Home » BY - Womenintouch » Fridaymood » Duurzaamheid » Het verduurzamen van je garderobe, hoe doe je dat? | Fleur Leenders

Het verduurzamen van je garderobe, hoe doe je dat? | Fleur Leenders

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 10:53

Net als vele anderen ben ik dol op kleding. En met een kledingstijl die alle kanten op gaat, heb ik behoorlijk wat verschillende items in mijn kast liggen. Toch wordt dit het derde jaar op rij waarin ik minder in de winkelstraat te vinden ben. De reden? De enorme impact van de fast fashion industrie. Maar niet getreurd mede modeliefhebbers. Er zijn namelijk ook veel mogelijkheden om een duurzamere garderobe te creëren.

Laat het hangen

Schiet niet in de stress als je kast volhangt met fast fashion items, zelf heb ik er ook een hoop. Ze niet gebruiken of weggooien is namelijk niet de oplossing. Duurzame mode, vaak ook naar gerefereerd als slow fashion, houdt ook in dat je het meeste uit je kleding haalt en hier langere tijd plezier van hebt.

Laat die kledingstukken daarom lekker hangen en haal eruit wat erin zit. Zo kun je kleine gaatjes snel repareren met naald en draad. Items die niet meer te redden zijn kun je weer hergebruiken als poetsdoeken, inpakpapier en meer.

Misschien ben je net à la Marie Kondo door je kast gegaan en zit je nu met een berg kleding die je niet meer wilt. Deze hoef je echter niet weg te gooien. Kleding die nog in goede staat is kun je bijvoorbeeld doorverkopen, naar de kringloop brengen of doneren.

Creatief met je kleding

Mijn kast puilt uit van de leuke kleren en toch krijg ik het voor elkaar om de gehele winter in dezelfde drie truien en broeken door te brengen. Herkenbaar? Een volle kledingkast kan best overweldigend zijn, waardoor we steeds naar dezelfde setjes grijpen. Door creatief om te gaan met de dingen die we hebben, kunnen we echter dat goede gevoel van een nieuwe look creëren, zonder een nieuw item aan te schaffen.

Probeer bijvoorbeeld eens een capsule wardrobe of een 10x10 challenge. Hierbij probeer je met 10 items 10 verschillende outfits te bedenken voor 10 dagen. Zo daag je jezelf uit om ongewone combinaties te maken, die misschien wel tot iets heel tofs leiden.

Ook kun je op Pinterest, YouTube en Instagram een hoop outfit-inspiratie vinden. Probeer outfits na te maken met vergelijkbare stukken uit jouw kledingkast. Doordat je zelf andere items hebt dan de inspiratiebron, daag je jezelf uit om hier weer op te variëren.

Sharing is caring

Sharing is caring | Voor nieuwe kleren hoef je soms je huis niet eens uit. Zo leen ik regelmatig kleren van mijn zus (stiekem hangt mijn halve kast vol met haar oude kleren). Duik eens in de kast van je moeder, zus of vriendin. Ook de garderobe van je vader, broer of vriend kan je verrassen. Een andere optie is om een (coronaproof) kledingswap te organiseren. Neem allemaal een aantal items mee die je niet meer hoeft en ruil deze onderling. Een alternatief hiervoor is om je in te schrijven bij een kledingbibliotheek. In plaats van boeken leen je hier kleding tegen een vast bedrag per maand. 

Wel of niet kopen? 

Misschien doe je mee aan een No Buy Challenge of wil je liever geen geld besteden aan kleding. Bij de bovenstaande tips was kopen dan ook niet nodig. Soms heb je echter wat nodig of wil je toch graag iets nieuws aanschaffen. Ook dit kan op een duurzame manier. Voordat je op bestellen klikt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Heb ik dit kledingstuk nodig?
  • Waarom wil ik het graag hebben?
  • Hoe vaak ga ik dit aantrekken?
  • Met welke andere kledingstukken uit mijn kast kan ik dit item combineren?

Door je bewust te zijn van je aankoop, zul je er ook meer waarde aan hechten. Bovendien is de kans groter dat je een item draagt, als je van tevoren weet waar je het mee gaat combineren. Ben je op zoek naar iets nieuws, maar wil je ook wat geld besparen? Dan is de kringloopwinkel je grootste vriend. Zelf houd ik van tweedehands winkels en vintage marktjes, omdat je hier de meest unieke kledingstukken kan vinden. Kringloop shoppen kan ook online. Naast grote platforms als Vinted, zijn er ook veel accounts op Instagram die tweedehands items aanbieden. Naast fast-fashion ketens, zijn er gelukkig ook  merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Twijfel je of een merk dit belangrijk vindt? Check dan de score op Good on You. Op deze
site worden modeketens beoordeeld op de mate waarin zij rekening houden met mens, dier en milieu. Daarnaast kun je kleine duurzame ondernemingen
steunen. Vooral in deze tijd zullen zij blij zijn met jouw aankoop bij hun bedrijf. Eventueel bijschrift afbeelding: In de kringloop vind je soms de leukste dingen. Zo zijn zowel dit topje als deze broek tweedehands. Het hoeft niet perfect 

Last but not least 

Wees niet te hard voor jezelf. Duurzaam winkelen kan kostbaar zijn, zowel in tijd als in geld, waardoor het niet voor iedereen toegankelijk is. Voel je daarom niet schuldig als je garderobe niet 100% milieuvriendelijk is. Mocht je last hebben van stress of schuldgevoelens rondom het klimaat, lees dan vooral deze blog van Evie over eco-anxiety. En onthoud: de aarde heeft meer aan een hoop mensen die kleine stapjes zetten, dan aan
één persoon die een perfect duurzaam leven leeft.

 

Liefs,
Fleur
www.theclearconfusion.com / @theclearconfusion


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.