Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » Duurzaamheid » Je eerste tien stappen naar een duurzamer leven - Evie Ramaekers

Je eerste tien stappen naar een duurzamer leven - Evie Ramaekers

Gepubliceerd op 17 december 2020 om 17:15

Ongeveer een jaar geleden ben ik me meer gaan verdiepen in de wereld van duurzaamheid. Ik kwam er achter dat het woord “duurzaamheid” zo veel verschillende dingen kan betekenen, want wat is nu precies duurzaamheid? Is het minder plastic gebruiken, natuurlijke producten gebruiken, energieneutraal wonen, minder vlees eten, tweedehands shoppen of vaker je auto laten staan en met je fiets van A naar B rijden? Ik ontdekte dat er niet één goed antwoord te vinden is, maar het juist gaat om de combinaties die je kan maken. Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen uiteindelijk zo een groot verschil maken. Iets wat ik erg belangrijk vind om te vermelden is dat wat voor mij duurzaam kan zijn, dat voor jou niet zo hoeft te zijn en andersom. Het is daarom van belang dat je voor jezelf na gaat wat voor jou haalbaar en mogelijk is. 

WAAROM?

Oké, leuk duurzaamheid, maar waarom eigenlijk? 

Iedereen heeft van het fenomeen ‘klimaatverandering’ gehoord, je kan er ook bijna niet omheen. Temperaturen stijgen, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met steeds extremer weer, meer luchtvervuiling en leefgebieden van o.a. veel dieren worden kleiner. Dit zijn maar een aantal gevolgen van klimaatverandering. Dit maakt duidelijk dat we niet door kunnen gaan hoe we het de afgelopen decennia hebben gedaan. Overheden zijn er ook volop mee bezig, Nederland heeft in 2016 het VN-Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en we hebben inmiddels een landelijke Klimaatwet. Ondanks dat deze akkoorden hard nodig zijn, ging ik bij mezelf na wat ik persoonlijk kon doen om mijn steentje bij te dragen. Niet alleen voor het klimaat maar vooral voor mijn omgeving. Ik heb namelijk altijd al respect gehad voor de omgeving om mij heen. Als kind vond ik eigenlijk alle dieren geweldig en mijn ouders hebben me geleerd om afval altijd netjes in de prullenbak te gooien. Je zal mij nooit betrappen op een kauwgom die ik op straat gooi of dat ik een blikje frisdrank uit mijn autoraam gooi, zo ben ik gewoon niet opgevoed (if you are one of those people, see this as a sign, stop it, thank you). Daarnaast kan ik echt genieten en tot rust komen in bijvoorbeeld het bos, aan het strand of in de bergen (als we op vakantie waren). Maar ken je ook dat moment, dat je ineens een besefmoment krijgt dat je eigenlijk niet zo goed bezig bent als je dacht? Yup, ik dus ook…

 

Mijn keerpunt

Het keerpunt bij mij was nadat ik de documentaire ‘A Plastic Ocean’ had gekeken op Netflix. In deze documentaire word je echt met je neus op de feiten gedrukt. Ik was zo verbijsterd door alle beelden en cijfers die er te zien waren. Na het zien van deze film zag ik ook dingen die me eerder nog nooit waren opgevallen: alle plastic verpakkingen in de supermarkten, alle plastic tasjes die ik kreeg als ik iets kocht (om ze vervolgens als ik thuis was weer weg te gooien) en het ergste van alles vond ik al het afval op straat. Zelfs in het bos waar ik altijd liep om te ontspannen, irriteerde ik me omdat nu alle snoeppapiertjes, blikjes, plastic flesjes, sigaretten en milkshake bekers van de McDonalds opvielen. Vanaf dat moment wist ik “Dit kan anders, nee dit moet anders”! 


Het probleem van (wegwerp)plastic

In de laatste 10 jaar hebben we in de wereld meer plastic geproduceerd dan in de hele eeuw daarvoor. Vanaf ongeveer de jaren ’50 werd plastic ontzettend populair, omdat het zo goedkoop te maken was en je het ook net zo gemakkelijk kon weggooien. Deze trend zette alleen maar door waardoor we nu beland zijn in een wereld waar we gemiddeld per persoon 136 kilo wegwerpplastic gebruiken per jaar (let that sink in). Slecht 9% van al het plastic wordt gerecycled en de rest wordt vernietigd of is terug te vinden op straat of in onze oceanen. Ruim 8 miljoen ton plastic afval wordt jaarlijks in zee gedumpt. Het grootste probleem hiervan is dat plastic niet “weg” is als je het weggooit. Het kan tot honderden jaren blijven liggen en zelfs dan breekt het op in miljoenen kleine microplastics. “Weg-weg” is het dus nooit. 

Wat kan jij doen? 

Het is volkomen te begrijpen als dit wat overweldigend overkomt, maar het laatste wat ik wil is je ontmoedigen. Het belangrijkste vind ik om mensen wat meer bewust te maken en hopelijk te inspireren om kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven. Mocht jij nu ook wat duurzamere keuzes willen maken om de wereld een stukje mooier te maken, maar heb je geen idee waar te beginnen, kijk dan eens naar de volgende tien stappen! 

TIP 1: Probeer plastic tasjes te vermijden. Neem zelf een (katoenen) tas mee voor boodschappen en tijdens het winkelen. Dan kun je al heel wat plastic tasjes afslaan en loop je ook niet met zo veel verschillende tassen te sjouwen.

TIP 2: Helemaal geen plastic drinkflesjes meer kopen is me nog niet gelukt, maar ik heb mezelf wel voorgenomen om geen plastic waterflessen meer te kopen. Daarom neem ik zelf altijd een herbruikbare (water)fles mee als ik de deur uit ga. Het beste is om al te gebruiken wat je al thuis hebt liggen, maar als je er nog geen hebt is het zeker aan te raden er een te kopen! (ik zou deze zin herschrijven, loopt niet helemaal lekker). Je hebt tegenwoordig super leuke designs en/of flessen die je kan personaliseren. Duurzaam hoeft zeker niet saai te zijn! (Ook leuk om cadeau te geven!).

TIP 3: Nu zal het met de huidige Covid-19 regels een stuk minder van toepassing zijn, maar mocht je normaal gesproken iemand zijn die veel met het OV reist of iedere dag meerdere malen naar het koffieapparaat loopt op je werk, dan is een herbruikbare koffiebeker erg aan te raden! Haal jij (normaal gesproken) iedere ochtend een koffietje op het station, dan gebruik je in een jaar ruim 250 koffiebekers per jaar! Met een herbruikbare koffiebeker bespaar je een hoop onnodig afval en vaak krijg je ook nog korting, dus nog goed voor je portemonnee ook ;)

 

TIP 4: Probeer tijdens het boodschappen doen verse groenten en vers fruit te kopen. Zorg dat deze producten niet verpakt zitten in plastic (of koop ze op de markt en neem dan je eigen zakjes mee). Groenten en soorten fruit die vaak onverpakt te verkrijgen zijn, zijn mango, (water)meloen, avocado, zoete aardappel, wortels, appels, peren, bananen, kiwi’s, courgettes, bloemkool, prei, sperziebonen en sinaasappels. Dit kan per supermarkt verschillen, dus kijk zeker even wat ze bij jou in de buurt aanbieden!

TIP 5: Als je verpakte producten koopt, probeer dan te kiezen voor glas, aluminium of papier, mits dit mogelijk is. Deze materialen zijn namelijk makkelijker te recyclen.

TIP 6: Hergebruik! Hergebruik die lege glazen jampotten, dozen van je online bestelling, inpakpapier van je gekregen cadeaus, etc. Word creatief en geef spullen een tweede (of derde, vierde, vijfde…) leven.

TIP 7: Neem eens een kijkje in een tweedehands- of vintage winkel. Apps zoals Vinted en United Wardrobe hebben ook hele leuke spullen te koop. De fast-fashion industrie heeft ook een hele grote impact (dat is een blog voor een andere keer), dus door tweedehands pareltjes te scoren draag jij bij aan een beter milieu én je steunt (vaak) een lokale ondernemer. Kleding ruilen met je vriend(innen) of zus kan natuurlijk ook!

 

TIP 8: Check je badkamer! Mijn badkamer was een plek waar stiekem héél veel plastic lag. Don’t worry, dit is helemaal niet gek! Maar het is wel fijn om te weten dat er voor bijna alles een duurzaam alternatief bestaat. Belangrijk is om eerst op te maken wat je al hebt! Mocht iets bijna leeg zijn of aan vervanging toe zijn, kijk dan of een duurzame(re) variant voor jou mogelijk is. Tips: een bamboe tandenborstel, soap bar (bijv. Lush), shampoo bar, metaal scheermesje, herbruikbare wattenschijfjes en zero waste tandenpasta. 

 

TIP 9Wees je wat bewuster van je aankopen en de spullen die je al hebt. Probeer wat vaker je ‘koopdrang’ te weerstaan. Vraag je bij je volgende aankoop af of je het écht nodig hebt? Zou je dit ook kopen als het niet in de sale was? Hoe vaak ga ik dit dragen/gebruiken? Is het van goede kwaliteit en gaat dit product voor een lange tijd mee? Wie heeft dit gemaakt? Waarom koop ik dit?

 

TIP 10: Als je er open voor staat, probeer dan eens een dagje in de week geen vlees en/of vis te eten. De hoeveelheid vlees die we vandaag de dag eten heeft een enorme impact op het klimaat. De vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen en verzuring van de bodem en lucht. Volgens de Nationale Week Zonder vlees bespaar je ongeveer 1 maand douchewater, 1 maand werk voor een boom en gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot als je één dag vegetarisch eet. Daarnaast is het nog een mogelijkheid om lekkere nieuwe recepten uit te proberen! 

Zó, dit waren mijn tips als je graag wilt beginnen met duurzame(re) keuzes maken, maar nog niet wist waar je moest beginnen. Kijk wat voor jou werkt en vergeet niet dat progressie véél belangrijker is dan perfectie (zoals voor alles geldt in het leven). 

 

Succes en have fun with it! 

Liefs, Evie  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.