Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » Duurzaamheid » Plastic in je cosmetica? Toch niet zo ‘plastic fantastic’. - Evie Ramaekers

Plastic in je cosmetica? Toch niet zo ‘plastic fantastic’. - Evie Ramaekers

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 15:26

Evie: 'Tijdens mijn ‘duurzame reis’ ben ik erachter gekomen dat plastic een erg complex materiaal is. Aan de ene kant is plastic fantastisch, het vergaat niet. Wij mensen hebben het uitgevonden en het materiaal heeft ons decennia lang veel plezier en vooral gemak geschonken, we kunnen zelfs niet meer zonder. Maar juist omdat het materiaal niet vergaat en de ‘plastic kraan’ maar blijft doorstromen, verzuipen we er tegenwoordig in, letterlijk en figuurlijk. Daarom word ik zo blij van initiatieven zoals de Plastic Soup Foundation, een NGO gevestigd in Amsterdam, die zich sterk inzet tegen de strijd tegen plasticafval. Zij gaan verder dan alleen zwerfafval, zij zetten zich in voor educatie, de relatie tussen plastic en gezondheid, maar ook het tegengaan van (nog meer) microplastics, nanoplastics en microbeads.'

Microwhat?

Wat houden deze termen precies in? Om een lang verhaal kort te houden: microplastics zijn alle plastic deeltjes kleiner dan 5 mm. Deze ontstaan doordat plastic uiteindelijk uiteenvalt in steeds kleinere stukjes. Microbeads zijn plastic bolletjes van 5 µm tot 1 mm die vaak aan verzorgingsproducten worden toegevoegd. Grote kans dat de scrubgel, facewash, tandpasta en douchegel die bij je in het badkamerkastje staan microbeads bevatten. Nanoplastics zijn nog kleinere plasticdeeltjes, namelijk kleiner dan 0,1 µm (100 nm), deze zijn met het blote oog niet meer waarneembaar.

Waarom voegen bedrijven dit toe aan hun producten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bedrijven microbeads toevoegen aan hun producten. Het kan functioneren als een reinigingsmiddel, een extra ‘laagje’ op de huid, de substantie om iets waterproof te maken of bijvoorbeeld om de textuur van het product zachter te maken. In bijvoorbeeld mascara kunnen microplastics ervoor zorgen dat mascara niet van de wimpers valt, in anti-zonnebrandmiddel kunnen microplastics ingezet worden om het middel waterresistente eigenschappen te laten hebben.

Wat is dan het probleem?

Het probleem is dat deze plasticdeeltjes zó klein zijn, dat ze via ons doucheputje in het rioolstelsel terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plastic soep. Zeedieren krijgen deze deeltjes ook binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord… Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar daar pas ik liever voor. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken gaande, die kijken naar de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid. Er zijn onderzoekers die beweren dat microplastics impact kunnen hebben op ons immuunsysteem. Ik durf hier verder nog geen uitspraken over te doen, omdat veel hierover nog onduidelijk is. Toch sluit ik niet uit dat er een correlatie kan bestaan en ik probeer hier wel op te letten. Als je hier meer over wilt weten, doe je eigen research, dat kan nooit kwaad! 

Tegengeluid

De Nederlandse Cosmetica Vereniging geeft hierop een tegengeluid. Zij zeggen dat het allemaal wel meevalt en dat maar een zeer klein gedeelte van de microplastics in onze oceanen van cosmetische producten afkomt. Ook zeggen zij dat een product zijn hele functie kan verliezen, als de microbeads uit het recept worden gehaald. Vervangende ingrediënten kunnen weer onbekende risico’s met zich mee brengen. De NCV stelt dat microplastics in cosmetica veilig toegepast kunnen worden en aan veel eisen moeten voldoen voordat ze de markt op komen.

Twee verschillende verhalen dus, maar welke is nu waar? Om heel eerlijk te zijn, geen idee. Er komen telkens nieuwe inzichten, andere onderzoeksmethoden en ik heb niet de expertise om daar op dit moment een heel duidelijk oordeel over te geven. Wel ben ik een sterk voorstander van het luisteren naar je intuïtie en vind ik dat al het plastic dat bespaard kan worden, niet geproduceerd hoeft te worden. Ik persoonlijk smeer liever geen plastic deeltjes op mijn lichaam en geloof in de kracht van pure en natuurlijke producten. Maar hierin is iedereen vrij om zelf daar een keuze in te maken.

Voor degene die er graag meer op zouden willen letten, hier de volgende tips:

  1. Download de app ‘Beat the Microbead’ (van de Plastic Soup Foundation). Met deze app kan je het ingrediëntenlijstje van een product scannen en dan zie je meteen of er microplastics in je product zitten.
  2. Als een product het ‘Zero Plastic Inside’ logo bevat, weet je zeker dat een product geen microplastics bevat.
  3. Ook het keurmerk ‘NaTrue’ en ‘Ecocert’ zijn microplastic vrij!
  4. Let op ingrediënten als: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon.

 

Ik hoop dat je vandaag weer iets nieuws geleerd hebt en dat je deze nieuwe kennis kan gebruiken om bewustere keuzes te maken in de toekomst.

 

Liefs, Evie @beiconic.official 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.