Home » BY - Fleur Prins » Reviews | Leefstijlproducten » Mijn mening over wegen/meten met een weegschaal & het uittesten van de ‘slimme weegschaal’ van Silvergear. – Fleur Prins .

Mijn mening over wegen/meten met een weegschaal & het uittesten van de ‘slimme weegschaal’ van Silvergear. – Fleur Prins .

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 16:31

Vorige week ontving ik een nieuwe weegschaal om te testen. Namelijk, de Silvergear slimme bluetooth weegschaal. Deze weegschaal meet niet alleen je gewicht meet, maar ook andere gegevens welke je via Bluetooth kunt doorsturen naar je app op je telefoon. Namelijk de app; Fitdays. In aankomende blog geef ik je niet alleen mijn mening over dit product, maar vertel ik ook wat meer over de weegschaal zelf. Waaronder; wat kun je ermee, wat doe ik ermee en wat vind ik van dit product. Lees je mee?

‘De slimme weegschaal van Silvergear, wat kan die allemaal?!’

Sinds dat ik voornamelijk duursport doe in plaats van krachttraining heb ik geen fysieke doelstelling voor mijn lichaam, alleen vind ik het wel interessant wat je allemaal kunt meten met zo’n weegschaal. Waardoor je trainingsinhoudelijk een duidelijker overzicht creëert en hierdoor meer van je lichaam afweet. Bijvoorbeeld per trainingsperiode met een hoofdvraag: ‘Wat voor effect heeft veel trainen op mijn lichaamsbalans en of minder trainen jouw lichaamsbalans weer veranderd?’. Interessante vraagstukken die de slimme weegschaal van Silvergear graag voor mij beantwoord (zo ongeveer).

Krachttraining vs. duursport, wat doet dit met mijn lichaam?

In de tijd van 2018 t/m december 2019 heb ik veel aan krachttraining gedaan (wel in combinatie met wekelijks een rondje hardlopen). Wat ik toen merkte was dat ik aankwam in mijn spiermassa en juist in een ‘lager’ vetgehalte had. Ook al had ik dit toen niet door en voelde mij juist ‘flink’. Ik heb mij toen eens tijdens een fitness-event laten meten, waaruit een positieve balans kwam gericht op mijn lichaamswaarden (vet, spiermassa, botdichtheid, watergehalte etc.). Sinds het begin van ‘corona’ ben ik mijzelf eigenlijk veel meer op duursport gaan richten. Hierdoor nam mijn energieverbruik juist toe maar mijn spiermassa in zekere zin af. Mijn gewicht daalde (met de weegschaal die ik toen had) en ik merkte dat mijn broeken losser begonnen te zitten (onbewust). Mijn lichaam veranderde en dit vond ik interessant. Maar wat is er dan interessanter dan dit nauwkeurig te kunnen zien, in bijvoorbeeld getallen?  Daarom ben ik dus heel nieuwsgierig naar de waardes die ik kan meten met deze weegschaal.

Dit wil ik niet.

Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik een ‘slimme weegschaal’ ging ontvangen kreeg ik van meerdere mensen te horen; ‘oh, dat wil ik juist niet weten’. Iets wat veel mensen (helaas toch meer vrouwen) snel last van krijgen is een soort ‘doorslaan’ drang. Daarnaast kun je dus begrijpen dat wanneer je een weegschaal in huis hebt, je jezelf dus ieder moment kunt wegen. Je kunt hier simpel weg dus in doorslaan. Wanneer ik naar mijzelf als sporter kijk, gaat het mij niet om het getal maar om wat ik kan. Mijn kunnen staan dus boven mijn gewicht. Natuurlijk is een leuke bijkomstigheid van veel sporten, dat dit in veel gevallen ook een ‘positief’ effect heeft op jouw lichaam. Alleen (vind ik) dat ‘gewicht-verliezen’ geen motivatie moet gaan zijn om te gaan sporten. ‘Het is maar een getalletje’. En daarmee wil ik zeggen dat het mentale aspect vééul waardevoller is (in het koppie).

Meten is weten met de slimme weegschaal van Silvergear.

De slimme weegschaal (van Silvergear) vind ik heel interessant. Waarom? Omdat het niet alleen je gewicht meet, maar ook je vetpercentage, spiermassa en lichaamsleeftijd. Bovendien kun je alle gegevens (die je met de slimme weegschaal meet) koppelen met Google Fit en Apple Health. Super interessant dus. Leuk als je dus (zoals ik) soms wel eens nieuwsgierig bent naar jouw lichaamsstatistieken. Het toffe vind ik hieraan is dat je, hierdoor meer inzicht kunt krijgen in veranderingen op korte- en of lange termijn (zo ook dus wanneer je meer/minder sport). Door een persoonsgebonden online profiel (via jouw telefoon) te maken koppelt de slimme weegschaal, direct alle gegevens aan jouw gebruikersprofiel waardoor jezelf veranderingen kunt analyseren. De app die ik hiervoor heb gedownload is; Fitdays.

Vet en spiermassa onderscheiden met de slimme weegschaal

De Silvergear Smart Scale maakt onderscheid tussen je onderhuidse en organische vet. In medische termen ook wel; subcutaan en visceraal vet en vetvrije lichaamsgewicht. Daarnaast geeft de weegschaal het onderscheid aan van de gehele spiermassa en het percentage skeletspiermassa. Een andere ‘slimme functie’ is de meting van BMI ( Body Mass Index) en BMR ( Basal Metabolic Rate). Waarbij BMI de verhouding tussen je gewicht en lengte meet en BMR het aantal calorieen wat je verbrandt in ruststand. Op een rij zijn dit de volgende functies:

  • Gewicht / lichaamsleeftijd
  • BMI / BMR
  • Lichaamsvet / Vetvrije lichaamsgewicht
  • Onderhuids vet (subcutaan) / Visceraal vet ( vet om de organen)
  • Watergewicht/vochtgehalte
  • Skeletspiermassa / botmassa
  • Eiwitgehalte

Kritisch en realistisch blijven

Zoals ik bovenstaand al vertel vind ik balans het ALLER belangrijkste. Waarbij ik graag het mentale/psychische onderdeel benadruk. Het is een weegschaal die meet maar blijf wel kritisch naar de verkregen informatie. Want hoe kan zo’n weegschaal zo nauwkeurig meten? Dit kan middels bio-impedantie, bio wattus? Met de bio-impedantiemeting worden er via een apparaat (zoals nu de smart scale) jouw persoonsgebonden lichaamssamenstelling gemeten. Simpel gezegd; de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa (water, spieren, botten). Dit alles via een elektrische stroompje welke vanuit de voeten verschillende meetgegevens kan analyseren binnen enkele seconden. Best bijzonder dus.

PS: Mocht je liever een zwarte dan witte weegschaal hebben dan is dit mogelijk! De weegschaal is namelijk in twee kleuren leverbaar. 

Bron: (https://www.martiniziekenhuis.nl/zorg/behandelingen-en-onderzoeken/bio-impedantiemeting/, 2020)

Mijn conclusie

Concluderend, ben ik van mening dat een weegschaal (zoals de Smart Scale) interessante inzichten kan geven in lichamelijke veranderingen (ook op een langere termijn). Alleen blijf ik wel het mentale aspect altijd voorop stellen en zie ik een weegschaal meer als een interessant hulpmiddel. Wil jij nou ook een slimme weegschaal? Neem dan een kijkje op hen website (bovenstaande button).

 

Liefs,

Fleur @byfleurrprins

http://bit.ly/Silvergearweegschaal

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.