Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Omgaan met een overvloed van content - Fleur Leenders

Omgaan met een overvloed van content - Fleur Leenders

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 15:40

We leven in een digitale wereld, waarin we voortdurend toegang hebben tot nieuwe content. Of het nu die grappige podcast, dat interessante filmpje of die informatieve social media post is, we worden constant blootgesteld aan nieuwe informatie. En dit heeft ook zeker zijn voordelen. Zo kunnen we makkelijk met elkaar in contact komen, snel nieuwe dingen leren en inspiratie opdoen. Maar soms wordt deze eindeloze stroom van prikkels wat te veel. In deze blog vertel ik je daarom meer over hoe je hiermee om kan gaan in verschillende situaties.

Even afgeleid

Niets is zo verleidelijk als het meldingslampje van je telefoon. Vanuit je ooghoek zie je je scherm oplichten. Je probeert de melding te negeren, maar je nieuwsgierigheid haalt je over om toch te kijken. Wat blijkt, het is zo'n nutteloze Facebook melding met een vriendschapsvoorstel van iemand die je niet kent. En zo ben je weer even afgeleid.

 

Herkenbaar? Doordat we snel toegang hebben tot onze berichten en social media, is het verleidelijk om deze te checken. Omdat er telkens nieuwe posts verschijnen, weten bepaalde apps je aandacht vast te houden. Even kijken resulteert zo soms in oneindig lang scrollen, terwijl je hier niet op zit te wachten. Om afleiding te voorkomen kun je ongewenste en onnodige meldingen uitschakelen of je telefoon op vliegtuigstand zetten. Daarnaast kun je hem in een andere ruimte leggen. Lees vooral ook deze blog van Eveline voor meer tips om je schermtijd te verminderen.

Multitasken, efficiënt of overweldigend?

In onze huidige cultuur staat productiviteit centraal. Alles moet sneller, beter en efficiënter. Als gevolg daarvan proberen we te multitasken. We schakelen hierbij voortdurend tussen verschillende taken, waardoor we ons telkens opnieuw moeten focussen. Door alle moeite en mentale energie die het kost, is multitasken eerder overweldigend dan efficiënt.

 

Focus je daarom op een taak tegelijk. Wat hierbij kan helpen is bijvoorbeeld de Pomodoro methode, waarbij je werkt in blokken van 25 minuten. Ook kun je kleine taken groeperen. Zo kun je ze achter elkaar afwerken en ben je minder snel geneigd ze tussendoor uit te voeren.

To do: dagdromen

Niks doen, ik ben er persoonlijk erg slecht in. Omdat er zoveel waarde gehecht wordt aan productiviteit, moet ik elke dag nuttig zijn van mezelf. Wanneer dat niet lukt, leid ik mezelf af van deze gedachte door artikelen te lezen, video's te kijken of social media te checken. Maar soms is helemaal niks doen juist het beste wat je kan doen. Het geeft je hoofd de rust en ruimte om alle informatie die je tegenkomt te verwerken. Overweeg daarom om eens momentje zonder prikkels in te plannen. Het enige wat je hoeft te doen is dagdromen.

Hier en nu

Dagelijks loop ik de deur uit voor een wandeling. Ik zet mijn koptelefoon op en maak nagenoeg exact hetzelfde rondje als altijd. Met een half oor luister ik naar de muziek, maar aandacht voor mijn omgeving heb ik ook niet.

 

Doordat er zoveel te zien en te horen valt online, vergeten we soms in het hier en nu te leven. We zijn druk met werk, school of iets anders en zoeken daarnaast ontspanning. Vaak vinden we dit in de vorm van series, social media of muziek. Nu ga ik je niet vertellen om al je vrije tijd in stilte te spenderen. Laatst kreeg ik echter wel de tip om af en toe de omgeving bewuster in me op te nemen door mijn zintuigen te gebruiken. Zo heb je meer aandacht voor wat je doet. Dus kijk om je heen, voel de frisse lucht, luister naar de fluitende vogels en ruik aan de bloemen. Als wandelen niet jouw ding is, kan je dit natuurlijk ook tijdens je ontbijt, een spa-momentje of een hele andere activiteit toepassen.

De val van het vergelijken

Een groot voordeel van online content is de inspirerende werking. Zo kunnen de posts die we online zien ons op nieuwe ideeën brengen. Helaas kan inspiratie ook omslaan in vergelijking, waarbij we onszelf naar beneden halen.

 

Vergeet nooit dat social media niet het hele plaatje laat zien. Online worden vaak de hoogtepunten gedeeld, terwijl er achter de schermen veel meer gebeurt. We vergelijken in feite ons eigen proces met het eindresultaat van een ander. Nu is het niet altijd makkelijk om jezelf daar aan te herinneren. Bescherm jezelf daarom door accounts, die jou een slecht gevoel geven over jezelf, te ontvolgen of door je social media (tijdelijk) te verwijderen.

Jij bepaalt

Vergeet nooit dat jij tot op zekere hoogte bepaalt welke content je ziet. Je hebt uiteraard geen invloed op wat een ander plaatst of wat er in het nieuws komt. Wel ben jij de baas over wie of wat je volgt, in welke mate je dit doet en of dit jou gelukkig maakt. Hopelijk helpen bovenstaande tips om je eigen balans hierin te vinden.

 

Hoe ga jij om met online prikkels?

 

Liefs,

Fleur

www.theclearconfusion.com / @theclearconfusion


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.