Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Waarom plannen wij ons gek?

Waarom plannen wij ons gek?

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 10:53

''A good plan today is better than a perfect plan tomorrow''

Plannen. Iets wat mij helpt vooruit te komen. Zonder plan heb ik geen route en weten ik & mijn omgeving niet waar ik aan toe ben. Ik plan voor structuur, orde en rust. Dit klinkt misschien wat oubollig maar is oh zo belangrijk. Iedereen heeft op zijn eigen manier de 3 R'en nodig: Rust, Regelmaat & Reinheid. En zo ook ik. Want ken je het dat mensen na 3 weken vakantie zeggen: ' ik ben weer toe aan structuur?'. Voor mij is plannen een soort van rust creëren. En daarom is het ook niet gek dat agenda's ( of je ze nu alleen maar koopt of daadwerkelijk ook gebruikt), grote familie-planners, bullet journals, planboeken, digitale apps, cursussen rondom plannen mega populair zijn ( en ook meer worden, iedereen heeft het nodig. Ook jij). Daarom grijp ik dit onderwerp deze blog aan. Ben je nu geïnteresseerd, lees dan lekker verder. 

PLANNEN

Wat is plannen? Kort door de bocht is het dus het afstemmen van primaire en secundaire behoeftes/activiteiten die gericht zijn om bepaalde doelen te behalen. Planning is dus gericht op inzet ( motivatie), gebruik maken van middelen en de manier hoe je je tijd besteed. Dit doelt dus op het stellen van prioriteiten. En kun je dus op alles toepassen. Wil je minimaal 3 x in de week sporten. Stel hiervoor dan je prioriteiten. En kijk wat belangrijk is om jouw doel te behalen. Voor mij betekend dit dus ook discipline. Heb je geen discipline ( motivatie) dan betekend dit dat een doel halen lastiger wordt. 

'' Als je faalt om te plannen, dan plan je om te falen''

Maar klopt dan het volgende? Als je faalt om te plannen, dan plan je om te falen? Nee, natuurlijk niet. Dit is misschien lastig verwoord maar begrijpt iedereen eigenlijk wel de kern van plannen? Wat voor mij werkt is inderdaad door ervaringen leren te plannen. Je hebt waarschijnlijk mensen die geen planning nodig hebben ( zeggen ze) en mensen die het erbij zweren. Ik ben iemand die er goed door gaat presteren. Zonder planning veel chaos en chaos don't makes me happy. Plannen is dus voor mij een handvat om structuur te handhaven. Wat je dus eigenlijk kunt stellen: 'What in it for me'. Dus wat is de daadwerkelijke waarde van plannen voor jezelf? Maak hiervoor een lijstje. Kijk naar je doel en kijk vervolgens stapsgewijs hoe je dit kunt behalen. 

Lastiger dan je denkt? Dit vind ik dan ook. Plannen klinkt simpel. Maar denk is aan een totaal plaatje. Privé-omstandigheden, werk/school, sociale activiteiten, eigen tijd, ontspanning, relatie, vrienden/familie. Kan jij het samen. Dit wijst soms ook naar: ' alle ballen in de lucht houden'. Daarom een aantal algemene tips om het plannen in 2020 net wat gemakkelijker te maken. Want heb jij ze: ' die goede voornemens'. Maar hoe behaal je die nu? JUIST: plannen! 

5 stapjes om je doel in 2020 waar te maken

  1. Stel prioriteiten. Kijk naar wat voor jou belangrijk is en maak dan een lijstje op basis van primair naar secundair. 
  2. Verdeel je doel in brokjes. Maak je een heel groot doel. Lijkt succes verder weg? Maak dan subdoelen.  Hierdoor ervaar je sneller succes en blijft je motivatie ook hoog om het hoofddoel te bereiken. 
  3. Be nice for yo self. Beloon je zelf ook. Dit betekend jezelf niet tot aan de bovenste druppel van de emmer vol plannen. Maar ook wat self-time in plannen. Zorg voor ontspanning en beloon je zelf daarom op een manier die voor jou werkt. Dit kan dus even sporten, even uit de deur of iets anders zijn. 
  4. Choose rhythm. Zorg voor een structuur die bij jouw past. Meet jezelf niet aan andere en kijk vooral wat voor jou werkt en passend is. 
  5. Plan alles. Met deze bedoel ik: ALLES. Nu moet je jezelf niet gek willen maken maar hou wel met veel ( alles.. haha) rekening. Neem dus sociaal leven, privé, werk, school, ontspanning etc.. mee. Waardoor voor jezelf alles steeds duidelijk wordt waardoor je dus sneller rust creëert. 

In zoverre wat tips en tricks om rust, orde en structuur toe te passen in 2020. Ben lief voor jezelf en maak dus concrete, HAALBARE doelen. Bij deze mijn blogje voor dit keer. Heb jij nog tips of ervaringen. Let me know. 

 

Liefs, 

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.