Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Die verdikkeme comfort zone

Die verdikkeme comfort zone

Gepubliceerd op 6 maart 2020 om 13:59

Comfort zone. Wat? Je weet wel. De basis die voor jou als persoon veilig voelt. Een fase in je leven waar je geen risico’s hoeft te nemen en je gewoon lekker veilig in je persoonlijke bubbel ( leventje) kan blijven en vooral geen confrontaties hoeft na te gaan. Heerlijk? Of toch niet. Ben jij iemand die graag in die veilige, makkelijke bubbel leeft of toch liever uitdagingen zoekt. Een paar keer valt en vervolgens weer op staat. Uit je comfort zone stappen. Best een ding voor velen wat veel gevoelens met zich mee brengt. Ik ken het ook. Mijn eigen website opstarten, mijn leven op internet gooien, bepaalde mensen aanspreken in situaties  ( wat misschien eerst spannend of onwennig voelde), meer voor jezelf opkomen, bepaalde kleding dragen? Of juist toch een bepaalde hobby hebben? Ja, ook dit was voor mij een stap ( wel een stap die uit meerdere kleine stapjes bestond, maar wel steeds meer stappen waren uit die veilige bubbel).  Waarom durft de een dan gemakkelijk uit die bubbel te stappen en blijven anderen hun hele leven in die bubbel? IDUNNO. Of wel? In deze blog ga ik het hebben over je persoonlijke comfort zone, risico’s durven nemen en soms even sch*t te hebben in het leven. En te denken: ‘’ f*c kit, ik doe het wel’’.

Comfort zone

Bovenstaand had ik het over dat plekje wat voor jou als vertrouwt, goed en fijn voelt. Jouw persoonlijke comfort zone heeft veel met je koppie te maken. Namelijk: mentaal. Hoe jij je voelt, hoe jij reageert in situaties en wat jij wel en niet aandurft. Iedereen is anders, reageert anders en heeft een ander verwachtingspatroon. Gelukkig wel want anders was de wereld ook zo saai. Allemaal hetzelfde… boring.. ! Denk bijvoorbeeld aan de situatie van je huidige baan, waar je al langer werkt. Je kent je collega’s, je weet hoe het in elkaar zit en je kent de normen/waarden. Je weet wat je wel of niet kunt maken en dit voelt ‘’ vertrouwt ‘’ ( waarschijnlijk). Stel je maakt die carriere switch. Gaat ergens anders aan de bak en kent niks. Geen enkele collega, kent geen verwachtingspatroon, gewoon niks. Dit voelt spannend, je weet niet wat mensen van jou vinden en vooral niet wat wel/niet acceptabel is. Die nieuwe baan is dus een stap uit je bubbel ( comfort zone). Je zoekt iets nieuws, iets waardoor je waarschijnlijk ontwikkelt als persoon. Je zoekt een uitdaging. Maar dit is wel spannend.

''  life begins at the end of our comfort zone '' 

Waar komt het woord comfort zone vandaan?

Je comfort zone is dus jouw vertrouwde omgeving. Dit voelt goed, je durf hier jezelf te zijn en je vertrouwt erop hoe dingen verlopen. Stel je switcht dus van die bovenstaande baan ( voorbeeld), ga je je dus plaatsen in een nieuwe situaties. Iets wat nieuw is, emoties met zich meebrengt en vooral veel nieuwe prikkels ( mensen en not at least, meningen). Simpel gezegd. Je comfort zone is het geen wat je wel al kent, hebt gedaan of doet momenteel. En buiten je comfort zone is alles wat nieuw, onwennig of een ervaring is die je nog niet hebt. Je kunt een comfort zone ook wel koppelen aan successen, grenzen verleggen en ontdekken wat jij vooral uit het leven kunt halen. Wel spannend maar super gaaf als dit lukt in de realiteit. Uit die comfort zone stappen is dus een stap vooruit zetten. Val je, dan sta je gewoon weer op. je bent buiten die comfort zone geweest, je past de fout aan en de volgende keer ben je succesvol. Je groeit. Als persoon.

Het effect van buiten je comfort zone durven te stappen 

Buiten je comfort zone stappen is dus spannend, nieuw en onwennig. Het is een en al nieuwe ervaring ( prikkeling ). Stap je dus niet uit die comfort zone, belemmer je jezelf om te groeien. Groeien doe je door ervaringen, grenzen te verleggen en jezelf ‘’ bewijzen ‘’. Een aantal gevolgen kunnen zijn:

  • Zelfverzekerder worden
  • Zelfstandiger worden
  • Onafhankelijker
  • Zekerder van je persoonlijke zaken
  • Meer vertrouwen krijgen in het geen wat je doet

En dit alles. Stap voor stap.

Hoe stap je uit die comfort zone?

Gewoon doen. Dit betekend zet een stapje uit die comfort zone en ga ervoor. Daarom een aantal tips om lef toe te passen.

  • Ga ervoor. Ben gemotiveerd, heb discipline en heb doorzettingsvermogen gewoon iets te doen. Zet je gedachtes om en ga er gewoon voor. Wat heb je te verliezen?
  • Stel middel/lange termijn doelen. Denk niet gelijk te groot. Durf het stap voor stap aan te pakken. Ambitieus zijn is goed maar blijf wel realistisch. Verwacht niet gelijk teveel van jezelf.
  • Ben niet bang hulp te vragen. Loop je ergens vast, gaat iets minder gemakkelijk dan je dacht. Zoek dan hulp. Dit kan zijn hulpmiddelen voor structuur of mensen. Vraag om hulp en ben hier ook niet bang voor. Dit kan voor sommige ook al als stap buiten die comfort zone voelen.
  • Heb soms gewoon sch*t. zegt een stemmetje in jouw hoofd: ‘’ je kan het niet ‘’. Doe het dan toch. Als je het wil en je motivatie/discipline hebt betekend het dat iets jou aanzet. Ga er daarom gewoon voor en kijk anders hoe het uitpakt.

Hoe reflecteer ik dit op mijzelf?

Erg. Ik stap de laatste tijd veel uit mijn comfort zone. Ik kan wel zeggen dat ook ik mijn onzekerheden heb. Iedereen heeft onzekerheid alleen is het de manier van omgang. Hoe deal je met je persoonlijke onzekerheden en hoe keer je dit om tot iets positiefs ( lees deze blog anders ook ). Zoals ik in de intro van deze blog vertel was mijn blog opzetten ook een stap voor mij buiten mijn comfort zone toen. Ik heb het gedaan en dit heeft mij veel positiefs geboden tot nu toe.  Meer actief worden op Instagram, meer delen van mijzelf, persoonlijker worden en dus ook kwetsbaarder waren allemaal voorbeelden van buiten mijn comfort stappen. Alles wat nieuw is voelt toch spannend. Of toch niet helemaal? Voor mij is dit half/half. Is een situatie nieuw, maar ben ik bekend met het concept voelt het toch al anders. Helemaal als ik er al bepaalde kennis van heb voelt dit anders. Is het gevolg dat je waarschijnlijk al zekerder start. En die stap naar voren zetten minder groot/eng voelt.

 

Persoonlijk ben ik team #stapuitjecomfortzone. Ik denk dat dit de sleutel is naar zelfontwikkeling. En uiteindelijk ook naar successen en de echte versie van jouw. Zolang je maar bij je persoonlijke jij blijft.

Bij deze een blog over de comfort zone. Iets wat veel besproken is maar ook een onzekerheid blijft ( heel je leven). Zoals vele wel eens zeggen: ‘’ het leven bestaat uit vallen en opstaan ‘’. Ik vond het tof deze blog te schrijven en mijn kijk op dit onderwerp. Ik ben benieuwd hoe jij hierin staat en in hoeverre jij er buiten durft te stappen. Tot bij de volgende.

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.