Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » Duurzaamheid » Hoe kun je gemakkelijker duurzaam leven? | Eveline Verhage

Hoe kun je gemakkelijker duurzaam leven? | Eveline Verhage

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 11:49

Een blog met het oog op de toekomst. Vroeg of laat gaan we het allemaal moeten doen; aanpassen. Een heerlijk woord waar velen ongemakkelijk van worden. Want ik denk oprecht dat iedereen graag zijn of haar steentje bij wil dragen aan een groenere wereld. Tenzij wij daardoor onze eigen gewoontes en fijne eigenaardigheden de deur uit moeten gooien. In mijn optiek blijven we bij onze natuurlijke staat altijd een oermens. Een oermens kiest altijd voor zichzelf want overleven is het doel, heel primitief dus. Vandaag de dag zie je dat gedrag nog steeds terug. Als het puntje bij paaltje komt kies je alsnog voor jezelf, om jou en je doen en laten te beschermen. Dus als dat betekent dat je minder vlees kan eten dan verander je die standaard vleesloze dagen in de week toch liever in een random vleesloze dag wanneer je er zin in hebt (lees nooit). Om daarmee te voorkomen dat je helemaal niks bijdraagt aan een groenere wereld heb ik een aantal tips opgesteld om zo ongemerkt en makkelijk jouw steentje bij te dragen.

Vlees

Laten we maar gelijk met een van de meest vervelende onderwerpen beginnen. Want waar ben je als mens zonder vlees? De oermens at het, dus wij ook! Maar de wereld verandert en het lijkt mij dat wij dat ook doen. Mij gaat het niet alleen om het feit dat het niet top is voor de dieren maar vooral ook hoe veel co2 productie er vrij komt en hoe veel andere grondstoffen ervoor nodig zijn. Genoeg redenen om wat minder vlees te gaan eten. En begrijp me niet verkeerd, ik vind vlees fantastisch lekker en zou zeker willen dat het groener gegeten kon worden maar dat is nou eenmaal vrij lastig. Wij hebben daarom een vleesvrije dag geïntroduceerd bij ons. Soms proberen we een vleesvervanger (zoals een soja burger) en soms proberen we een ander product dat de proteïne bron vervangt. Hierbij kan je denken aan tofu of bijvoorbeeld. De website van albert heijn (en sowieso het hele internet) staat vol met vegetarische recepten. Doe inspiratie op en je zult die ene dag zonder vlees vast en zeker een feestje vinden!

Afval scheiden

De reden dat we afval scheiden is zodat het makkelijker en beter gerecycled kan worden. En de reden dat we recyclen is omdat er daardoor minder nieuwe producten geproduceerd hoeven te worden en dus minder grondstoffen onttrokken hoeven te worden. Kortom de cirkel van productie wordt kleiner waardoor de vervuiling en ontginning van onze bodems minder wordt. Win win! Voor ons is het makkelijker om afval te scheiden door net zoals de containers 4 prullenbakken te hebben. 1 voor plastic, 1 voor papier, 1 voor rest en 1 voor groen. Sinds we dat hebben gedaan is onze rest afvalbak vaak heel erg leeg, precies zoals het zou moeten zijn! Nu heb je niet overal in het huis 4 afvalbakken. Wat het makkelijker zou maken is om bijvoorbeeld op het kantoor een prullenbak te zetten voor alleen het papier en in de badkamer 2 prullenbakken 1 voor alle plastic verpakking en 1 voor de rest. Zo kan je alsnog heel gemakkelijk producten scheiden.

Auto? Nee de benenwagen!

Voor de jongere mensen: met de benenwagen gaan betekent dat je gaat wandelen! Ik snapte deze grap eerst ook niet… Maar de uitspraak is duidelijk. Auto’s stoten veel gassen uit die schadelijk zijn voor de mens, de dieren en de atmosfeer. Daarom is het een slimme keuze om vaker te voet of met de fiets te gaan. Vaak zijn het ook maar kleine stukjes waar de auto voor wordt gepakt (yes ik ben hier zelf ook schuldig aan) maar het is eigenlijk helemaal niet nodig! En bovendien voel je je vaak ook beter als je even bewogen hebt. Het maakt je hoofd lekker leeg. Vaak met de auto word ik ook geïrriteerd door het verkeer. Door te fietsen of te wandelen word ik weer helemaal rustig. Nog een win win situatie!

Voedselverspilling

Een van de makkelijkere onderwerpen vind ik zelf. We mogen met zijn allen namelijk veel minder weggooien dan dat we nu doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld 1 keer per week restjesdag te doen, alles wat voorheen niet helemaal op is gegaan (en wellicht is ingevroren) op te eten. Je kan voedselverspilling ook tegengaan door goed te ruiken, te kijken en te proeven aan voedsel voordat je het na de houdbaarheidsdatum weggooit. Verder is het mogelijk om zelf vruchtbare grond te maken. Je hebt hier hele handige bakken voor vol met wormen die het eten voor je omzetten in vruchtbare grond.

Deze vruchtbare grond kan je vervolgens ook weer gebruiken voor in je tuin of moestuin. Eigen plantjes verbouwen kan ook heel leuk zijn! Zeker als je het zelf kan eten. Wij hebben er zelf ook wat in onze tuin staan.

 

Kortom genoeg mogelijkheden om de wereld een beetje groener te maken. En het leuke is: je wordt er ook nog eens een stuk rustiger van!

 

Veel liefs,

Eveline


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.