Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Opruimen, orde, minimalisme & structuur. Waarom wordt de een wel blij van opruimen en de ander niet?

Opruimen, orde, minimalisme & structuur. Waarom wordt de een wel blij van opruimen en de ander niet?

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 17:08

Opruimen. You love it or hate it. Persoonlijk word ik er heel gelukkig van, geeft het mij een ontspannen gevoel en kan ik er ‘’ happy ‘’ van worden. Rommelen door je oude spulletjes, oude spulletjes een nieuw leven geven door ze door te verkopen en andere spulletjes weg geven om andere blij te maken. Zet ik leuk muziekje op, pak er een sopje bij en ik heb een ontspannen ochtendje.. ! Het gevolg voor mij werkt als meer ruimte, meer ‘’ waardevollere ‘’ spullen over houden  & rust creëren voor mijzelf. Ik behoud dus het geen waar ik blij van word & gooi spulletjes weg die mij geen blijheid geven. Dit klinkt misschien wat spiritueel, maar is wel de waarheid.  Voor mij werkt dit top en mede door allerlei nieuwe duurzame ontwikkelingen, documentaires en nieuwe technieken / apps probeer ik er steeds beter en beter mee om te gaan. Namelijk minimalisme en duurzaamheid. Daarom heb ik afgelopen periode een hoop spullen verkocht, probeer ik duurzamere producten aan te schaffen & heb ik via de MarieKondo manier laatst mijn hele klerenkast grondig opgeruimd en opnieuw ingericht! Meer over dit onderwerp lees je in deze blog. Veel lees plezier.

Opruimen? Waar komt het vandaan.

Opruimen kent een heleboel obstakels en voor andere juist weer een hoop ontspanning. Zo is opruimen iets wat de een meer energie kost dan een ander en heb je er een hoop manieren voor. Ieder persoon is anders met spullen en zo heb je een aantal obstakels die je moet passeren wil jij die opgeruimde/gestructureerde omgeving voor jezelf waar maken. Sommige mensen kunnen al niet beginnen door het idee. Door een overspoeling van keuzes die ze worden opgelegd te maken. Opruimen heeft te maken met plannen, keuzes maken & vooral goed nadenken. Heb je hier moeite mee, dan kan dit best moeilijk zijn en zorgen voor een hoop frustratie. Ken je bijvoorbeeld iemand met verzameldrang, of iemand die angst heeft spulletjes kwijt te raken of juist die persoon die simpel weg de zooi niet kent / herkent en niet weet wat er wordt bedoeld met: rommel. Opruimen kan voor sommige mensen werken als vermoeiend, overprikkelend mede door het aantal keuzes wat ze moeten maken. Andere mensen raken juist afgeleid. En blijven tijden in dat doosje van vroeger rommelen, waardoor het vervolgens drie uur later is. Een opgeruimde omgeving betekend dus uiteindelijk een opgeruimd hoofd. En wie wordt er nu uiteindelijk niet blijer van een ‘opgeruimde omgeving’?

Hulpmiddelen voor het opruimen.

Ga ik langs op internet kom ik tig stappenplannen tegen hoe je het beste kunt starten met opruimen. Kun je bijvoorbeeld het beste wel spullen in doosjes stoppen of moet je juist naar zo min mogelijk materialen willen? Iedereen is anders en dus is opgeruimd voor ieder ook een ander begrip met een ander gevormde betekenis. Natuurlijk zijn er wel een paar hoofdregels die bij iedereen van toepassing zijn. ( bron: https://www.fmgwonen.nl/2017/09/13/je-huis-opruimen-10-tips ):

 • Weg wat weg kan
 • Organiseren van het opruimen
 • Sorteren
 • Ruimte maken en creëren
 • Beter iedere dag iets dan nooit
 • Vaste plekken
 • Taken verdelen
 • Direct: gebruik je iets, leg het dan terug op een juiste plek
 • Uit het zicht betekend niet meteen opgeruimd ( stop die spulletjes dus niet meer terug in dat overvolle kastje, maar zorg ervoor dat dat kastje betekenis krijgt). En als laatst less is more.

Minimalisme.

Minimalisme is misschien iets wat toepasselijk is voor de millenials. Daarom lijken de woorden misschien simpel weg ook zo op elkaar en heeft het best wat overeenkomsten. Alles is mogelijk, dus kunnen we ook alles kopen. Maar maakt dat ons ook zo gelukkig? Minimaliseren/minimalisme het draait om het zelfde. Maar de kern is dus het verminderen & zorgen voor minder spullen. Een misvatting gericht op minimalisme is dat je bijna niks meer mag hebben. Maar dit is niet waar, het betekend alleen blijer zijn met minder. En de spullen die je hebt, daar word je blij van. Zoals Marie Kondo in haar serie zegt : ‘’ Sparkle of Joy‘’. Minimalisme betekend dus niet een slaapkamer met een bed en een kast en verder niets. Maar zoals minimalist Joshua Becker zegt: ‘’ Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons echt belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt ‘’. Minimalisme is dus gericht op het geen wat jou als persoon ECHT blij maakt. Het zorg voor veel mensen ook voor een hoop rust, structuur en orde. Zijn dat net de drie punten waar veel mensen indirect heel gelukkig van worden.  

Series gericht op opruimen.

Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik gestart met minimalisme. Dit betekend niet dat ik amper spulletjes heb, amper spulletjes aanschaf en een bijna zo goed als lege slaapkamer heb. Maar wel dat ik stapsgewijs probeer mijn omgeving en leven te minimaliseren naar het geen waar ik blij van word. Betekend dit dat mijn ‘’ oude shirt ‘’ collectie gericht op sport/uitjes/intro shirtjes allemaal in de kliko zijn beland? Nee. Deze heb ik, alleen wel gesorteerd en op een speciaal plekje. Zelf raakte ik enorm geïnspireerd door twee Netflix series. Een gericht op puur minimalisme & de ander gericht op de wereld wijd bekende opruimgoeroe: Marie Kondo uit Japan.

 • Tidying Up with Marie Kondo
 • Minimalism: A Documentary about the Important things

Beide spraken mij enorm aan. De opruimserie van Marie Kondo hielp mij gericht op de stappen er naar toe. De Documentaire over Minimalism liet mij beseffen hoe gek de wereld soms kan zijn gericht op aankopen en het blije gevoel. De endorfines die vrijkomen bij iets nieuws. Maar eigenlijk ook weer na enige tijd verdwijnen. Zelf vond ik dit best indrukwekkend en werd daardoor heel erg aan het denken gezet. Een extreme minimalist kan ik nooit zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook Tiny Houses. Kleine huisjes van een paar vierkante meter, want hoeveel m2 heb je daadwerkelijk nodig als persoon? Laatst fietste ik langs een woonwijk met kasten van huizen. Maar hoe gelukkig ben je dan daadwerkelijk? Persoonlijk ben ik heel benieuwd hoe jullie (mijn lezers) hierin staan & of jij team #opruimen bent of team #haataanopruimen ?

Hoe ga ik hier mee om?

Afgelopen tijd ben ik dus aan het opruimen ( mede doordat ik dus ook meer tijd heb door deze gekke periode ). Maar merk ook dat het mij rust, blijheid & geluk geeft. Waardoor ik blijer ben als ik een keer wat koop & ook blij ben als ik mijn verkochte spullen een tweede leven kan geven door ze door te verkopen via www.vinted.nl of www.marktplaats.nl deze apps werken voor mij beide fijn. Nu vind ik het wel soms nog lastig gericht op samenwerkingen. Ik ontvang een hoop producten en hierdoor puilt mijn sportkast dus aardig uit. Ook hierbij probeer ik gesorteerd te leven, heb ik teveel sportkleding dan verkoop ik dit weer door. Want de regel: ‘’ Less is more ‘’. Telt ook voor mij. Opruimen geeft mij dus rust, ruimte & creativiteit.

Bij deze een blog over opruimen en blij zijn met minder. Ik ben heel benieuwd wat jij hiervan vond & hoe jij omgaat met opruimen/doorverkopen etc. Sta jij bijvoorbeeld open voor tweedehands kleding overkopen? Of vind jij het een NOGO? Tot bij de volgende blog.

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.