas enorm opvallend. 

Beth Uriel boys home, voetballen met gevangenen en Muizenberg beach

Donderdag 18 januari 2018

Stel je voor, je krijgt de mogelijkheid te gaan sporten met gevangenen uit een van de beruchtste gevangenissen van de wereld. Deze kans pakte wij vandaag. En gaan wij nog een aantal andere keren pakken komende dagen. Om 9:00 waren we bij Pollsmoor Prison. We hadden ons ROC tenue aan en vormde zo een. Eenmaal bij aankomst konden we onze spullen vrij direct binnen. Het sportveld waar we gingen voetballen was omringd door hoge hekken, tralies en daaromheen nog een muur waar gevangenen werkzaamheden uitvoerden. 

Het gevoel dat wij hier een potje gingen voetballen met gevangenen was ergens toch wel spannend. Het gaf ook wel een gaaf gevoel. Iets wat interessant was en vooral heel bijzonder. Na 1,5 uur wachten was het zover. Tijd is hier geen begrip in Nederland, We kregen het nieuws dat 21 gevangenen kwamen sporten. Dit waren gevangenen die nog iets minder dan 1 jaar hadden te zitten. Vaak zijn dit mensen die in negatieve zin in contact zijn geweest met drugs. 

Eenmaal bij aankomst voelde het wat gek. Als groep hadden we besloten Bram het woord te laten doen. Hiervoor hadden we verschillende taken verdeeld, want streng en consequent zijn is wel handig als je met gevangenen gaat voetballen. Achteraf gingen we mee met de rest voetballen. Daar ren je dan tussen een aantal gevangenen, geen idee wat ze precies hebben gedaan maar iets wat niet goed is en niet door de vingers gezien wordt zeker. Mogelijk een moordenaar of een gang member het kon allemaal. Het gaf om eerlijk te zijn best een kick om tussen zulke mensen te sporten. Dichterbij komen was dan ook best spannend, maar achteraf high fives geven zat er zeker in. Om eerlijk te zijn echt een top ervaring en zeker heel interessant.

Na deze ochtend reden we door naar Muizenberg Beach. Een onder de surfers en hipsters erg bekend strand met veel surf winkels. Even een drankje gedaan en rond half vier door naar Beth Uriel boys home.

 

We ontmoette hier de eigenaar: Melvin Koopman. Een enthousiaste, gemotiveerde man die met veel moeite deze organisatie had durven op te zetten. We kregen een introductie praatje. 

Beth Uriel is een tehuis voor ‘straat’ jongeren die onderdak, school, voeding en een slaapplek biedt om deze jongeren kansen te bieden om zichzelf te ontwikkelen. Als je het mij vraagt een top organisatie. Om bij te verdienen hebben ze een coffee shop ( koffie winkeltje ) waar ze alle soorten koffie verkopen en daarnaast ook nog zelfgemaakte kleding verkopen en ontwikkelen. Zo steun je doormiddel van 10 x 1 shirt te kopen = 1500 rant = €100,- geef je een jongere de kans om zich te kunnen ontwikkelen en betaal je dus 1 schooljaar.

Eenmaal aangekomen en na een interessante intro eerst gevoetbald met de jongens. Daarnaast ook wat gekletst waardoor we ze wat beter leerde kennen. Indrukwekkende verhalen waren het zeker. Na deze middag sloten we af met pizza te eten. De jongens toonde veel interesse en wij ook naar hen. Het is interessant en leuk om erachter te komen hoe verschillend culturen zijn. Zo zijn er in Zuid-Afrika sprake van meerdere stammen, en is er een ritueel waarvoor je 6 weken in bosjes leeft om man te worden ( dit is ondenkbaar in Nederland). Nader de avond verliep gingen wij richting ons doel. Namelijk een sponsorbedrag, doormiddel van dit bedrag kan Melvin jongeren kansen bieden op gebied van onderwijs maar ook voor verdere ontwikkelingen voor het tehuis. De onthulling was dan ook extreem emotioneel en bijzonder. We schonken deze organisatie namelijk een bedrag van 45.000 rand of te wel €3000,-. Een mooi bedrag wat vooral in Afrikaanse begrippen erg veel is! Na veel dans, zang en wat tranen deze dag afgesloten. Iemand helpen en een onbeschrijfelijke reactie terug krijgen, is een van de gaafste dingen die je kunt mee maken en doen naar mijn mening. Deze dag was zeer zeker heel inspiratievol. Wat een dag! 

Pinguins, voetbal kijken en het centrum van Kaapstad

Zaterdag 20 januari  2018

De dag begon iets later. De eerste officiële weekend dag in Kaapstad! Op de planning stond:

  • Bezoeken van Robbeneiland
  • Stranddag als ontspanning
  • Waterfront in de avond

Het waaide hard in de ochtend. We ruilde hierom de dagindeling van zaterdag en zondag. We reden door naar Bouler beach ( pinguins !) . Het waaide er hard maar was wel heel gaaf. Een echte toeristische trekpleister.  Pinguïns kwamen vanuit hier het strand op gewaggeld en sommige gingen weer het water in. Een soort dierentuin gevoel kreeg je er wel, maar wel tof en grappig. Zulke kleine beestjes. Sommige mensen lagen gewoon op het strand, pinguins liepen er om heen. Een gek gezicht al vraag je het mij. Later reden we door naar Cape of good hope. Eenmaal aangekomen bij he intro poortje bleek het erg mistig te zijn en bewolkt. Daarom toen de keus gemaakt naar het centrum te rijden. 

Zonder te weten dat het zo was. Speelde vanmiddag hier: Cape Town - Cape Town Ajax. Erg grappig om te zien dat ook hier een Ajax team actief is in exact de zelfde kleding. De wedstrijd begon om 15:45 en om 15:30 hadden we het besloten. Gelukkig waren er nog tickets en wist Lindi onze tourguide op een snelle manier aan tickets te komen! De tickets waren 60 rent oftewel €4,- dit is natuurlijk niks voor een voetbalkaartje. Met de kaartjes in onze handen snel naar binnen. Het was een groot stadium wat in 2010 het WK centrum vormde. We haalde tussendoor wat frietjes welke vet en half ongebakken waren. Maar dit maakte niet uit. Het was al een ervaring op zich. Voetbal kijken in het WK stadium van 2010.
Later reden we door naar Waterfront. Een extreem toeristische trekpleister. Dit was weer een Westers deel waarbij de H&M en de Gucci store niet ontbrekend waren. Veel toeristen, muziek, mensen rond lopend met zeker geld te zien en een relaxte sfeer. We aten hier een hapje in de avond bij een leuk en knus restaurant. We dronken er een wijntje op uit Boshendaal en reden later door naar het uitgaansgedeelte. Met een rood hoofd en wat vermoeidheid in het lichaam reden we door. Het op stap gaan voelde heel bijzonder. Op stap gaan in een heel ander wereldcontinent. We gingen uit in Beer house. Dansen kunnen ze hier zeker en gezellig was het ook!! Eenmaal eruit liepen er veel zwervers en junkies op straat. Bedelend naar geld.. goed opletten. Dit is heel anders dan in Nederland. Er lopen dan geen kleine kinderen meer op straat bedelend naar geld of eten. Best gek om over na te denken!

Robbeneiland Cape Town en Cape of good hope. 

Zondag eenentwintig januari 2018,

De dag begon later dan normaal. Door iets later in bed te hebben gelegen in het centrum hadden we vandaag weer een andere planning ! Het was nog even stressen want de sleutel van onze bus was kapot. Deze werd binnen no time geregeld en om 11:00 konden we op de boot richting Robbeneiland. We kwamen aan om 11:20. Een historische plek die vroeger heel actief was en nu voel toeristen tot zich trekt.
Het voelde dankbaar en mooi om hier te zijn gezien de geschiedenis. We kregen een rondleiding en zagen wat bijzondere plekken. We keken uit op Kaapstad vanaf de andere kansen en zagen ook wat gebouwen op het eiland zelf: de begraafplaats, het punt waar je vanuit perfect Kaapstad ziet liggen, huizen/scholen/opvangcentra van vroeger, gevangeniscellen ( welke mini waren ) en nog wat andere plekjes. Heel interessant en gek om te denken dat hier vroeger een leven afspeelde. Hoe hard hier is gevochten. Momenteel wonen er nog steeds mensen hier.
Later volgde een rondleiding in de gevangenis zelf. We kregen nogmaals een rondleiding en er volgde wat info. Deze rondleiding werd gegeven door een ex gevangenen van Robbeneiland. We zagen de cel waar Mandela had verbleven. Indrukwekkend om over na te denken. Ik vond het tegendraads dat deze begeleider toch nog deze tour gaf. Aangezien hij hier vroeger zelf zat. We zagen de cellen, buitenplekken, eetzalen en gangen te zien. Vervolgens pakte we de boot terug naar het vaste land.

Vervolgens op het vaste land liepen we door naar Waterfront We kochten we het een ander en starten later met de tour naar Cape of Good hope ( het zuidelijkste puntje van Kaapstad). De rit naar Cape of good hope was ruig, gaaf en natuurlijk. De weg liep langs verschillende stranden. Ook langs Camp Bay, grote huizen die hier lagen, dure auto’s en vooral veel palmbomen en een hoog gehalte toerisme. Heel bijzonder om te zien. We stopte tussendoor een aantal malen. We hadden hier zicht op de bergen, zee, een blauwe lucht en rotsen met een wilde zee. De rit duurde ongeveer 2 uur.

 

We waren redelijk tijd dus konden nog net naar binnen. Het was een natuurpark waar we reden naar het zuiden. Grote rotsen, wilde zee en aapjes langs de weg. Het koelt hier sneller af omdat het wat hoger ligt dus wat het al wat bewolkt. We reden door naar het bord: Cape of good hope. Een plek die redelijk afgezonderd lag met nog speciale beesten daaromheen rondlopend! Zeker een plek die ik weer van mijn bucketlist kan afvinken. Ongeveer om 8 uur reden we langzamerhand terug. We reden via het vissers dorpje: Simon’s Town. We aten hier bij een vissersrestaurantje. We aten wat fish en chips maar waren ook wat moe. Vervolgens reden we terug.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.