Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Je even gewoon poep voelen! – Margreet Luimstra

Je even gewoon poep voelen! – Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 20:53

Je bent helemaal niet blij, je voelt je onzeker, je bent moe, je hebt nergens zin in en voelt je niet jezelf. Je bent niet direct depressief, maar je bent het wel even helemaal zat. Iedereen kan zich soms zo voelen, hoe sterk je ook bent. Bijvoorbeeld na een hele drukke periode of je kunt het hebben nu met deze COVID en maatregelen.

Welk moment grijp je in? | Hoelang moet je zo nog door blijven lopen? Wanneer moet je hulp gaan zoeken? Het toegeven van een mindere periode is al een grote stap. Er is veel lef voor nodig om dit te zien en uit te spreken. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar je moet wel eerlijk zijn tegenover jezelf. Je verdient het om je kiplekker te voelen en het leven te ervaren als een feest. Soms is het dat gewoon helemaal niet, daar in niets mis mee. Je hoeft niet altijd de reden te vinden waarom dit is hoe jij je voelt. De waarom vraag is zo ontzettend lastig om te beantwoorden. Soms is het gewoon het weer of iets anders wat je even een tijdje dwars zit. Het kan zelfs onbewust zijn. Het is dan niet dat je het zelf niet merkt, maar dat het iets is waar je zelf makkelijk over denkt te denken, snap je het nog?

Hulp durven vragen | De meeste mensen zijn niet van het vragen om hulp. Je wil tenslotte niet de persoon zijn die zich aanstelt of altijd zeikt. Maar vaak wanneer je dat in je hoofd haalt, dan ben je juist niet de persoon die dit doet. Je omgeving zal juist een beetje verbaasd zijn dat jij dit zal uitspeken. Ze zien je voornamelijk altijd gaan en vaak over de positieve dingen horen praten. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd om het uit te spreken naar anderen, maar dit blijft lastig. Het uitspreken naar anderen lucht je op, alleen dat helpt al een stapje vooruit. Het is ook lastig voor te stellen hoe anderen jou dan wel niet zouden moeten helpen, want je weet het zelf niet eens. Maar een gesprek of het delen van gevoel met elkaar is al een hele grote steun voor elkaar. Je bent zeker niet de enige dus je hoeft je er niet voor te schamen. Er zijn ook veel mensen die zich gewoon even niet zichzelf voelen wanneer het koude donkere dagen zijn. Dit komt super veel voor, omdat het contrast met de andere tijden zo groot is. Wanneer je erover nadenkt is er vaak ook wel een goede reden voor. Tijdens de mooie dagen zoeken mensen elkaar op, ben je veel buiten, krijg je veel vitamine D, zitten er veel vrije dagen in het jaar, maak je mooie herinneringen en het is gewoon een fijne tijd. Tijdens de donkere dagen is het koud, kil, rustig, donker en wellicht eenzaam. Ook nu tijdens de COVID is het ontzettend eenzaam en leeg. Mensen zijn niet voor niets een soort gezelschapsdier die nu verplicht afstand houden.

Positief blijven | De mooie tijdens komen er weer aan, de avonden worden langer en het einde van de COVID komt natuurlijk steeds dichterbij (ook al is dat heel onzeker). Mocht je je nou voor een langere periode, ook tijdens het mooie weer, erg somber voelen? Trek dan even aan de bel bij een hulpverlener. Er staan in deze tijd heel wat mensen klaar om iedereen te helpen. Hoe langer je wacht hoe minder het wordt. Je stapelt dingen op en blijft veel te lang rondlopen met je zorgen. De wereld is te mooi om hem niet mooi te zien!

 

Liefs, 

Margreet @margeet.luimstra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.