Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » BDW21: Vijf tips om op de weg sporten veiliger te maken | Margreet Luimstra

BDW21: Vijf tips om op de weg sporten veiliger te maken | Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 10:59

Met mooi weer trekken veel mensen eropuit. Normaal is het al druk op de wegen, maar met de corona is het wel erg druk op de fietspaden en in de bossen. We kunnen niet heel erg veel meer dan wandelen, fietsen en sporten in de natuur. Hopelijk wordt dit snel anders, maar voor nu is het erg belangrijk dat iedereen veilig zijn of haar ding kan blijven doen. Zelf maak ik veel kilometers en zie ik veel situaties voor mij die nog maar net goed gaan. Een foutje kan zeker voorkomen, maar het is toch heel jammer dat het moet gebeuren. We zijn met zijn allen redelijk prikkelbaar in deze tijd en vinden dan ook dat het nooit ons eigen probleem is. Voor de aankomende mooie en drukke dagen hoop ik toch mijn steentje bij te dragen met een paar handige verkeerstips die je geheugen wat opfrissen.

Trek opvallende kleren aan

Tuurlijk is de kleur zwart supermooi. Zwart kleed altijd goed af en ik vind zwart dragen fijn tegen het zichtbaar zweten. Maar het is nou niet de beste kleur om mee te gaan sporten op straat. Wanneer je zwart draagt ben je eigenlijk een soort van verstopt. Automobilisten, wandelaars en fietsers zien je niet zo snel, vooral niet langs de bomen of in het bos. Je lokt eigenlijk een onveilige situatie uit. De kleuren die het goed doen zijn geel, roze, rood, blauw, oranje en paars. Heb jij deze kleuren ook vaak aan?

Wees niet egoïstisch

Veel mensen in het verkeer hebben hier last van. En dit zeg ik niet omdat ik last van hen heb, maar omdat ik er veel ervaring mee heb. Met egoïsme bedoel ik eigenlijk de irritatie tegenover sporters, zoals wielrenners en hardlopers. Zij proberen de situaties op de weg ook zo veilig mogelijk te houden. Het feit dat wielrenners op de weg rijden, ook waar het niet mag, is omdat ze op het fietspad niet gewaardeerd worden door voornamelijk de oude generatie op snelle fietsen. Ze beheersen hun fiets niet en vallen vervolgens om, wat allemaal als de schuld van de wielrenner wordt gezien. Als hardloper loop je tegen de richting in, omdat je snel zichtbaar wilt zijn. Ook wil je anderen snel zien en dit is de enige manier, klinkt veilig toch? Je bent als hardloper of wandelaar nou eenmaal heel kwetsbaar.  

Maak eens een geluidje

Naast de kleuren die je kunt aantrekken, kun je ook een belletje meenemen. Ook als hardlopen is dit soms verstandig. Wanneer je wandelaars passeert kun je bijvoorbeeld even een geluid geven dat je eraan komt. Het rare, maar begrijpelijk, wat mensen vaak doen is dat ze toch als groepje naast elkaar gaan lopen of fietsen. Wanneer je er dan langs wilt moet je schreeuwen of je in alle soorten bochten wringen om erlangs te kunnen komen. Wanneer je even belt is dit en een hele goeie waarschuwing en het is respectvol. Een bellend geluid wordt vaak meer gewaardeerd dan een schreeuw vanachter.  Als fietsers is dit altijd verstandig. Dat sommige mensen je dan nog steeds niet horen is een ander verhaal.

Herinner je verkeersexamen

Iedereen heeft altijd de voorrangsregels geleerd. Pas die ook daadwerkelijk toe. Dit geldt voor alle weggebruikers, dus ook voor sporters. Of het nou op de weg of op een fietspad is.

Blijf nadenken

Zolang jij blijft nadenken en niet roekeloos wordt in het verkeer, ben jij nooit de schuldige. Wees voorzichtig en neem het voortouw. Fiets je in een groep of loop je langs een drukke weg. Bescherm jezelf, hier begint het. Ga even in de berm lopen of fiets in een rij achter elkaar. Blijf rustig en blijf je herinneren dat de weg niet toegekend is aan 1 persoon, de weg is voor iedereen. Blijf opletten en schiet anderen ook te hulp wanneer dit nodig is.

 

Met deze tips hoop ik in de toekomst toch weer een paar onveilige situaties te voorkomen in het verkeer. Er zullen altijd uitzonderlijke situaties zijn, maar alle kleine beetjes helpen. Wanneer iedereen zijn of haar hoofd blijft gebruiken zal het een stuk veiliger zijn. Heb jij nou nog de een hele goeie tip voor in het verkeer, laat het dan zeker weten in de reacties!

 

Liefs, 

Margreet


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.