Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » #BDW8: Tips om tussen het (thuis) werken en studeren alsnog productief te blijven door de dagen door – Fleur Prins

#BDW8: Tips om tussen het (thuis) werken en studeren alsnog productief te blijven door de dagen door – Fleur Prins

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 13:32

Hallo! Wat tof dat je weer bij de breek de week terecht bent gekomen, het is weer woensdag dus dan betekent een nieuwe BDW! Dinsdagavond twaalf januari was de 'kogel weer door de kerk'. Waarbij ons Nederlanders weer vertelt is om nog komende drie weekjes in een 'lockdown' te leven. We moeten ons dus nog steeds blijven aanpassen komende tijd wat inhoudt, minder contacten, minder buiten de deur en minder ‘uitjes’. Betekent dit stil en opgesloten in je huis vastgekluisterd aan de Netflix of Videoland. Nee. In aankomende BDW leg ik jou mijn tips uit gericht op productief (thuis) werken en studeren. Waardoor je alsnog een fijn gevoel hebt aan het eind van de dag en hierdoor je toch voldaan voelt. Lees je even mee?


Een vast ritme zoeken.

Tijdens deze lockdown wordt er best veel discipline verwacht vanuit onze eigen interne JIJ of IK. Best lastig al zeg ik het zelf. Nu was dit voornamelijk begin ‘quarantaine’ lastiger dan nu omdat we er anno januari 2021, met zijn alle aan ‘gewend’ zijn ( tot zover het gewenning is). Maar ook ik (Fleur) merk, dat ik voornamelijk nu net na de feestdagen meer moeite ervaar, om weer elke doordeweekse ochtend om acht uur gedouched en ontbeten te hebben. Om vervolgens om half negen aan de bak te gaan. Blijft toch veel discipline vergen (vind ik). Wat ik daarbij direct wel zeg is, dat het mij enorm helpt om alsnog een ‘lange’ dag te ervaren waardoor ik productiever te werk ga en dus meer kan doen. Mijn (persoonlijke) tip is dus ben een klein beetje streng voor jezelf, zet die wekker wel en sta gewoon op. Doe je ding. Dit helpt mij om productieve dagen te hebben waardoor ik veel kan doen en dus voldaan de doordeweekse dagen afsluit in de avond.

Drink voldoende.

Tijdens al dat thuiswerken zijn er geen ‘pauze’ momenten waarbij je even met collega’s of medestudenten kunt pauzeren. Hierdoor grijp je (mogelijk) eerder naar je telefoon of werk je juist langer door dan gepland. Een valkuil is te weinig ‘pauze’ plannen en mogelijk ook te weinig eten/drinken, waardoor je mogelijk het gevoel: ‘man met de hamer’ zal ervaren. Omdat je  helemaal ‘gaar’ bent van al dat werken of je juist hoofdpijn ervaart door te weinig vochtinname. Tussendoor is voldoende drinken daarom ook belangrijk voor hydratatie en zuurstofgehalte. Let er daarom ook op om je verwarming ( in deze koude wintermaanden ) niet te hoog te zetten en wissel die kop koffie ook eens af met een kop thee. Een andere tip is koop een duurzame drinkfles. Denk hierbij aan een thermofles waardoor je drankje lekker koud blijft.


Productieve, realistische lijstjes maken.

Waarschijnlijk ben ik niet heel origineel met deze tip maar kan ik je wel vertellen hoe enorm effectief en winstgevend deze ‘methode’ werkt. Lijstjes, lijstjes en meer lijstjes. Ik word er productiever door, kan hierdoor mijn doelen/taken afstrepen aan het eind van de dag (geeft een gevoel.. haha!) en heb een minder vol hoofd (ook fijn). Dit is dus een en al positief waar ik heel blij mee ben en anders ‘continue’ achter de feiten loop (niet heel fijn voor je ‘productieve werk gevoel’ dus, probeer daarom wel realistische doelen te stellen). Plan geen tien dingen in maar begin met een ochtend, middag en mogelijk kleine avondplanning. Plan ook je rustmomenten in. Of terwijl; werk je van negen uur s ’ochtends tot vijf uur op de dag. Gun je zelf dan een rustige, ontspannen avond. Zo hou je het ook langer vol. Plan je een keer in de middag vrij, weet dan dat je mogelijk in de avond nog wat te wachten staat. Thuiswerken/studeren kan best vrij en ontspannen voelen maar plan wel een ‘juiste’ balans. Hou die discipline hoog.

Stappen.

Helaas kunnen we de kroegen nog niet in maar kunnen we wel op een andere manier stappen. Nu is wandelen denk ik wel drie keer meer populair geworden ten opzichte van andere jaren. Met de tip; ga naar buiten, trek je schoenen aan en wandel een stukje. Het is fijn tussendoor in je pauze waarna je letterlijk met een frisser hoofd weer door kan met je werkzaamheden. Soms betrap ik (Fleur) mezelf erop dat ik het niet doe omdat ik het zogenaamd te ‘druk’ heb. Eigenlijk harstikke jammer want je werkt daarna zeker (wanneer je wel even die buitenlucht mee hapt) productiever waardoor je ook beter en frisser in je gedachtes bent. En je mogelijke afleiding of vermoeidheid kan voorkomen, die je mogelijk zonder pauze momentje wel zult krijgen rond een uurtje of drie/vier. Samengevat: eventjes die schoenen aan, jas aan en stappen. Vind je het wandelen saai? Zoek dan een leuke podcast of Spotify playlist op die je tijdens je wandeling op zet en anders ga je lekker op 1,5M wandelen met een leuke vriend, vriendin, etc.

Blijf externe motivatieprikkels zoeken.

Externe motivatieprikkels zijn factoren die jouw interne motivatie kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld je collega’s of medestudenten. Mensen die in hetzelfde ‘bootje’ als jij zitten en dus dezelfde taken en bezigheden hebben. Maak het verdraagzaam voor jezelf en kijk hoe zij al deze werkzaamheden aanpakken. Probeer daarom soms even te bellen om toch dat contact te behouden of spreek bij iemand thuis af ( binnen de regels ), waardoor je toch een gevoel van saamhorigheid creëert en je er toch niet continue alleen voor staat. Voor de student kan dit betekenen samen studeren met een studie maatje en voor de thuiswerkers meer team meetingen of online borrels… kan best leuk zijn! Probeer die contacten ‘close’ te houden en creëer voor jezelf een eigen netwerkje waarin je toch contact behoudt. Ook in een tijd waarin contact het liefst door alle omstandigheden wordt vermeden. Kijk wat mogelijk is.

Bij deze een paar tips vanuit mij. Een ‘externe’ prikkel om JOU als student, werkende of gewoon als persoon te motiveren. Maak het leuk voor jezelf. Nederland is ook mooi wanneer de openbare horeca en andere faciliteiten dicht zijn. zoek andere mooie plekjes op en probeer alsnog die ‘slingers’ op te hangen.

 

Liefs, Fleur @byfleurrprins


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.