Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Op wie ga jij stemmen? – Eveline Verhage

Op wie ga jij stemmen? – Eveline Verhage

Gepubliceerd op 25 februari 2021 om 15:26

17 maart is het zo ver, de stembussen gaan open en het hele land gaat stemmen, althans dat hoop ik dan. Het algemeen stemrecht is nog niet zo lang van kracht, 4 jaar geleden vierden we 100 jaar algemeen kiesrecht en 2 jaar geleden vierden we algemeen kiesrecht voor vrouwen. In veel landen moeten mensen vandaag de dag nog vechten voor dat recht. Naar mijn mening is dat alleen al een reden waarom we moeten gaan stemmen. Maar de vraag blijft; hoe en op wie ga je dan stemmen? Er zijn welgeteld 37 partijen in Nederland waar je op kan stemmen. Allemaal hebben zij uiteenlopende of overlappende uitspraken. Hoe ga je dan de juiste partij vinden? Daar kan ik jou bij helpen! In deze blog post zal ik genoeg informatie geven hoe jij een weloverwogen keuze kan maken.

Kijk TV

Wellicht een hele rare opmerking, althans zeker uit mijn mond. Ik kijk namelijk nooit tv. soms kijk ik wat op YouTube of Videoland maar daar blijft het dan ook bij. De aankomende dagen zullen in het teken staan van de jouw stemkeuze. Er zullen dus ook veel politici te gast zijn bij praatprogramma’s, zij vertellen dan over de belangrijkste punten waar zij verandering willen zien. Zo was er laatst bij het programma ‘De vooravond’ Nilüfer Gündoğan, nummer 2 op de lijst bij de nieuwe partij ‘Volt’. Dit is een partij die staat voor jongeren en vooral het Europese beleid aan wil pakken, dit moet centraler volgens hen.

Andere programma’s waar je informatie op kan doen zijn bijvoorbeeld; dit is M, zondag met lubach (iets ludieker), Jinek en Beau.

Bepaal jouw kernwaarden

De reden dat jij naar de stembus mag gaan is het feit dat je op die manier indirect invloed hebt op het beleid in Nederland. Dat betekent dat als de partij waar jij op stemt de overhand heeft, de kans ook groot is dat bepaalde maatregelen die zij in willen gaan voeren voor gedragen kunnen worden in de tweede kamer. Bij deze verkiezingen zijn er een aantal punten waar jij voor jezelf een keuze op kan baseren. Een van de punten die mij opvielen waren het feit dat er veel partijen zijn die alle wetten en regels rondom een geboorte en het kind willen veranderen. Dit zal ongetwijfeld in lijn staan met de toeslagen affaire die nu nog steeds gaande is. Verder is het klimaat ook een heel actueel onderwerp. Je kan voor jezelf afvragen; wil ik dat de partij, waar ik op stem, zich hard maakt voor een beter klimaat of vind ik het beleid van nu al top?

Een woord, 9 letters; belasting.

Wat vind jij dat er moet gebeuren met de belasting? Moet deze omhoog? Vind jij de kloof tussen de lagere klassen en de hogere klassen te groot? Of zit jij nou juist aan het andere einde en vind je dat extra belasting toch echt niet nodig is? All fine by me! Maar natuurlijk een belangrijk onderwerp om naar te kijken. Andere onderwerpen waar je naar zou kunnen kijken zijn bijvoorbeeld de financiering van jouw studie, moet de basisbeurs terug? Of moet er wellicht meer focus op de werkgelegenheid in Nederland en moet het pensioenstelsel verbeterd worden? Verder zou je ook nog kunnen kijken naar de woningmarkt, wat vind jij dat verandert moet worden? Meer betaalbare woningen voor starters? Of een beter systeem voor sociale huurwoningen? En als laatste de zorg: moet daar meer geld naartoe? Of moeten bijvoorbeeld de wachttijden ernstig teruggedrongen worden? Alles bij elkaar: food for thought. Ga voor jezelf na wat nou echt belangrijk is voor jou, de volgende stap is dan om te kijken welke partij het beste overeenkomt met jouw visie.

Lees jezelf in

De tv is gelukkig niet het enige middel waar jij informatie op kan doen. Het internet staat vol met artikelen over de standpunten van verschillende partijen. Hierbij worden dan vaak een of meerdere onderwerpen gekozen waarbij uiteen wordt gezet hoe bepaalde partijen hier tegenaan kijken. Ik zou zeggen: google is your best friend. Verder is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om op de website van de partijen zelf te kijken. Hier beschrijven zij vaak op de homepagina al wat zij belangrijk vinden en dus graag snel aan willen pakken.

Om het gemakkelijk voor jou te maken heb ik hier een website met alle partijen:

https://www.kiesraad.nl/actueel/nieuws/2021/02/05/37-partijen-nemen-deel-aan-tweede-kamerverkiezing

De stemwijzer

Als laatste, of wellicht als eerste, heb je de stemwijzer. Een korte ‘quiz’ waarbij jij jouw mening geeft over actuele vraagstukken. Op basis daarvan geeft de stemwijzer jou een partij die het meest overeen komt met jouw visie. Soms kan dit het antwoord geven wat je al verwachtte, soms ook niet. 2 Jaar geleden mochten we stemmen voor het Europese parlement. Hier kwam bij mij 50plus uit. Wellicht een beetje komisch aangezien ik toen net 18 was en voor het eerst ging stemmen. Dit is een van de voorbeelden die ik kan geven dat de stemwijzer wellicht aan kan sluiten bij jouw visie, maar dat betekent niet dat die partij ook de partij is waar jij op moet stemmen.

 

Het enige wat ik dan nog kan zeggen is: GO VOTE.

 

Veel liefs,

Eveline


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.