Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » #BDW10: Zes apps die je kunnen helpen op jouw duurzame reis - Evie Ramaekers

#BDW10: Zes apps die je kunnen helpen op jouw duurzame reis - Evie Ramaekers

Gepubliceerd op 27 januari 2021 om 09:18

Hi lieve lezers en welkom bij een nieuwe ‘Breek de Week’. Volledig in @beiconic.official stijl, wil ik graag een paar tips met jullie delen omtrent duurzaamheid. Of je nu helemaal niet met duurzaamheid bezig bent (maar er wel in geïnteresseerd bent), je de laatste paar maanden bewust geen plastic tasjes meer hebt aangenomen, je vaker vega(n) bent gaan eten of als je al jaren low-waste leeft, duurzame keuzes maken blijft een moeilijk en lastig concept. Want wat voor de ene persoon duurzaam is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken die voor jou haalbaar en mogelijk zijn.

De keus maken

Wanneer je deze keuzes voor jezelf duidelijk hebt gemaakt, zijn er nog steeds veel momenten dat je afwegingen moet maken. Om maar een voorbeeld te noemen: je wilt graag een nieuwe jas. Ga je voor die tweedehands ‘fast-fashion’ jas die op je favorietenlijstje op Vinted staat? Of koop je een nieuwe jas, van een merk die alleen maar duurzame materialen gebruikt en waarvan je zeker weet dat het personeel eerlijk uitbetaald wordt. Dit is een erg persoonlijke keuze en er is niet één goed antwoord. Maar dit laat wel zien hoe lastig het soms kan zijn de ‘juiste’ keuze te maken voor jezelf.

Apps en meer apps voor meer duurzaamheid

Gelukkig bestaat er tegenwoordig voor bijna alles een app! Ik zeg niet dat deze apps alle antwoorden hebben op jouw vragen, maar wellicht kunnen ze je helpen om duurzamere keuzes makkelijker te maken: 

De ‘Good on You’ app

Deze app geeft je meer informatie over verschillende kledingmerken. In de zoekbalk die verschijnt als je de app opent, kan je een merk zoeken en zien hoe hoog (of laag) dat merk scoort op het gebied arbeidsomstandigheden (1), omgeving/milieu (2) en diervriendelijkheid (3). Daarnaast zijn er veel artikelen te vinden met o.a. duurzame tips, diepere reviews van bekende merken, fashion trends, etc.

De ‘My Little Plastic Footprint’ app

Deze app helpt jou om je zogeheten ‘plastic footprint’ te verkleinen d.m.v. een plastic dieet! In de app kan kiezen uit zes thema’s waar je graag je plasticgebruik zou willen verminderen, namelijk: je badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden en tuin. Je persoonlijke Plastic Mass Index (PMI) wordt berekend en daarna kan je aan de slag! De app geeft ook veel alternatieve opties, bijvoorbeeld: kies voor een hoorntje als je een ijsje gaat halen, i.p.v. een bakje. Dan bespaar je al een plastic bakje + een plastic lepeltje, die na 10 minuten weer in de prullenbak belanden. Handig toch?!

De ‘Soosee’ app

Deze app helpt je ingrediënten te scannen die je niet wilt. Deze app is niet alleen handig voor mensen met allergieën of intoleranties, maar ook als je ervoor kiest vaker vega(n) te eten! Soosee helpt je om snel een ingrediëntenlijst te scannen met je camera. Allergisch voor gluten? Dan worden alle ingrediënten op het lijstje die (mogelijk) gluten bevatten met een kleur aangegeven. Dagje veganistisch eten? Dan kan je bijvoorbeeld scannen op de categorieën: vlees, dierlijke E-nummers, algemeen niet-vegan, kippen/ei, zuivelproducten, etc. Maar ook categorieën zoals (mogelijk) palmolie, microplastics, additieven, suiker & zoetstof, vis en schaaldieren en alcohol zijn mogelijk. Belangrijk om erbij te vermelden is dat je natuurlijk wel altijd nog zelf de ingrediëntenlijst moet checken als je écht ergens allergisch of intolerant voor bent!

De ‘Beat the Microbead’ app

In mijn laatste blog over microplastics in cosmetica heb ik deze app ook al vermeld. Met deze app kom je erachter of er microplastics in je cosmetica en verzorgingsproducten zitten. Deze app maakt ook gebruik van tekstherkenningstechnologie. Scan de ingrediëntenlijst met de camera van je telefoon via de app en je ziet meteen of je product plasticvrij is (of niet). Wanneer een ingrediënt rood wordt, betekent dit dat er microplastics in zitten. Oranje ingrediënten worden ‘sceptische microplastics’ genoemd. Dit zijn ingrediënten waar nog onvoldoende informatie over is. Groene ingrediënten bevatten geen microplastics! Je kan de informatie van je product opslaan in de database van de app om zo meer kennis te verspreiden.

De ‘Litterati’ app

Tijdens mijn wandelingen of hardlooprondjes in het bos, is het al vaker voorgekomen dat ik mijn rondje eindig met een hoop afval in mijn handen en zakken. Ik stoor me ontzettend aan al het rondslingerend afval en het liefst raap ik alles op om het in de dichtstbijzijnde prullenbak te gooien (en nee, ik ben niet de enige die dit doet gelukkig, google maar eens op ‘plogging’ ;) ). Deze app zorgt ervoor dat er wereldwijd data verzameld wordt over rondslingerend afval. Je maakt een foto van het afval dat je tegenkomt (en hopelijk daarna opruimt), met behulp van GPS bepaalt de app de locatie van het afval en door mogelijke ‘tags’ wordt de foto in de juiste categorie geplaatst. Ook kan je het merk toevoegen, zodat we een beter beeld kunnen creëren van het afval wat bepaalde merken creëren, ze daarmee confronteren en hopen ze daarmee te kunnen overtuigen om duurzame veranderingen te implementeren in hun bedrijfsvoering.

De ‘Too Good to Go’ app

Wist je dat 1/3e van al het eten wordt verspild?! Dit is natuurlijk erg zonde! Met deze app draag jij je steentje bij aan een wereld met minder voedselverspilling. Met deze app red je overgebleven eten van je favoriete restaurants, cafés en winkels in jouw omgeving. Koop voor een lage prijs een ‘Magic Box’, deze box bevat producten die een ondernemer aan het einde van de dag overhoudt. Verse producten redden van de prullenbak én goedkoop een maaltijd op tafel = win-win.

 

Dit waren mijn app-tips om duurzame keuzes af en toe wat makkelijker te maken. Heb jij nog andere apps die niet in dit rijtje mogen ontbreken, laat het dan weten in de reacties. Laten we samen leren.

 

Liefs,

Evie @beiconic.official


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.