Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Druk en toch in balans? IS IT POSSIBLE?

Druk en toch in balans? IS IT POSSIBLE?

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 16:04

Zondag 8 december 2019. Druk en toch in balans? IS IT POSSIBLE?

De maand december is in zicht gekomen. Dit betekend veel feestdagen, cadeautjes halen, misschien de laatste loodjes voor bepaalde toetsen of werkpuntjes en nog een heleboel andere dingen. Iedereen probeert altijd alle balletjes omhoog te houden. Denk hierbij aan werk, sport, studie, self-time, vrienden/vriendinnen, partner, eventueel vrijwilligerswerk. En o ja, je wil ook niet saai overkomen dus je wil ook nog wat leuke dingen doen ( dit voelt per persoon anders als moet of meer als ontspanning). Heb je een te lange to-do list of voel je juist totaal geen druk. In deze blog ga ik het hebben over balans en vanuit mij een aantal tips hoe je misschien gemakkelijker het een beter voor het ander kan kiezen. Vind je dit interessant, lees dan lekker verder.

THE QUESTION: ‘hoe gaat het met je’. Hierbij krijg ik vaak als antwoord: ja goed, druk / z’n gangetje. Iedereen doet veel en wil veel ( ik ook) maar hoe creëer je hiervoor nou de juiste balans zodat je niet last krijgt van vermoeidheid of een te lange to-do list. Iedereen is dus druk a la 2019. Maar hoe kunnen we dit nou veranderen. Natuurlijk speelt social-media hier ook een rol aan mee ( ben ik zelf ook schuldig aan). Iedereen deelt en het is alleen maar meer en meer. Alles is mogelijk, dit is mooi maar dit zorgt ook voor wat negatieve gevolgen. Want wanneer ben je nu wel of niet in balans. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Zo is de ene persoon actiever dan de ander. En verschilt het ook wat je per persoon ziet als veel. Maar de belangrijkste vraag: heb je nog wel voldoende tijd voor jezelf of ben je totaal in balans ( ga dan lekker door ).

SOME TIPS ABOUT SELF-CARE & RUST IN HET KOPPIE OOK IN DECEMBER!

  • PRIORITIES. Wat is belangrijk, wat geeft je energie en wat kost je juist veel energie? Dit is best een belangrijke vraag die veel mensen soms even voorbij laten gaan. Teveel ja zeggen en slecht nee kunnen zeggen heeft hiermee te maken. Dit kan je dus best groot zien als in: helpt dit mij om mijn doel te bereiken, of is het alleen maar belemmerend en tijd vertragend. Klein gezien kan je denken aan: ‘Kan ik nu beter gaan studeren of zal ik een middagje op het terrasje gaan zitten’. Studeren is in die zin ‘gezellig’ alleen weet je ook dat die studie ook moet gebeuren ( dit is natuurlijk wel een standaard studenten dilemma, maar ook voor een heleboel andere mensen toepasbaar 😉). Dit zijn best grote ‘dilemma’s’ die kunnen zorgen voor een twijfel. Denk daarom goed na wat voor NU ( op dat moment) belangrijk is en kies dan bewust.

  • RUST. Druk, druk, druk. Dat is iedereen. Heb je tijdens een drukke periode het idee dat je wordt overspoeld door dingen die je moet doen. Kies dan ook even iets wat jouw rust geeft. Denk bijvoorbeeld zo: wanneer je druk in je hoofd bent en veel moet van jezelf die rust/ontspanning jouw verder kan helpen waardoor iets misschien wel gaat lukken. Kies daarom ook in drukke periodes voor ontspanning. Denk hierbij aan even de natuur in, eventjes de stad in, terrasjes pakken of gewoon even sporten om toch die rust te geven in jouw hoofd. Voor mij is sport een echt self-time moment, gun jezelf daarom rust.

  • STOP PLEASEN EN SELF LOVE. Pleasen, iedereen doet het wel eens. We doen het omdat we naar goedkeuring verlangen en conflicten willen vermijden. Maar wanneer je jezelf volledig gaat accepteren merk je dat je geen goedkeuring nodig hebt om je goed te voelen over je zelf en ga je indirect ook minder andere pleasen. Dit betekend dus minder vragen om bevestiging bij een ander en meer vertrouwen op jezelf. Kies dus bewuster voor jezelf en kies hiervoor ook voor jouw persoonlijke priority.

  • CHOOSING FOR YO SELF. Logisch is het natuurlijk dat je alles zo goed mogelijk wil doen voor jezelf maar ook voor anderen. MAAR denk ook aan je eigen belangen. Heb je het druk en verwachten een heleboel mensen iets van jou. Denk dan na of dit voor jou relevant is en of jou dit verder gaat helpen. Is dit alleen maar iets wat die persoon gaat helpen, let dan op dat dit geen energie trekker is en je wel iets terug krijgt. Is dit een negatieve spiraal trek dan een lijn en geef je grens aan.

  • MISLEIDINGEN. Natuurlijk lijkt alles op social-media geweldig. Iedereen laat zijn/haar beste kant zien en laat soms / nooit een slechtere periode of kant zien. Want je zou maar is realistischer overkomen… heftig.. NOT. Dit is een fout waar veel mensen in kunnen trappen. Geloof daarom niet in alles wat je ziet op internet. Iedereen heeft mindere kanten maar ook de goeie kanten. Social-media is mooi om elkaar te inspireren, maar laat je daarom niet meeslepen in de TE-perfecte wereldjes. Ben realistisch en kijk vooral naar het geen wat je wel hebt! Feel blessed ( gezegend).

  • FOMO. Misschien ken je het en misschien niet maar FOMO is ook wel: Fear Of Missing Out. Want stel jij doet een weekend niks sociaals. Hoe voel je je hier dan bij? Dit heeft ook met een stukje self-love/ zelf acceptatie te maken. Want accepteer jij jezelf volledig of ben je soms nog zoekende. Denk dan aan de punten die jou energie geven ( self-care). Een ander voorbeeld is in tijdens een drukke hectische periode en loopt je kannetje even over? Kies dan voor jezelf en sla eens wat af ( define borders). Geeft dit jou wel energie, ga dan lekker mee maar zorg ervoor dat het niet energie uitputtend is.

Natuurlijk is balans voor iedereen anders. Iedereen reageert ergens anders op en gaat er dus ook totaal anders mee om. Ik hoop dat je het weer een leuke blog vond en hoor graag of je nog andere tips hebt.

 

Liefs, Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.