Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Extrovert en introvert. Wat is het verschil en ben je saai als je introvert bent?

Extrovert en introvert. Wat is het verschil en ben je saai als je introvert bent?

Gepubliceerd op 9 februari 2020 om 13:44

Samen of alleen. Het is iets wat je veel voorbij ziet komen. Zie je iemand alleen dineren dan wordt dit gezien als zielig en zie je een groep met mensen samen dan zal het wel gezellig zijn. Een ander oordeel wat je er aan kunt koppelen is dat een groep mensen samen waarschijnlijk extrovert is en ze allemaal ervan houden om sociaal te zijn. Zo wordt een introvert vaak gezien als iemand die graag op zich zelf is, minder vrienden heeft, weinig met andere is en ook niet echt sociaal kan zijn. En een extrovert wordt gezien als iemand die veel vrienden heeft, bijna nooit alleen is, veel te vertellen heeft en van ‘’ gezelligheid ‘’ houdt. Deze mensen zijn dus nogal sociaal en nooit alleen. Uhhh… dit is denk ik een beetje zwart /wit, niet? Want kan je niet van beide groepen een paar karaktereigenschappen hebben? En kunnen we ons af en toe niet enorm vergissen in deze twee persoonlijkheden? In aankomende blog ga ik het hebben over de introvert en extrovert, vooroordelen en vooral het alleen/samen zijn.

volgens de studies

Volgens een aantal onderzoeken, studies etc. ( want nee, ik bedenk niet alles wat ik zelf schrijf. Het wiel is helaas al eens uitgevonden) blijken een aantal feitjes over het intro en extrovert zijn.

extrovert 

 • Zijn meer naar buiten gericht
 • Hebben meer de neiging om initiatieven te nemen
 • Praten gemakkelijk en leggen hierdoor gemakkelijker contact
 • Overtuigingskracht: andere meenemen in jouw mening
 • Kunnen snel schakelen ( soms wat hak op de tak)
 • Enthousiast en spontaan zijn vaak een onderdeel van karaktereigenschappen 

introvert

 • Zijn naar binnen gekeerd
 • Laten situaties meer van andere mensen afhangen
 • Meer concentratie: meer focussen op werk
 • Kunnen beter luisteren en lijken hierdoor meer inlevingsvermogen te hebben
 • Eerst nadenken dan pas uiten
 • Kunnen over het algemeen goed observeren en waarnemen

Maar wat zijn dan eventuele valkuilen? Een aantal valkuilen die stereotyperend kunnen zijn bij een introvert persoon, zijn bijvoorbeeld het te lang nadenken ( doordenken ) over iets. En hierdoor gemakkelijker emoties opkroppen waardoor deze minder gemakkelijk worden verwerkt. Een extrovert persoon kan bijvoorbeeld teveel praten en op basis van een paar eigenschappen snel een conclusie trekken zonder er goed over na te denken.

Maar kan je dan geen combi factoren bezitten?

Natuurlijk wel. Na wat onderzoekjes op internet kwam ik uit twee soorten intro en extra verten persoonlijkheden. Zo heb je van beide groepen een soort kernpersoonlijkheid. En de wat mildere variant. Hierbij is de mildere variant dus de persoonlijkheid die ook wel wat juist intro of extroverte persoonskenmerken bezit.

 • Denk hier bijvoorbeeld bij een milder introvert persoon aan iemand die juist wel met iedereen kan opschieten en juist heel fijn is in een team. Alleen nadelig te lief, te flexibel is en soms te gemakkelijk mee gaat met anderen. Dit is dus iemand die wel mee wil met de rest, maar soms nog wat blijft hangen in het nadenken en hierdoor initiatieven soms nog te snel overlaat aan die ander.
 • Bij de extraverte persoonlijkheid die net wat milder is kun je denken aan iemand die net wat nauwkeuriger en doordachter nadenk. Dit betekend dus dat ze net iets verder vooruit denken en hun bedachte plan beter kunnen concretiseren maar ook neerzetten als presentatie. Een nadeel kan zijn dat ze het maar laten zoals het is ( kan soms wat lui overkomen).

Maar ben je nu saai als je introvert bent?

Nee! Waarom zou je saai zijn? Namelijk 1 op de 3 mensen is introvert. Maar helaas zijn er een heleboel misverstanden. Mensen worden eerder gezien als saai, mensen houden niet van feestjes en zouden zogenaamd alleen maar ‘’ alleen ‘’ willen zijn. Dit is natuurlijk non-sense want zo kan een introvert het ook leuk vinden, om naar feestjes eens in de zoveel tijd te gaan.

Maar waarom voelt het dan zo scheef in onze maatschappij? En waarom wordt introversie dan bijna gezien als een diagnose ( what’s not ! ).

Dit komt voornamelijk door de manier hoe mensen reageren en een beeld vormen. Want vind je het af en toe lekker om even alleen te zijn ( op te laden) en heb je na een aantal drukke dagen even behoefte om op jezelf te zijn. Dan is dat gewoon omdat het je meer moeite kost. Maar kan je dan niet eens in de zoveel tijd ook gewoon genieten van een feestje? Natuurlijk wel. Daarom een aantal misverstanden de wereld uit:

 • Een introvert houdt niet van samen zijn
 • Introverten werken liever alleen dan samen
 • Introverten kunnen ook extravert worden

De sociale introvert

Een introvert is dus iemand die ook van feestjes kan houden. In de psychologie op de website: https://www.mynd.nu/ wordt gesproken over de sociale introvert. Want ook introverte persoonlijkheden kunnen van sociale gelegenheden houden. Maar dan wel gedoseerd. Voorbeelden zijn:

 • Afspraakjes leuk vinden maar wel gedoseerd
 • Flexibel zijn: dus het aanpassen in situaties
 • Maken gemakkelijk nieuwe vrienden
 • Zijn graag alleen maar niet eenzaam. Dit betekend begrensde gezelligheid. Een aantal avonden gezelligheid is top, maar de rust daarna wordt natuurlijk ook erg gewaardeerd.
 • Deze soort introverte mensen worden vaak door hun toch sociale karakter eigenschap gezien als extrovert. Wat het tegendeel is.

Mijn mening

Persoonlijk geloof ik wel in de echte intro/extrovert. Maar geloof ook in combinaties. Iedereen is anders. Dus dealt ook anders met zaken. Acceptatie vind ik daarmee het belangrijkste kernwoord. Elkaar accepteren en rekening hiermee houden in sommige situaties. Dit kan dan soms wel zorgen voor wat moeilijkheid en misverstandjes ( onbegrip). Waarbij ik mijzelf soms ook wel eens erop kan betrappen, om iemand de stempel : extro/introvert te geven. Ook ik bezit veel eigenschappen van een extroverte persoonlijkheid maar kan soms ook genieten van de rust. Ben ik dan gewoon een sociale introvert? Geen idee. Maar maakt het uit? Nee. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. En hoop dat je dit weer een leuke blog vond. Tot bij de volgende.

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.