Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Self development gericht op de millennials

Self development gericht op de millennials

Gepubliceerd op 25 januari 2020 om 16:52

Persoonlijke ontwikkeling. Iets wat helemaal het: ‘’  je van het is ‘’ en belangrijk is. Je moet jezelf ontwikkelen, stil staan is geen optie en je moet presteren. Je moet prestaties leveren en deze ook nog eens goed afsluiten en dat allemaal in combinatie met allerlei factoren. Je wil veel, je kan veel, je omgeving verwacht veel en het wordt allemaal gezien als ‘’ normaal ‘’. Een MBO/HBO/WO opleiding is normaal en je moet het kunnen combineren met werk ( want je wil ook kunnen stappen, uiteten kunnen gaan en er nog leuk bijlopen) en daarnaast is je sociale leven / relatie ook nog eens van belang. Ontwikkelen ( self-development) staat centraal. Dit alles sluit mooi aan bij de groep: Millennials. Je hebt er hele podcasts, artikelen, boeken etc.. over en het is het ( discussie) onderwerp van NU. Is zelfontwikkeling goed? Hoe ontwikkelen millennials zich en is inderdaad alles mogelijk? Of stijgt het ons allen een beetje boven het hoofd? Zelf ben ik heel nieuwsgierig naar dit onderwerp en vandaar een blog over zelfontwikkeling, verwachtingen en de omgang hiermee. Veel lees plezier!

Waar komt de lust van succes en zelfontwikkeling vandaan?

Zelfontwikkeling is als basis gericht op zelfreflectie. Het gaat dus om het inzicht krijgen in wat je valkuilen/piekpunten zijn. Je leert dit al op jonge leeftijd en bent dus al vanaf jongs af aan gewend te horen dat je valkuilen kunt veranderen in goeie punten. Je kunt deze dus herkennen en vervolgens aanpassen ( vorm van ontwikkeling). Zo leer je op de basisschool dat je doelen moet maken, moet doen wat je leuk vindt, voldoendes uiteindelijk wel belangrijk zijn maar vooral moet doen wat je tof vindt  ( waarbij indirect je omgeving toch wel het een en ander van je verwacht).  

Wat is het doel van ontwikkeling? '' the main goal'' 

Wanneer je zelfontwikkeling opzoekt komt het neer op: ‘’ Inzicht verwerven in eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig  competenties verder te ontwikkelen ‘’. Nu klinkt dit misschien wat complex maar zie ik zelfontwikkeling als een soort zelfontplooiing in combinatie met jouw persoonlijke JIJ. Zelf vind ik ontwikkeling super tof, wanneer je doet wat je energie geeft, mensen zoekt die jou mee inspireren. Maar ook doelen stelt die bij JOU passen en JIJ kiest voor jezelf dan vind ik zelfontwikkeling het mooiste en tofste wat er is. En brengt dit inderdaad een heleboel positieve punten met zich mee gericht op werk/jezelf:

  • Werk voelt hierdoor waarschijnlijk minder dan een MUST en meer als een bijzaak.
  • Je bent hierdoor meer gemotiveerd om acties uit te voeren omdat je dit leuk vindt.
  • Je ben geïnteresseerd dus bent eerder bereidt er meer moeite in te stoppen waardoor je je kennis onbewust verbreed.
  • Je doet iets wat bij je past en dit is super gaaf en tof ( je kiest voor jezelf wat bij jouw past).

Keerzijde van zelfontwikkeling. Zelfontwikkeling wordt al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd. Je kan dus alles bereiken als millenial, wil zo veel mogelijk bereiken en niks hoeft jou in principe tegen te houden van het behalen van je doelen. Dit kan dus ook bepaalde druk/verwachtingen meebrengen waardoor je het gevoel krijgt dat je succesvol MOET zijn en doelen dus MOET behalen om succes uit te stralen. Doe je dit niet ben je niet succesvol en voel je je minder? Of is dit anders. Dit heeft te maken met de druk in de huidige samenleving. Doordat we zoveel kunnen, willen en alles ook nog is leuk wordt gedeeld op social media heeft dit effect op sommige. En lijkt het ook als ware dat we in een burn-out epidemie zitten waarbij er teveel verwachtingen zijn en mensen overprikkeld raken en even een stapje terug zetten uit de maatschappij.  

Waarom voelen wij een druk van jezelf MOETEN ontwikkelen en hoe kunnen we hier mee omgaan? Door een heleboel factoren worden wij beïnvloedt en heeft dit effect. Nummer 1 is social media, het continue vergelijken en bezig zijn met laten zien hoe leuk/goed iets is en gaat. Zelf ben ik hier ook medeplichtig aan en probeer een zo reëel mogelijk beeld te geven van mijn leven. Zelf hoor ik nog net binnen de groep: ‘’ millenials’’ die ongeveer tussen 1980-2000 geboren zijn. En ervaar zelf ook dat alles mogelijk is, jezelf ontwikkelen kan maar je hier moeite in moet stoppen en je vooral het beste uit jezelf moet halen en wanneer iets niet leuk is je kan stoppen ( zowel met werk, opleidingen, sport, vriendschappen etc.). De groep babyboomers is bijvoorbeeld veel meer gewend dat het logisch is om hard te werken, je door de zure appel moet bijten als het niet leuk vindt en vooral dankbaar moet zijn en een 40-jarig jubileum echt een doel is. Mede doordat zij dus de generatie zijn NA de oorlog en wij ( de millennials, wat meeste van mijn lezers zijn gok ik) opgevoed zijn met het idee dat we toch wel iets moeten bereiken, dankbaar moeten zijn brengt dit toch enige druk met zich mee. Maar kunnen we dan de schuld geven aan deze generatie? NEE. De millennials zullen dus zelf keuzes moeten maken maar zijn uiteindelijk nog steeds zelf verantwoordelijk voor deze acties. En dit kunnen we niet neerleggen bij de schuld van onze ouders.

Kenmerken / veranderen als millennial

Nu schrijf ik een blog over zelfontwikkeling maar betreft dit dus een heleboel andere factoren. Nu is het gericht op het beste uit jezelf halen en jezelf dus zo optimaal mogelijk ontwikkelen wat haalbaar is ( self development). Maar hoe ben je nu geen typische millennial die ‘’ egoïstisch ‘’ is en alleen maar prioriteit bij zichzelf legt? Een aantal stereotype uitspraken zijn:

  • De zin ervan? Het belangrijkste. Waarom doe ik dit en wat levert het MIJ? Daarnaast staat samenwerking ( collega’ s en gezelligheid, ja ik kom uit Brabant dus is het '' gezellig ''  en salaris op plaats 2 en 3.

  • Telefoons, laptops, tablets. Technologie. Iets waarmee de millennials zijn opgegroeid en dit dus vanzelf sprekend gaat. Daarnaast gaat alles sneller, moet  het sneller en kan door al deze technische hulpmiddelen SNEL ( niet gek dat sommige mensen overprikkeld raken). BV.  Stuur je een berichtje van Amsterdam naar Tokio dan is dit binnen een paar seconde afgeleverd door 2 klikken op je smartphone. Hierdoor creëren we ook vaak een ‘’ leuker ‘’ beeld van ons zelf op apps als Facebook, Instagram, Snapchat etc. En werken we onze Linkedin profielen binnen een paar secondes bij! Jezelf van je beste kant laten zien waardoor je dus de negatievere kanten ( valkuilen) kunt verbergen.

  • Alles is maakbaar/koopbaar. Wil je iets dan KAN het. Je kunt het zo omdraaien naar jouw hand als je er maar je best voor doet en ervoor werkt. Doe je je best, creëer je dit dan is alles maakbaar. Is er een nieuwere auto, smartphone of een nieuw opkomende hype ( marketing) dan hoef je hier geen jaren voor te sparen maar kan je via een bepaald bedrag per maand iets zo via een paar klikken van JOU maken.

Samenvattend. Bovenstaand zijn dus een paar algemene kenmerken van het Millennial zijn gericht op jezelf ontwikkelen en het beste uit jezelf halen. Alles is dus haalbaar, financieel te verkrijgen en via een paar klikken op techniek gebied voor elkaar mogelijk. Je kunt veranderen van baan als het je niet bevalt en wil je iets dan is alles mogelijk voor jou om in het ‘’ perfecte plaatje ‘’ te passen. Een andere tegenhanger hiervan is Minimalisme. Blij zijn met minder en minder  ‘’ troep ‘’ aanschaffen en de aankopen die je doet zijn voor langere tijd en over het algemeen duurder. Maar hoe ontkom je aan het zijn van een millennial of zit het gewoon in ons en kan je het alleen veranderen door andere keuzes te maken en er soms tegenin te gaan?

Persoonlijk vind ik dit een heel interessant onderwerp maar denk ik dat is alles te maken heeft met zelfontwikkeling en keuzes maken ( prioriteiten stellen). Is dit dan de oplossing tegen overprikkeling? Of betekend dit meer voor jezelf kiezen? In deze blog heb ik het onderwerp zelfontwikkeling, millenials en de negatieve effecten besproken. Een andere keer wil ik mij meer richten op minimalisme. Heb jij nog toevoegingen aan dit onderwerp of nog een vraag. Stel hem dan via mijn mail of Instagram! Tot bij de volgende.

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.