Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » #BDW7: Doelen stellen met een vision board - Nannique Spiek

#BDW7: Doelen stellen met een vision board - Nannique Spiek

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 13:58

Goede voornemens, doe jij er nog aan? De laatste jaren wordt het steeds minder populair om aan goede voornemens te doen. Dit komt mede door uitspraken als ‘waarom zou je moeten wachten met het behalen van je doelen of het werken aan bepaalde dingen?’. Begrijpelijk, maar ik vind het persoonlijk wel heel fijn om aan het eind van het jaar te kunnen reflecteren en vervolgens te kijken wat ik in het nieuwe jaar wil bereiken/doen. Dit jaar deed ik dat alleen wat anders. Ik besloot mijn voornemens of doelen niet in mijn hoofd te houden of op te schrijven, ik besloot ze om ze te visualiseren. Met een vision board!

Een vision board?

Wellicht ben je nog niet bekend met de term Vision Board, maar ik leg het je graag uit! Een vision board is een groot vel/poster die in één oogopslag jouw doelen en dromen weergeeft. Doormiddel van plaatjes wordt een leeg, gekleurd vel papier gevuld door plaatjes, quotes en woorden die jouw doelen en dromen weergeven. Wat wil je bereiken? Wat wil je doen? Wie wil je zijn? Wat vind je belangrijk? Het zijn allemaal zaken die in plaatjes en korte woorden te visualiseren zijn en jouw vision board kunnen vormgeven.

 

Hoe maak je een vision board?

Met wat knip en plak werk tover je jouw wensen en doelen dus om naar een heus plan op papier die jou aanspreekt. Maar wat heb je daarvoor nodig? Eigenlijk niet zo veel! Begin met een groot wit of gekleurd papier (ik gebruikte A3) en zorg dat je een schaar en lijm bij de hand hebt. Voor mijn vision board gebruikte ik een stapel oude tijdschriften en begon deze gewoon door te bladeren. Iedere afbeelding of tekst die mij aansprak, knipte ik uit en legde ik voor mij neer. Deze tijdschriften liepen uiteen van de Womenshealth, de Allerhande tot reisbladen en Linda’s. Pak dus de tijdschriften en boekjes die jij binnen handbereik hebt en niet meer gebruikt. Mocht je écht niks kunnen vinden, dan kun je nog plaatjes op internet opzoeken en uitprinten.

Wanneer je het gevoel hebt dat je genoeg dingen hebt uitgeknipt om het lege papier mee te vullen, kun je gaan beginnen met het visualiseren van je doelen. Misschien past alles erop, maar als dat niet het geval is, zul je moeten gaan selecteren. Waar wil je komend jaar écht aan werken? Wat is voor jou het belangrijkst? De plaatjes die het meest voor jou betekenen en je het meest aanspreken, bewaar je. 

 

Tijd om aan de slag te gaan 

Nu is het tijd om je vision board vorm te geven. Leg de plaatjes op een mooie, motiverende manier neer. Ik zag in mijn knipsels duidelijk vier thema’s naar voren komen: voeding, sport, geluk en sociale media. Ik besloot dan ook om deze vier thema’s duidelijk zichtbaar te maken in mijn poster om zo meer structuur te hebben (eens een control freak, altijd een control freak 😉 ). Wanneer je tevreden bent met de vormgeving van je vision board is het tijd om te gaan plakken!

Een vision board

De werking van een vision board

Na het plakken denk je vast dat je klaar bent en eigenlijk is dat ook wel zo, maar je mist nog één belangrijk ding: hang hem op een prominente plek. Zodra je vision board op een plek hangt waar je hem iedere dag móet zien, is het een kwestie van ‘sit back and relax’. Ja echt! Verschillende mensen en kleine onderzoeken hebben aangetoond dat het ophangen van je vision board op een zichtbare plek je helpt om je doelen te behalen. Doordat hij op zo’n duidelijke plek hangt, moeten je ogen er iedere dag even overheen gaan. Hierdoor gaat je brein geloven dat alles wat je wenst (en dus op je vision board staat) er al is. Dit komt omdat je het telkens ziet. Vervolgens krijgen negatieve gedachten een kleinere kans en zul jij overspoeld worden met motivatie en doorzettingskracht. Je zult gaan geloven dat je in staat bent om je dromen waar te maken (want ja, dat ben je!) en je doelen komen een stuk dichterbij.

 

Zelf heb ik mijn vision board aan het voeteinde van mijn bed gehangen, zodat het het eerste is wat ik in de ochtend zie. Mocht je benieuwt zijn wat de plaatjes op mijn eigen vision board inhouden, dan kun je deze blog lezen waarin ik mijn doelen toelicht aan de hand van mijn vision board.

 

Ga jij ook aan de slag met jouw eigen vision board? Ik ben benieuwd hoe die van jou eruit gaat zien!

 

Veel succes en make your dreams come true in 2021!

 

Liefs,

Nannique!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.