Home » BY - Womenintouch » #breekdeweek » #BDW24: Hoe start je met zwemmen - Margreet Luimstra

#BDW24: Hoe start je met zwemmen - Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 17:18

Sinds kort ben ik weer begonnen met zwemmen. Ik ben al een tijdje niet geweest en dat is weer even wennen. Zwemmen is niet iets wat je gouw verleerd, maar die conditie wordt wel snel minder. Ik heb een aantal tips voor jullie om te beginnen met zwemmen.

Verschillende zwembaden

Wanneer je gaat beginnen met zwemmen is het een goed idee, om eens te kijken naar de mogelijkheden als het om de accommodatie gaat. Je wilt graag zwemmen in schoon en mooi water, maar sommige baden zijn ook verwarmt. Je moet dan niet denken aan een bad dat zo warm is als een bubbelbad, maar je merkt het verschil zeker wel. Je kunt natuurlijk ook nog een keuze maken uit een dak boven je hoofd of de buitenlucht. Baantjes zwemmen kun je bijna overal wel, als de lengte maar zo’n 15-25 meter is. Wil je echt aan de slagen met een triathlon of wedstrijd zwemmen, dan is het handig om een 25 meter bad uit te zoeken.

Zwemkleding

Je zwemkleding is ontzettend belangrijk. Een bikini kan zeker wel tijdens het baantjes zwemmen. Het is zeker niet ideaal, maar het kan. Wanneer je het comfortabeler wilt hebben dan kies je voor een badpak. Een badpak dragen wordt is helemaal niet erg, ook niet als tiener. Iedereen die baantjes zwemt, jong en oud, draagt meestal een badpak. Bij het kiezen van een badpak kijk je natuurlijk vaak naar de kleuren. Daarna naar de maten. Een badpak hoort echt even pittig strak te zitten, er is een verschil tussen heel strak en irriterend. Wanneer je een badpak te groot koopt, dan komt het water tussen je badpak en de borsten door, je voelt dan dat het badpak openslaat door de weerstand van het water. Dit ga je bij elke slag voelen die je doet.

Naast het feit dat je de juiste maat koopt moet je ook kijken naar het materiaal. Polyester is het allerbeste. Deze pakken gaan niet zomaar lubberen onder bij je billen, of worden doorzichtig. Wanneer er lycra op het kaartje staat, dan gebeurt dit na verloop van tijd wel. Lycra zit namelijk ook in een bikini. Het is eerst lekker strak, maar na een zomer of 2 dan kun je de bikini weggooien, ditzelfde met een badpak.

Accessoire

Het derde is een goeie duikbril. Wanneer je alleen een schoolslag gaat zwemmen is dit niet nodig. Bij het kiezen van een duikbril kijk je vooral naar het aansluiten op het hoofd. Blijft de bril, zonder de koortjes achter het hoofd te doen, goed zitten. Een duikbril zit niet comfortabel, maar het moet ook niet pijnlijk zijn of irriteren. Wanneer je begint met zwemmen moet je altijd even met wat speeksel de binnenkant van je bril schoonmaken. Speeksel helpt tegen het beslaan van de bril. Je bril beslaat ook in de buitenlucht!

Zwemles

Je bent eigenlijk nu helemaal ready om te zwemmen. Misschien gewoon de schoolslag zwemmen, maar misschien wil je ook wel graag beter worden in de borstcrawl bijvoorbeeld. Er zijn talloze filmpjes en boeken die jou kunnen helpen. Er zijn ook veel zwembaden die aan zwemles voor volwassenen doen. Dit betekent niet dat ze dan hun diploma’s halen (kan wel), maar ze zetten de puntjes op de ï bij bijvoorbeeld de borstcrawl. Er kijkt een specialist mee en geeft je aanwijzingen, super handigggg!

 

Hopelijk heb je iets aan deze blog en vind jij je draai in het zwemmen.

Liefs,

Margreet : )


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.