Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » BDW:18 Vijf tips om je dag productiever te maken | Nannique Spiek

BDW:18 Vijf tips om je dag productiever te maken | Nannique Spiek

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 18:28

Ik vertelde het al in mijn blog van maandag, de meeste scholen gaan richting tentamenweken. Bovendien komen de eindexamens dichterbij en begint de periode om daarvoor te gaan leren ook bijna (of je bent al bezig). Ook zitten we nog steeds iedere dag thuis te werken, want door het coronavirus is het aantal mensen dat nog op kantoor of op locatie werkt, minimaal. Vraag jezelf dus eens af hoe jouw dagen eruitzien. Haal je er alles uit wat erin zit? Of zou je ze een stukje productiever willen zien? In productief en druk zit een aanzienlijk verschil. In mijn ogen is druk voornamelijk een lange to-do lijst moeten afwerken, waarbij er regelmatig nieuwe taken bijkomen. Productief is ook werken met een to-do lijst, maar deze beperken tot een haalbare lijst taken en deze ook daadwerkelijk voltooien. En hoe je daarvoor zorgt, daar geef ik in deze #breekdeweek 5 tips voor!

Plannen

De allereerste tip die er direct voor zorgt dat je dag productief wordt in plaats van druk, is door het maken van een planning. Als je iedere dag opschrijft wat je die dag wil doen, creëer je niet alleen meer rust in je hoofd, maar houd je ook continu overzicht voor jezelf. Zelf ben ik fan van de 3-taken aanpak. Dit betekent dat je iedere dag 3 vaste taken hebt die terugkomen. Bij mij is dit het beantwoorden van mijn mails, sporten/training geven en Spaans leren. Vervolgens komen de 3 belangrijkste taken van de dag en 3 kleine taken die je makkelijk kunt doen. Daarnaast houd ik graag een 10de optie open, voor onverwachte zaken die erbij kunnen komen. Dit laatste vakje beperkt me in het aannemen van nieuwe taken voor de dag, zodat ik mezelf niet te druk maak, maar productief hou.

Iedere maand ontwerp ik een nieuwe dag planner die jou helpt om alles uit je dag te halen, zonder te vergeten om voor jezelf te zorgen

Telefoon wegleggen! 

Oké, de planning is er, je hebt je motivatie om lekker aan de slag te gaan, maar er is één ding die onze aandacht telkens roept: onze telefoon. Mijn tip? Leg je telefoon eens weg. Laat hem bijvoorbeeld beneden liggen als je boven werkt of leg hem uit je zicht. Ook kan het helpen om je telefoon op vliegtuigstand te zetten of om je meldingen uit te schakelen, zodat je daar geen prikkels van krijgt. Vind je het lastig om je telefoon weg te leggen? Eerder schreef Eveline een blog met handige tips hiervoor.

Zorg voor ontspanning

Verder heb ik ook een tip voor je die voor vele wel eens vergeten wordt: ontspannen. Op tijd ontspannen en je even terugtrekken van je taken is zó belangrijk als je een productieve dag wil hebben. Ik denk dat we allemaal weleens een dag hebben gehad waarop we te hard van stapel zijn gegaan, waardoor je rond 14:00 geen concentratie meer hebt. Door tijdig te ontspannen laat je jezelf weer op en zorg je er ook voor dat je motivatie blijft houden om verder te werken aan je taken. Niemand vindt het leuk (en kan ook niet) om voor acht uur lang volle focus hebben. De enige manier om de focus vol te houden, is door je ogen en hersenen zo nu en dan even met iets anders (even door je IG-feed of deze blog lezen) of niks bezig te laten houden.

Voed jezelf goed

Naast ontspanning speelt voeding ook een grote rol. Voeding zorgt ervoor dat je ‘motor blijft lopen’ en je jezelf dus blijft voorzien van voldoende brandstof om je te kunnen concentreren. Met goede voeding bedoel ik dan het op tijd nuttigen van voedzame maaltijden en tussendoortjes. In mijn ogen zijn voedzame maaltijden altijd voorzien van koolhydraten, eiwitten, vetten én vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan een boterham met kaas, komkommer en tomaat of een goedgevulde salade. Heb je moeite met het samenstellen van voedzame maaltijden of heb je het gevoel dat je nog niet alles uit je eetmomenten haalt? In deze blog geef ik je 7 tips om een voedzame maaltijd te bereiden.

Met voedzame maaltijden en tussendoortjes wordt die productieve dag een stuk makkelijker!

Beweeg af en toe

De laatste tip die ik je wil meegeven voor een productieve dag, is het krijgen van beweging. Bewegen zorgt ervoor dat je weer nieuwe energie krijgt en dus ook weer kunt focussen. Nu bedoel ik natuurlijk niet dat je tussen je colleges of vergaderingen door een workout moet doen. Nee, ik bedoel dat je af en toe even moet opstaan, naar beneden moet lopen om wat drinken te pakken en weer omhoog. Of soms eventjes gaan staan en je lichaam een beetje wakker schudden. Maar heb je 15 minuutjes de tijd om naar buiten te gaan of kun je die maken? Doe dat dan vooral! De buitenlucht laat je hoofd namelijk even leegmaken en vermindert je stress, zorgt voor een oppepper en werkt ook nog eens mee aan je geluk.

 

Zo, een heerlijke #breekdeweek dacht ik zo! Met welke tip(s) ga jij aan de slag vanaf vandaag? Eén ding weet ik zeker: you rock this week! Succes met (het leren voor) je tentamens, je thuiswerkdagen of iedere andere bezigheid. Maak er een productieve, mooie dag van!

 

Liefs,

 

Nannique!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.