Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » BDW17: Spoedcursus wondverzorging voor/tijdens/na het sporten - Margreet Luimstra

BDW17: Spoedcursus wondverzorging voor/tijdens/na het sporten - Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 15:46

Vandaag breken we de week even met een spoedcursus wondverzorging. Iedere sporter heeft er een gruwelijke hekel aan, WONDEN! Of het nou blaren zijn of een wond van een val, het is en blijft erg rottig.  Per ongeluk een opstaande stoeptegel missen is wel menselijk.

Vijf 'first-aid-response'  tips voor wondverzorging @ Margreet.luimstra

Stap 1: Welk type wond? | Is het een open wond, of is het nog gesloten! Bij blaren zie je vaak nog dat ze dicht zijn. De wonden door vallen zijn vaak open. Het betekent eigenlijk gewoon of de huid kapot is en er wellicht bloed uit komt.

Stap 2: Een blaar | Mocht je een dichte wond hebben zoals een blaar, dan kun je deze makkelijk doorprikken met een naald. Er zit wel een grote “maar” aan! Alles wat je gebruikt moet schoon zijn, dus je moet het desinfecteren met alcohol! Ook moeten je handen schoon zijn als je het aanraakt. Je kunt de blaar makkelijk doorprikken en alle vocht er voorzichtig uit duwen. Neem rustig de tijd voor dit klusje. Ook doet dit geen pijn, omdat de huid al niet meer geïnnerveerd is, dit leeftijd al niet meer.  De huid die eronder zit leeft nog wel en doet dus wel zeer!

Mijn tip bij een open wond | Bij een open wond moet je het zeker goed schoonmaken, het is erg vatbaar voor infecties. Een infectie wil je er zeker niet bij hebben. Je kan ervoor kiezen om er wondspray op te spuiten, dit is er natuurlijk speciaal voor gemaakt. Helaas komt het vaak voor dat er veel troep in de wond zit van bijvoorbeeld de weg. Dit moet er eigenlijk uit. Een pijnlijk klusje, maar je moet dit eruit zien te krijgen nog voor de wond zich begint te sluiten. Dit kun je doen door een T-shirt nat te maken en erover heen te wrijven met stromend lauw water (even op je tanden bijten). Wanneer het schoon is, kun je het alsnog in sprayen met wondspray en is de kans op infectie echt veel kleiner! Ook geneest de wond veel sneller. > HYGIENE IS DE SLEUTEL TOT SUCCES!

Stap 3: Zuurstof is helend! | Laat de wond een paar uur vrij van pleisters of doeken. De lucht droogt namelijk het vocht en bloed. Het zal sneller genezen dan wanneer het afgesloten is. Vaak plakt een wond gewoon vast aan de doek of pleister, dit moet je dus weer loskrijgen door te weken of simpel te trekken. De wond wordt hierdoor weer zacht of open.

Stap 4: Plakken | Er mag geplakt worden als dit nodig is! Maar plak de spullen op de wond die ervoor bedoeld zijn! Plak bijvoorbeeld geen gewone pleisters op een blaar, dit veroorzaakt weer een onaangenamen wrijving. Zorgt ervoor bij een open wond, dat de wond zelf nog lucht krijgt of gebruik steriele gaasjes. Verzorg deze wond regelmatig en wissel goed af tussen laten rusten en plakken.

Stap 5: Jeukende wonden | De wond is al een tijd aan het rusten en het begint met jeuken. Jeuk is een teken van heling, de wond is dus goed aan het genezen. Allen is jeuk een hele mentale strijd in ons brein, vooral als het om een wond gaat. Je mag eigenlijk niet aan de wond zitten, omdat je altijd te hard bent en het weer opnieuw openbreekt. Wat je kunt doen om dit te verminderen is zout! Maak een zout bad/teiltje. Door een met een wond in zout water te zitten wordt het gereinigd en zal de korts vanzelf oplossen of loslaten. De korsten of oude huid is namelijk hetgeen wat jeukt en wat wij mensen eraf gaat lopen pulken. Door zout te gebruiken is laat dit vanzelf los en kan de nieuwe huid zich sterker maken. Je voorkomt het opnieuw openen en beschadigen van de nieuwe huid.

De tip van Flip | Elke wond heeft tijd nodig, geef dit het ook. Te vroeg weer beginnen heeft geen zin en maakt het juist alleen maar erger. Een wond vaak zeker wel een week nodig om met het echte herstel te beginnen!

 

Liefs,

Margreet


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.