Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » BDW19: Voedselversplling in de wereld | Margreet Luimstra

BDW19: Voedselversplling in de wereld | Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 17:31

Deze week wil ik het even hebben over de voedselverspilling in de wereld. Nu hoor ik de helft van de mensen al zuchten ‘’pfff, weer zo’n mens’’. Precies dat heb ik nou ook altijd. Mensen klagen soms zo over de vervuiling die wij mensen aanrichten. Maar ik in mijn eentje ga niet al die mensen die hun vuilnis achterlaten in de natuur, erop wijzen dat ze het mee naar huis moeten nemen. Zelf gooi ik nooit iets weg in de natuur, tenzij het groente of fruit is. Dit heb ik al van kinds af aangeleerd, naar mijn mening kan iedereen dit! Maar er is ook heel veel verspilling en vervuiling die achter de schermen gebeurt, denk aan de voedselverspilling. Wij hebben eten nodig en produceren dit massaal. We vragen veel van de bodem en die is wel een beetje op aan het raken. Naast je eigen troep weer netjes mee naar huis nemen, op de fiets te gaan i.p.v. in de auto, spullen recyclen, biologische/eerlijke producten kopen kun je ook gewoon veel meer doen tegen voedselverspilling. Ik ga een aantal leuke tips (al zeg ik het zelf) geven over het tegen gaan van ‘je eigen’ voedselverspilling. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee.

To good to go

Dit is een app waarbij restaurants of andere voedsel verkopers zich aanmelden wanneer ze veel voedingsmiddelen over houden en dit eigenlijk moeten weggooien. Wanneer dit niet verkocht wordt, dan gooien zij het weg en brengt het niets op, voor niemand niet. Met de app kun je bepaalde boxen of eten reserveren en ophalen voor minder geld. Dit kan op een bepaald tijdstip, de aangegeven tijd staat meestal vermeld. Hiermee ga je dus de voedselverspilling tegen van de horeca en winkels! Het is echt bizar wat bepaalde ondernemingen aanbieden.

De grote wisseltruc

Onze ouders en mijn vriend en ik wisselen heel vaak eten uit. Wanneer wij op maandag rode curry eten en mijn ouders eten iets anders, dan wisselen we het overgebleven eten vaak voor de volgende dag om. Hierdoor hoef je niet 2 keer hetzelfde te eten en gooi je dus ook vaak niets weg. Wij hebben wel eens dagen dat we afspreken om extra voor elkaar te koken, maar ook veel spontane dagen. Voorheen hadden wij wel eens de slechte gewoonte om de overblijfselen in de koelkast te zetten en aan het einde van de week toch weg te gooien. Dit kost super veel geld en is onnodige verspilling.

Restjes dag

Voer een restjes dag in. Toen ik nog jong was hadden mijn ouders altijd op zaterdag een restjes dag. Die dag aten we alles wat overgebleven was tijdens de afgelopen week. Vaak smaakte het ook nog eens lekkerder doordat de smaken goed waren ingetrokken. Op deze dag eet je dus altijd de restjes en heb je een feestje op je bord.

Een gestructureerde vriezer

Sinds kort heb ik een gestructureerde vriezer. In elke lade zitten een aantal bakjes met eten. Op de bakjes staat wat erin zit en wanneer het is gemaakt. Vervolgens pas ik een soort van fifo (first in first out) toe. Door je eten gewoon in te vriezen en goed de data bij te houden verspil je dit eten niet. Ik heb 1 lade met zakjes. In die lade zit vlees en groente. De groente die ik koop gebruik ik soms niet allemaal in één keer voor 1 gerecht. Ik snij wel direct alles en doe wat ik niet gebruik in een zakje. Hierdoor is het makkelijk te gebruiken en hoef je geen ijsklont nog te snijden!

Voor een goed doel

Zelf woon ik niet in de stad zelf, maar ik zou dit graag eens willen doen. Er zijn veel mensen in Nederland die het veel minder hebben dan ik. Deze mensen zie je sneller in de stad dan op het platteland. Ooit in mijn leven zou ik wel eens iets willen koken en wat ik overhoud aan een zwervend persoon willen geven. Wat zou dat een goed gevoel geven, want je doet iets goed voor de verspilling en de mede mens. Ik weet dat er ook organisaties bestaan die op bepaalde punten een verzamelbak hebben staan. De verzamelbak is voor verpakt en houdbaar voedsel. Mocht je bijvoorbeeld op vakantie gaan en de kast nog vol hebben staan met potjes appelmoes of andere groentes, dan kun je die potjes in een inzamelbak doen. Dit voedsel komt weer terecht bij gezinnen die moeten leven va bijvoorbeeld de voedselbank. Zo hoef jij na de vakantie niet te kijken naar groene appelmoes, en hebben zij een lekker sausje bij hun eten.

 

Mocht je nou nog veel betere tips hebben om de voedselverspilling tegen te gaan, dan kun je altijd een reactie plaatsen. We kunnen allemaal goed van elkaar leren. Hopelijk gooien jullie net als ik minder voedsel weg in de toekomst!

 

Geschreven door; Margreet Luimstra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.