Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » Duurzaamheid » Drie maanden lang geen kleding kopen (en mogelijk met verlenging tot zes), zo doe ik het | Fleur Prins

Drie maanden lang geen kleding kopen (en mogelijk met verlenging tot zes), zo doe ik het | Fleur Prins

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 11:13

Drie maanden lang geen kleding kopen klinkt voor sommige vrouwen (en mannen) toch echt wel als een flinke uitdaging. Zo dacht ik dat ook, alhoewel het mij eigenlijk r*te goed af gaat. Ik heb weinig koopdrang, voel me eigenlijk ‘goed’ bij het niks kopen en hou geld over. Best fijn en positief dus. Maar waarom doe ik mee aan deze #nobuychallenge en ga ik hem mogelijk verlengen tot de gehele #nobuychallenge. De officiële ‘challenge’ loopt van 1 januari 2021 tot en met 1 juli 2021. Best een flinke periode, maar waarom zouden we ons zelf niks ‘nieuws’ gunnen en waarom motiveert mij dit juist om mee te doen? In aankomende blog praat ik jou een beetje bij op ‘duurzaam’ vlak en hoop ik ook jou een beetje bewuster te maken. Lees je even mee?

The NO buy challenge wat is het? 

Een half jaar lang geen kleding kopen, dit betekent echt helemaal niks. Geen vintage, geen paar schoenen, geen nieuwe jas en ook geen leuk topje voor die ‘verjaardag’. Klinkt als een flinke opgave maar is eigenlijk het tegenovergestelde. Ondernemers en oprichters Sara Dubbeldam en Marieke van den Berg zijn beiden overtuigt van dit ‘idee’ en proberen daarom via hun Instagramkanaal @thenobuychallenge nog veel meer ‘koop-gekkies’ te inspireren. Waarom? Om zo een ‘koopstop’ in te lassen en eens bewust te worden van het ‘jaag-gedrag’ dat veel Nederlanders anno 2021 najagen. Maar waarom een half jaar geen kleding shoppen? Dit klinkt toch als een nachtmerrie voor sommige vrouwen/mannen? Voor sommige mensen kan het als ‘reset’ worden ervaren waardoor je je echt even bewust wordt van je ‘vorige’ koopgedrag. Zelf doe ik al twee maanden mee en dat gaat mij redelijk goed af. Zoals Sarah in het interview met Linda zegt: ‘Het is een cursus in tevredenheid; blij zijn met wat je al in je kast hebt hangen. En indirect draag je bij aan een duurzame wereld. Maar het gaat vooral om je eigen gemoedsrust. We zitten namelijk nog altijd vast in een systeem dat ‘meer meer meer’ aanjaagt’ zegt Sarah Dubbeldam in het interview met Linda (bron; https://www.linda.nl/lifestyle/the-no-buy-challenge-instagram-interview/).

Waarom doe ik mee en koos ik (voorafgaand) voor een halve #nobuychallenge ? Ga ik hier een hele challenge van maken? 

Toen ik dit initiatief voorbij zag komen raakte ik direct enthousiast. Enthousiast? Ja. Ik voelde een soort ‘gezamenlijk’ gevoel om ook deel te nemen aan dit toffe ‘project’ (of hoe je het wil noemen). Zelf ben ik in enkele periodes (door het jaar) best een ‘shopaholic’ en kan ik dus ook enorm prikkelbaar zijn voor ‘koopdrang’, waardoor ik ineens een enorme behoefte voel aan een hoop (nieuwe) producten. Terwijl ik juist geïnspireerd raak door minimalisme, duurzaamheid en het ‘less is more’ principe. Best tegenstrijdig dus. Waarom zou ik hier dan geen verandering in brengen en mijzelf juist uitdagen? Op emotioneel (shop) gebied. Precies, laat ik er voor gaan! Daarom mijn deelname aan deze challenge. Andere voordelen vind ik mijn ‘duurzame-bijdrage’, het meer geld overhouden, bewuster worden van je kledingkast en nogmaals als ‘leerproces’ om jezelf eens flink uit te dagen. Want geloof mij, ik heb genoeg in mijn kledingkast. Toen ik in januari 2021 begon met deze challenge besloot ik voor mijzelf drie maanden als ‘probeersel’ vast te stellen. Drie maanden geen kleding kopen als uitdagend project, waarbij ik ondertussen (begin februari) twijfel ik om deze challenge te verlengen naar zes. ZES!? Jup. Om mezelf nog meer bewust te maken van mijn huidige kleding/schoenen/jassen en tassen-collectie, en hier maar eens goed gebruik van te maken. Bij deze MIJN reden. Of ik de volledige challange ga volbrengen ben ik nog aan het overwegen, maar mogelijk ga ik het doen!

Mijn persoonlijke ervaring 

Toen ik net begon, dacht ik een ding: ‘Hoe ga ik dit ooit volhouden’. Maar na twee maanden gaat het eigenlijk harstikke goed af. Ik heb voorafgaand mijn kledingkast opgeruimd om zo een overzichtelijker beeld te creëren van mijn (toen) huidige ‘garderobe’ en zo bewust te worden van de hoeveelheid. Momenteel begin ik mijn winterkledingkast om te ‘switchen’ tot mijn voorjaarskast en ook nu, zie ik genoeg leuke kledingstukken om toffe outfits mee te combineren. Naast dat ik meer ‘overzicht’ heb is het ook winstgevend. Tijdens mijn ‘opruimsessie’ heb ik een boel items op Vinted gezet en hierdoor al een mooi bedragje gespaard als winst (naast de winst door niks te kopen). Ook leuk dus. Mijn derde persoonlijke ervaring is juist een ‘voldaan’ gevoel. Door minder bezig te zijn met ‘fast-fashion’ voel ik ook minder drang om dingen te kopen. Je kunt namelijk elke twee maanden een totaal nieuwe kast creëren. Best bizar eigenlijk, want kleding kan zoveel langer mee (mocht je liever voor kwaliteit gaan dan ‘fast-fashion’). Naast het sociaal-emotionele aspect voel ik dus geen drang, maar ben ik dus voor de ‘mede-wereld’ ook duurzamer bezig. Je kunt het bijna zien als ‘staking’ op fast-fashion om het even zo te noemen. Een soort vergelijking met het zijn van vegetariër omdat, je het hier ook niet mee eens bent… gekke vergelijking maar wel een zelfde soort psychologische verklaring 😊. Wel ‘knaagt’ mijn interne ‘shopaholic’ of ik wel tot één JULI 2021 zonder ‘kleding-kopen’ kan. Dit ga ik proberen te ‘overwinnen’.. haha.

Mijn mening en eventuele tip voor de ‘instapper’ 

Mocht je nu enthousiast zijn geraakt door mijn blog dan kun je natuurlijk ook beslissen om mee te doen met deze no buy challenge. Het is een ‘event’ wat dus eigenlijk puur als extrinsieke motivatie is bedacht om andere meer bewust te maken van hen koopgedrag/drang. Maar in mijn bewoording, wel een heel mooi, duurzaam en gaaf project! Je bent je namelijk pas echt bewust van wat je hebt, als je een tijdje niks koopt. En deze realisatie vind ik best ‘shocking’ en leuk tegelijkertijd. Nu ben ik wel van mening dat je om het half jaar, echt wel een paar ‘producten’ mag aanschaffen. Ten eerste omdat het leuk is en twee omdat een paar producten wel ‘handig’ en essentieel zijn. Voor de duidelijkheid mag ik wel basisproducten kopen van mijzelf (dit is gok ik ook nodig), waaronder ondergoed/sokken/panty’s.

 

Maar om een kleine conclusie vanuit mij te geven, is die continue koopdrang eigenlijk een en al ‘gekkigheid’, die er helaas bij ons allen (door de jaren heen) kei hard is ingesleten. Ben jij je bewust van dit gedrag?

 

Liefs, Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.