Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Waarom positief denken je gelukkiger maakt. En ergens in hangen soms acceptabel is.

Waarom positief denken je gelukkiger maakt. En ergens in hangen soms acceptabel is.

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 20:27

Positiviteit. Het moet altijd. Niet? Klinkt dat soms niet vermoeiend, altijd positief denken, altijd maar denken het komt goed, jezelf altijd hoop in praten. Het leven is een ‘’ rollercoaster’’ zoals je vaak voorbij hoort komen en dit bestaat dus uit: ‘’ vallen en opstaan’’. Soms een enorme piek en soms een daal. Van de week hoorde ik iets over: algemeen gelukkig zijn in het leven, een soort basis lijn door je leven heen waaruit je kan opmaken of je wel of niet happy bent zonder externe factoren mee te rekenen ( werk, relatie, vriendschappen, materialistische zaken etc.). Om aan het einde van de eindstreep op te maken of je wel of niet gelukkig bent over het algemeen. Want nee, niet altijd alles is fantastisch maar ook niet altijd slecht.

'' I think happiness is overrated. Satisfied, at peace - those would be more realistic goals''

Want heb jij een mindgrow mindset of een fixed mindset die denkt in moeilijkheid ( negatief). Persoonlijk ben ik nogal van die eerste, die  soms ervoor zorgt dat teleurstelling harder binnen komt. Hoe denk jij? Ben jij meer fixed of mindgrow denker? In aankomende blog wil ik het hebben over verwachtingen, positiviteit en vooral de based line of being happy ( basis lijn van gelukkig zijn).

Wat is de definitie van gelukkig zijn?

Wanneer ik gelukkig google komt er uit: ‘’ met een gevoel van grote blijheid en harmonie ‘’. Of terwijl blij zijn met wat je hebt ( feeling blessed). Maar welke factoren beïnvloeden nou of je gelukkig bent? Je kunt hierbij kijken naar interne/externe factoren. Wil je een uitgebreidere definitie:  ‘’ de mate waarin iemand voldoening schept in het eigen leven als geheel ‘’. Geluk is ook wel een bewustzijnstoestand welke je niet kan beïnvloeden. Ongezond zijn kun je niet vermijden. Hierbij dus kijkende naar jezelf, hoe denk jij, hoe ga jij met andere om etc. En externe factoren. Vriendschappen, materalen etc.

Interne en externe factoren

Interne factoren.

Interne factoren zijn dus gericht op je innerlijke jij. Dit betekend dus de manier hoe je zelf denkt. Heb je een gesprek met iemand anders, ben je dus blij voor iemand als die jou een succesvol verhaal verteld of ben je juist jaloers? Dit heeft te maken met gelukkig zijn en oprechtheid. Hoe erg gun jij je omgeving successen?  

Externe factoren.

Externe factoren. Ook wel materialistische zaken, relaties/personen, succeservaringen gericht op carrière maken, doelen behalen, aantallen volgers of aantal vakanties die je doet ( tripjes), uitjes etc. Dit is dus alles wat ook wel maakbaar is. Daarom hoor je vaak: ‘’ de wereld is maakbaar ‘’ en ‘’ the limit is endless ‘’.

Geluk in twee hokjes plaatsen:

 • Kwaliteit = Leefbaarheid van de omgeving, Leefomgeving, nut van het leven, satisfactie.
 • Geluk: waar geniet je van, topervaringen, waarderingen en levensvoldoening ( wat is jouw grens?).

Blij zijn in het moment

Je kunt gelukkig zijn dus baseren uit de kwaliteit hoe jij leeft maar ook geluk. Persoonlijk vind ik dit wel wat zwaar op de hand maar wel de basis van het gelukkig zijn. Want wie bepaalt er nu wanneer je wel of niet gelukkig bent en waarom zoeken we allemaal naar geluk. Geluk is dus voor iedereen anders en dit is ook gekoppeld aan persoonlijkheid. Iedereen heeft andere interesses maar zoekt op zijn eigen manier wel naar succes, acceptatie en voldoening. Want is er een algemeen punt dat je echt gelukkig bent? Is geluk een piek in je hele levenslijn. Of is geluk het waarderen, het tevreden zijn, het gunnen van dingen naar andere en vooral het accepteren wie jij zelf bent? Ik vind geluk vooral waardering. Waarderen wie je om je heen hebt, waarderen wat allemaal mogelijk is en als belangrijkste: waarderen wat je allemaal kan/mag doen. Nu is dit voor iemand die ziek is, even in een lager piekje zit misschien moeilijk te begrijpen. Maar zelf denk ik ook dat er een algemene basislijn is in het leven die jouw persoonlijke geluk vormt.

Soorten mindset. Welke herken jij bij jezelf?  

Growth mindset.

 • Geloven dat je jezelf zo ver mogelijk kunt ontwikkelen door hard te werken
 • Vaak zeer gemotiveerd en vinden hierdoor iets ook eerder leuk
 • Iedereen kan groeien door ervaring en inspanning
 • Het onmogelijke omzetten tot iets werkelijks ( soms misschien een droom, die toch uit kan komen).
 • Talenten staan niet vast volgens deze groep, talenten kunnen ontwikkeld worden en nieuwe talenten kan je zelf of andere bij jou ontdekken.
 • Veel succes beleven door continue op zoek te gaan naar een prikkel
 • Door steeds hard te werken en uiteindelijk positief resultaat te behalen voelen deze mensen zich krachtiger
 • Zijn na een negatieve teleurstelling nog steeds gemotiveerd om harder te werken om het vervolgens wel te behalen.

Fixed mindset.

 • Geloven in gegeven eigenschappen: intelligentie, persoonlijkheid, talenten.
 • Mensen die gelabeld, ook wel een beetje zwart/wit.
 • Veel evalueren ( onzekerheid): ‘’ ben ik hier wel goed in? ‘’.
 • Denken dat succes gekoppeld is aan intelligentie.
 • Vermijden van fouten en negatieve feedback
 • Negatiever denken, gaat een toets fout. Dan kun je misschien beter stoppen.

Maar waarom bestaat er een fixed mindset?

Persoonlijk ben ik echt 100% de growth mindset. En zie dit ook veel in mijn omgeving. Maar waarom die fixed mindset? Waaruit ontwikkelt dit zich en waarom is er toch een hele grote groep in de maatschappij die zo denkt. En nee, er bestaat geen goed/fout. Maar persoonlijk geloof ik wel dat positiever denken ( growth mindset) jezelf gelukkiger maakt.

 

Denk je dat niks haalbaar is, je een bepaalde intelligentie hebt en hiermee leeft en dit niet kunt veranderen. Ben ik ervan overtuigd dat het andersom is. hersenen zijn namelijk een spons die zich kunnen ontwikkelen tot je ( laten we zeggen ) 25 jaar. Dat zijn best wat jaartjes waar je jezelf goed binnen kunt ontwikkelen? NIET? Zo denk ik wel. Heb je doelen maar vind je dit spannend dan is dat normaal. Maar geloof je vervolgens dat wanner je het probeert, er een kans is dat het succesvol is dan ben je een growth mindsetter. Of terwijl, je bent positief. Keep going!

An example of a fixed mindset

Stop je, denk je dat het niet haalbaar is of te hoog is. Dan blijf je meer denken in de fixed mindset. Die bang is, geen stappen vooruit en misschien daarna terug durft te zetten en blijf je dus uiteindelijk dus waar je was. Dezelfde plek in jou ontwikkeling. Fixed mindset is ook wel de bange denker. Het bang zijn fouten te maken, het bang zijn te falen en het risico niet willen nemen misschien even te vallen. Maar opstaan kan altijd toch? Juist.

Maar mag er ook ruimte zijn voor even je sh*t te voelen?

Tuurlijk. Het leven is geen leven als je niet af en toe even baalt. Even denkt: ‘’ he, dat had ik anders willen doen’’. That is life. Maar blijf er niet in hangen. Heb je een vervelende dag, baal je van hoe een gesprek verliep, jij reageerde of hier mee om ging. En heb je even het gevoel dat het even niet op en top gaat. Baal dan een kwartiertje. Denk even negatief. Maar zet jezelf er over heen. Zoek naar punten die jou blij maken. Zoek naar positiviteit, maak even tijd voor jezelf, laad even op. En daarna: GO! Ga er weer voor, denk eraan wat wel lukt, ben dankbaar. En maak jouw dag goed. Dit heeft dus alles te maken met omgaan. Reageren op een bepaalde manier en jezelf weer ergens toe zetten. Life is nice 😊.

Deze blog ging over geluk. Je soms even minder voelen en vervolgens ergens weer voor gaan. Geluk zit hem in de kleine dingen zeggen we dan maar. Heb jij een fixed mindset, kijk dan hoe je hem kunt omzetten naar een growth mindset. Ben trots op wie je bent en maak doelen die JIJ leuk vindt. Ik hoop dat je het een leuke blog vond en zie je graag bij een volgende.

 

Liefs,

Fleur

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.