Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » balans » Waarom ik meer ben gaan lezen en hoe jij dit ook kan doen | Fleur Leenders

Waarom ik meer ben gaan lezen en hoe jij dit ook kan doen | Fleur Leenders

Gepubliceerd op 29 mei 2021 om 16:22

Lezen, ik houd ervan. Als klein meisje verslond ik boeken. Ik hoefde maar een leuke reeks te vinden en binnen de kortste keren had ik alle delen geleend bij de bieb. Toen ik naar de middelbare school ging werd dat anders. Ik kreeg het druk en liet boeken links liggen. Afgelopen december keerde mijn liefde voor lezen echter weer terug. Vandaag vertel ik je meer over de voordelen van lezen en geef ik je tips om dit vaker te doen.

Waarom ben ik weer gaan lezen?

Vorig jaar wilde ik twaalf boeken te lezen. Een boek per maand moest kunnen, dacht ik. Nu lukt het me niet altijd (lees: nooit) om mijn jaarlijkse doel te behalen. In 2020 was ik echter vastberadener dan ooit. Uiteraard heb ik de laatste vijf uitgesteld tot de laatste zeventien dagen van het jaar. Was dat slim? Zeker niet. Maar doordat ik die laatste twee weken met mijn neus in de boeken heb doorgebracht, realiseerde ik me dat ik het lezen enorm gemist had. Sindsdien is het een onderdeel van mijn dagelijkse routine.

Feit of fictie?

Boeken kunnen ons veel brengen. Zo kan non-fictie ons nieuwe dingen leren. We lezen over de ervaringen van anderen en passen deze inzichten soms toe in ons eigen leven. Ook helpt het ons om onbekende onderwerpen beter te begrijpen. De voordelen van non-fictie liggen voor de hand, maar hoe zit het dan met fictie? Ondanks dat ik non-fictie behulpzaam en leerzaam vind, zal fictie altijd mijn voorkeur hebben. Boeken dienen als vorm van ontspanning. Net als bij een serie kun je opgaan in het verhaal en meeleven met de personages. Bovendien kan het lezen van fictie je empathischer maken, omdat je de verschillende motieven en oogpunten van personages gaat begrijpen [1][2]. Er hoeft echter geen 'nuttige' of productieve gedachte achter te zitten. Soms wil je gewoon op de bank kruipen met een kopje thee en wegdwalen in de wereld van het verhaal.

Tips om meer te lezen

Hoe leuk lezen ook is, het kan wat meer van je tijd en focus vragen dan bijvoorbeeld een serie of een film. Daarom heb ik een aantal tips voor je als je meer wilt lezen, maar dit moeilijk in je routine krijgt. Het allerbelangrijkste is om te lezen wat je leuk vindt. De verplichte literatuurlijst op school was met een reden zo vervelend. Lezen 'omdat het moet' is vrijwel nooit leuk. Kies daarom boeken die jij wilt lezen, of dat nu fictie of non-fictie, fantasy of romantiek is. En leg gerust een boek weg als je het niks vindt. Voor mij is een uitdaging, zoals de Goodreads Reading Challenge, een extra motivatie om mijn doel te behalen. Bovendien kan je op de site aanbevelingen krijgen voor nieuwe boeken. Zo hoef je niet lang te zoeken naar een volgend boek. Onthoud wel dat het niet om de aantallen gaat. Misschien heb je een druk schema of kost lezen je meer tijd. Dat is oké! Jouw doel hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van een ander. Daarnaast kun je een vast moment kiezen om te lezen. Door er een gewoonte van te maken zal je dat boek sneller oppakken. Zelf lees ik bijvoorbeeld tijdens mijn ontbijt, maar lezen voor het slapengaan is ook fijn. Je kunt zo ontspannen zonder naar een scherm te kijken, waardoor je beter slaapt.

Hoe kom je dan aan die boeken?

Zelf koop ik weinig boeken. Als ik dan een nieuwe aanschaf, is het vaak een non-fictie boek. De kans is groter dat ik deze nog een keer doorblader. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om leesmateriaal te vinden. Neem bijvoorbeeld een abonnement bij de (online) bieb. Bij een aantal bibliotheken krijg je als jongere nog flinke korting. Ook kun je boeken lenen van of ruilen met vrienden en familie. 

Als laatste hebben we audioboeken. Of je nu aan het sporten, autorijden of poetsen bent, je kan tegelijkertijd naar een audioboek luisteren. Voor mensen met volle agenda's is dit daarom een goede optie. Nu moet ik bekennen dat ik er geen fan van ben, noch van podcasts. Mijn hoofd dwaalt te veel af, waardoor ik de helft van het verhaal mis. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Probeer het eens uit en kijk wat voor jou werkt! 

The end. 

Hopelijk heeft deze boekenwurm je een beetje kunnen overtuigen. Mijn aanraders, zowel fictie als non-fictie, zijn onder andere: de Grishaverse boeken van Leigh Bardugo, All the bright places van Jennifer Niven, Big Magic van Elizabeth Gilbert en Atomic Habits van James Clear.

 

Lees jij graag?

 

Liefs,

Fleur

www.theclearconfusion.com / @theclearconfusion

 

Bronnen

[1] Schmidt, M. (2020, 28 augustus). How Reading Fiction Increases Empathy and Encourages Understanding. Discover Magazine. https://www.discovermagazine.com/mind/how-reading-fiction-increases-empathy-and-encourages-understanding

[2] Stansfield, J., & Bunce, L. (2014). The Relationship Between Empathy and Reading Fiction: Separate Roles for Cognitive and Affective Components. Journal of European Psychology Students, 5(3), 9–18. https://doi.org/10.5334/jeps.ca

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.