Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » #BDW4: Vijf tips om geld te besparen in het nieuwe jaar - Eline Venneman

#BDW4: Vijf tips om geld te besparen in het nieuwe jaar - Eline Venneman

Gepubliceerd op 16 december 2020 om 10:04

Nog zestien nachtjes slapen… en dan is het al weer 2021! YAY! Waar de één groot aanhanger is van goeie het motto ‘new year, new me’, hecht de ander er niet zo veel waarde aan. Hoe dan ook heeft het nieuwe jaar naar mijn mening wel één heel groot voordeel: het is een ideaal moment om geld te besparen! En laten we eerlijk zijn: wie wil dat nou niet?! Daarom deel ik vandaag vijf tips met jullie om geld te besparen in het nieuwe jaar. Doe er vooral je voordeel mee, letterlijk en figuurlijk ;)

Bespaar op je zorgverzekering

Aangezien de premies voor zorgverzekeringen bij iedere verzekeraar stijgen aankomend jaar, kan het dit jaar extra nuttig zijn om jouw zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Welke vergoedingen heb jij écht nodig? En bij welke zorgverzekeraar kom je daarvoor het voordeligst uit? Door dit eens goed uit te zoeken, kun je maar zo tientallen euro’s op jouw verzekering besparen! Sites die je daarbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld zorgkiezer.nl, zorgwijzer.nl, independer.nl, pricewise.nl etc. Met name voor de sportievelingen onder ons, kan het bovendien een goed idee zijn om eens te kijken SamenGezond (in samenwerking met Menzis, HEMA & Anderszorg) of A.S.R. Vitality (in samenwerking met ASR, Ditzo & De Amersfoortse). Met deze vitaliteitsprogramma’s kun je in sommige situaties flinke bedragen aan cadeaupassen of cashback ontvangen. Hoe tof is dat?!

 

Wees slim met energie

Net zoals je kunt besparen op je zorgkosten, kon je vaak ook flink bezuinigen op energiekosten. Enerzijds doe je dit natuurlijk door je huis te ‘verduurzamen’ (denk aan sluipverbruik voorkomen, gloeilampen vervangen voor LED verlichting, goede isolering, minder lang/vaak douchen, zonne-energie gebruiken etc.), maar anderzijds speelt je energieleverancier ook een grote rol. De meeste energieleveranciers werken met kortingsacties wanneer je overstapt. Dit maakt het kostentechnisch erg interessant om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Zo profiteer je keer-op-keer van deze ‘overstapkortingen’, waardoor je op jaarbasis soms wel honderden euro’s bespaart. Dat is makkelijk geld verdienen!

Begin met een budgetboekje

Als echte ‘structuurjunkie’ vind ik het persoonlijk ontzettend fijn om aan het begin van een nieuw jaar te beginnen in een nieuwe planner/agenda. Daarin houd ik niet alleen mijn dagelijkse afspraken en to do’s bij, maar ook mijn doelen. Mocht het jouw doel zijn om dit jaar meer geld te besparen of om in het algemeen meer inzicht te krijgen in jouw uitgavenpatroon, dan is de start van het nieuwe jaar hét ideale moment om te beginnen met het bijhouden van een budgetboekje! Hiervoor kun je een echte ‘budgetplanner’ aanschaffen, maar ook een leeg notitieboekje, een pagina in jouw planner/agenda, een Excel bestand of een telefoonapp (bijvoorbeeld grip van ABN AMRO) is optie. Doe vooral wat werkt voor jou! Tipje van mij: zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen bijhoudt hoeveel je uitgeeft, maar ook waaraan je jouw geld uitgeeft. Zo wordt het veel makkelijker om te zien waar jouw geld nou naartoe gaat en hoe je geld kunt besparen.

Maak gebruik van jouw recht op toeslagen

Jaarlijks lopen ontzettend veel Nederlanders geld mis door géén gebruik te maken van hun recht op toeslagen. Denk hierbij aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag etc. Super zonde! Bovendien kunnen de voorwaarden met betrekking tot het krijgen van toeslagen nog wel eens veranderen. Of misschien is jouw persoonlijke situatie wel gewijzigd, wat ook invloed kan hebben op de (hoogte van) toeslagen waar je al dan niet recht op hebt. Daarom is het goed om jezelf hier deze maand eens in te verdiepen. Wie weet welke positieve opbrengsten hier uitkomen!

 

Skip reclamemails

Tja, laten we eerlijk wezen: alle reclamemails die we continu binnenkrijgen helpen écht niet om geld te besparen. Daarom de tip om in de kerstvakantie eens kritisch door je mailbox heen te scrollen en je af te melden voor alle nieuwsbrieven die jij momenteel binnenkrijgt. Daarmee maak je het een stuk makkelijker om weerstand te bieden aan acties als ‘50% korting!’, ‘gratis verzendkosten!’ of ‘nu-of-nooit deal!’. Het kost misschien even tijd, maar het levert minstens zo veel op! Dat was ‘m! Natuurlijk zijn er nog véél meer tips om geld te besparen, maar deze tips vond ik het meest relevant voor nu. Hoe bespaar jij geld? Wat is jouw grootste tip? Deel het vooral in de comments, zodat we kunnen leren van elkaar!

 

Liefs, Eline @elinevenneman


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.