Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Dry Januari; een maand lang geen alcohol drinken - Veerle Logghe

Dry Januari; een maand lang geen alcohol drinken - Veerle Logghe

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 10:54

Grappig hoe dingen in een jaar kunnen veranderen. Een jaar geleden moest ik (Veerle) er namelijk echt niet aan denken om een maand lang niet te drinken. Ik had ook veel respect voor mensen die toen meededen aan dry januari. Zelf had ik het op dat moment ook niet gekund. Iedere zaterdagavond en vaak ook op donderdagavond, was ik aan het werk achter de bar. Achter de bar staan en alcohol drinken gaan vaak samen. Er zijn maar weinig avonden geweest dat ik achter de bar niet heb gedronken, al was het maar een schotje. Of wat dacht je van al die nieuwjaarborrels? Nee, vorig jaar had ik er echt niet aan moeten denken om een maand lang geen alcohol te drinken.

Mijn voorafgaande gedachte

Toch was ik benieuwd wat een maand lang geen alcohol zou drinken mij zou brengen. Dit jaar was bijna alles dicht, stonden er geen nieuwjaarsborrels gepland, hoefde ik niet achter de bar te staan en mag je maar weinig mensen zien. Een perfect moment om een keer deel te nemen aan dry januari. Want ja als ik het dit jaar niet zou doen, dan zou er nooit een geschikt moment zijn.

Voordelen van geen alcohol drinken

Als ik de artikelen moet geloven zou een maand lang geen alcohol drinken mij helpen bij de volgende dingen:

  • Makkelijker afvallen. Uhmm... dit zou voor mij geen motivatie zijn om geen alcohol meer te gaan drinken. Ik zou eerder moeten aankomen dan afvallen, dus ik hoop dat dit meevalt aankomende maand.
  • Betere slaap. Ik slaap altijd al als een roosje, maar merk wel dat als ik meer dan 4 drankjes met alcohol heb gedronken ik wat onrustiger slaap. Wie weet slaap ik nog wel beter na een maand geen alcohol.
  • Betere weerstand. Dat zou ideaal zijn, zeker nu met corona en alle andere virussen is het geen slecht idee om een betere weerstand te hebben.
  • Gezondere lever. Doordat ik een paar jaar geleden pfeiffer heb gehad en mijn lever nog wat mindere werking heeft, zal mijn lever wel erg blij zijn met een maand lang geen alcohol drinken.
  • Sterkere spieren. Zou ik dan aan het einde van de maand 20 push-ups achter elkaar kunnen?
  • Mooiere huid. Een mooiere huid is altijd goed meegenomen.
  • Beter humeur. Ik ben al niet snel chagrijnig of geïrriteerd maar ik merk wel nu met alle maatregelen dat ik wel wat sneller minder vrolijk ben. Dus dit zou wel een mooi voordeel zijn.

Een hoop mooie voordelen, maar ik vraag mij af of een maand lang geen alcohol drinken echt dit effect gaat opleveren. Zeker als je daarna weer gewoon regelmatig een drankje gaat drinken, denk ik dat het effect minimaal is.

Hoe is het gegaan?

Ik had verwacht dat het heel zwaar zou zijn om een maand lang geen alcohol te drinken, maar het viel mij alles mee. Nu scheelt het dat de omstandigheden ook anders waren, dan bijvoorbeeld vorig jaar. Ik werd niet gepusht door andere om toch gezellig een drankje mee te gaan drinken. En er stonden ook veel minder sociale gelegenheden op de planning, dat heeft het wel een stuk makkelijker gemaakt om een maand lang niet te drinken. Toch vond ik het wel eens lastig, soms had ik echt heel veel zin in een wijntje of Malibu-cola (mijn guilty pleasure). Heel stom, want de afgelopen maanden had ik hier weinig moeite mee en kon ik het best makkelijk laten staan. Nu ik het niet meer ‘mocht’ was het toch ineens een stuk lastiger en had ik juist wel zin in een wijntje of iets anders. Grappig hoe je brein dan toch werkt.

Een foutje. Wel heb ik per ongeluk een stukje tiramisu gegeten. Ik had wat toetjes gehaald bij de supermarkt en was helemaal vergeten dat er natuurlijk alcohol in tiramisu zit. Dus ik, zo blond als ik ben, mijn tiramisu opgegeten. Na afloop dacht ik… oeps dit had ik niet mogen eten. Al zal de hoeveelheid alcohol wel meevallen die in tiramisu zit, want ik mocht het ook als kind eten ;). Verder verliep de maand redelijk soepel en heb ik niet echt momenten gehad dat ik het heel moeilijk had. Zelfs niet tijdens het digitale teamuitje en we wijn toegestuurd kregen.

Effect?

Heel eerlijk gezegd heb ik weinig gemerkt van een maand lang geen alcohol drinken. Ik ben geen kilo’s afgevallen, slaap nog steeds even goed, heb niet het idee dat mijn weerstand verhoogd is of dat ik nu ineens sterker ben geworden. Ik denk dat je het vooral moet doen, omdat het uiteindelijk wel goed is voor jezelf en misschien deze effecten wel werken op de langere termijn.

Zou ik het nog een keer doen?

Ja, ik zou het graag nog een keer doen wanneer er meer feestjes zijn en afspraken waardoor het voor mij moeilijker wordt gemaakt om een maand lang geen alcohol te drinken. Ik vond het afgelopen maand nog best makkelijk gaan en ben heel benieuwd of dat het mij ook zou lukken in een ‘normale’ situatie. En met normaal bedoel ik dan tijdens het werken achter de bar, veel feestjes en nieuwjaarsborrels. Ik denk wel dat het dan een stuk lastiger zal zijn. Mensen proberen je vaak toch over te halen om gezellig een drankje mee te drinken. Of door te zeggen dat eentje vast geen kwaad kan. Zie je dan nog maar eens overtuigd te zijn van een maand lang geen alcohol drinken.

 

Heb jij wel eens een maand geen alcohol gedronken? Vond jij dit toen heel lastig? Of moet je er echt niet aan denken om een maand lang geen alcohol te drinken? Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie.

 

Liefs,

Veerle


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.