Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » De term fitgirl en fitboy

De term fitgirl en fitboy

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 10:23

Sport je veel, let je wat op voeding, vind je shakes/voeding/mindset etc. interessant. Dan ben je een fit girl/boy in de Nederlandse maatschappij. Maar wat is nu een fitgirl of fitboy. Persoonlijk vind ik dit een onzin term en vooral het gehele beeld er om heen. Wanneer je sport, voeding en alles rondom lifestyle ( gezondheid ) interessant vindt krijg je meteen een labeltje. En wat vooral niet onmisbaar is in dit scheve beeld is dat je vooral gezond moet eten, zo min mogelijk suikers/koolhydraten in mag nemen en vooral gericht bent op je voeding/sportschema. Persoonlijk vind ik dit dus ongeldig en vooral een scheef beeld wat een heleboel mensen beïnvloedt. Waardoor ons beeld gericht voeding, sport en balans zo lastig/complex maakt in ons hoofd. 

De betekenis van gezond

Gezond. Wat is gezond? Is gezond dat je bloedwaardes, conditie, lichaamsgewicht en je cholestorol goed is? Of is gezond meer gericht op je mentale en lichamelijke conditie/toestand en een heleboel factoren die dit mede beïnvloeden? Wanneer je gezond googelt komt het volgende eruit: ‘’ Gezondheid is een gevoel van zowel lichamelijk, als geestelijk als maatschappelijk welzijn. Het betekent dus niet alleen het ontbreken van ziektes ‘’. Wanneer je mij vraagt wat ik gezond vind is het vooral dat je lekker in je vel zit ( je goed voelen). Of terwijl: energie hebben en zin hebben doelen te bereiken en sociaal gericht ook je goed voelen Het dus geaccepteerd voelen in je omgeving en vooral je zelf accepteren zoals je bent. En hierdoor genieten.

De term fit girl of fit boy

De term fit girl of fit boy. Het beeld van er strak uit zien, eventueel een wasbordje hebben, vooral heel clean/gezond eten en veel nee zeggen tegen dingen waar suiker en koolhydraten in zitten ( en tegenwoordig ook een stukje vlees afslaan want dit is ook ‘slecht’). Er bestaan hele documentaires over suiker vrij leven, koolhydraat vrije diëten en ga zo nog maar even door. Als ik zelf wat dingetjes lees over het begrip fitgirl/boy betekend het dus de beste versie van jezelf zijn ( vooral sterkste zowel fysiek als mentaal).

Dit is iets positiefs maar ook iets wat andere kan voorbij slaan. Want zit je even op de bank, ben je voldaan van je drukke/volle dag en kijk je vervolgens op social media. Dan kom je een heleboel berichten tegen van afgetrainde mensen, gezonde shakes en vooral gericht op de nadruk hoelaat  ( vroeg eerder) dit wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld het standaard opstaan om 5/6 uur om zo eerder je dag FRISSER, STERKER te starten. Persoonlijk vind ik dit heel krachtig en tof als je dit kunt. Maar aan de andere kant snap ik ook het effect hoe het andere kan beïnvloeden. Deze verandering kan deels positief zijn. Want het motiveert/stimuleert andere. Maar kan ook een keerzijde hebben en een negatief beeld vertonen waardoor onzekerheden kunnen worden ontwikkelt.

De verwikkeling in onze maatschappij

Hoe verwikkelt dit onze maatschappij. En how to deal with this? Zelf ben ik ook veel bezig met sport, vind ik voeding interessant, ben ik geïnteresseerd in mindset/therapie en vooral extreem enthousiast over training/het effect ervan. Nu zeggen mensen in mijn omgeving wel eens: ‘jij bent echt een fitgirl’. JA  ik hou van sport, vind lifestyle/coaching mega tof en werk graag met mensen samen maar een fitgirl vind ik mijzelf niet. Ik hou soms van een wijntje, neem soms ook een chipje, eet ook wel eens friet en volg vooral geen dieet. Tuurlijk let ik op mijn inname. Eet ik niet non-stop bepaalde voeding. En merk ik ook aan mijn gesteldheid/lichaam wanneer ik een aantal dagen slechter eet. Indirect hou ik hier dus rekening mee, maar mijn leven draait er niet om. Dus nee. Ik kijk niet naar het aantal kcal die ik inneem per dag, sta niet elke dag/week/maand op de weegschaal en geniet vooral ( met mate).

Binnekort zal ik een eet-dagboek bij gaan houden. Om jullie eens in beeld in mijn studenteneet patroon te nemen. En vooral te laten zien hoe mijn daadwerkelijk voedingsschema eruit ziet. Hopelijk vond je dit een interessante blog. Heb je nog een opmerking/tip laat dat even weten. Tot bij de volgende.

Liefs,

Fleur

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.