Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » De krachtbron van samen zijn en vooral lekker bezig blijven!

De krachtbron van samen zijn en vooral lekker bezig blijven!

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 11:26

COVID-19. Vorige week donderdag was mijn laatste ‘’ school ‘’ moment, afgelopen zondag mijn laatste ‘’ werk’’ moment. Horeca is gesloten vanaf zondag 15 maart 2020 en Rutte zegt nu dat we na 6 april weer aan de slag kunnen. Mensen om mij heen, kennissen, docenten, familie en stipt op 1: het nieuws. Beamen dat het waarschijnlijk allemaal wat langer gaat duren. Ouderen worden verzocht zo min mogelijk contact te hebben met andere, kinderen kunnen niet naar school, studies op hogeschool en universitair onderwijs wordt via de BSA regeling vooruit geschoven en events rondom Koningsdag, festivals, concerten, sport-events etc. worden gecanceld. Het is een bizarre bubbel waar we momenteel in leven, niemand kan het daadwerkelijk begrijpen. Ook volwassen of wetenschappers niet. Gisteravond keek ik televisie waarbij een aantal ondernemers vertelde dat ze bezig waren met acties. Ondernemingen. Ze zaten allemaal 1,5 M uit elkaar ( Volgens de regeltjes). Een van de wetenschappers zei: ‘’ We weten het ook niet exact, hoelang’’. Een eerlijk antwoord die ons allen meerdere keren door het hoofd laat gaan: ‘’ Tot hoelang en wat zijn de gevolgen’’. In de zorg, in het onderwijs, ondernemingen, studenten, vrijwilligers. Iedereen zet zich momenteel harder in, dit lijkt misschien niet zo vanuit thuis. Maar is wel. We proberen Nederland overeind te houden, proberen positief te blijven maar wat ons momenteel echt sterk houdt is samen. In aankomende blog een blog over NU, mijn persoonlijke ervaring en vooral een aantal tips vanuit mij ( die voor mij werken) om sterk te blijven. We kunnen dit… samen.

Een bubbel 

De meeste Nederlanders werken nu thuis, sommige werknemers kunnen nog terecht bij een bedrijf maar hier loopt alles ook anders. Vakmannen zijn nog hard bezig, de zorg maakt overuren en ook horeca doet zijn best om thuisbezorging of mini leveringen te doen. We passen ons aan, zijn flexibel en ook de sporters onder ons. Ik vind het moeilijk hier iets over te schrijven, maar wil het wel. omdat ik positiviteit wil toespreken. Het komt goed. Via Social media, zie ik de meest fantastische acties voorbij komen. Vrijwilligers die boodschappen doen voor ouderen, koken voor andere, geld inzamelen maar ook een heleboel toffe sportvideo’s. Vooral de jeugd ( om het even over een kam te scheren) baalt enorm van de sportscholen/locaties die zijn gesloten. Therapeuten zijn momenteel nog geopend, maar ook deze merken een klap van afmeldingen. Winkels zijn nog open, maar ook dit vind ik dubbel, persoonlijk. Mensen nemen afstand van elkaar, angst is er ( want met wie is hij/zij wel niet in contact geweest), schermen worden voor caissières in supermarkten geplaatst en even gezellig een terrasje pakken is geen optie. We zitten niet in Lock down, Nederland speelt zich momenteel af in scenario 1. Wat in houdt: groepsimmuniteit opbouwen. We zijn dus niet op slot als land, en dit zien we.

Buiten zijn is vrijheid

Vrijheid is blijheid hoor je soms. Maar dit is ook zo, mensen zijn aan het wielrennen, fietsen, hardlopen, work-outs worden gezamenlijk gedaan, kinderen spelen buiten, er wordt sinds tijden geklust in het huis, er is tijd om even die rommelige zolder op te ruimen en we hebben iets meer tijd: SAMEN. Een heleboel positieve factoren die ik nu opnoem. Ik vind dit bijna iets emotioneels. Want waarom kan dit nu wel en normaal niet? Om even buiten alle zorgen te mogen spreken. De rust, dit is goed voor sommige. Het leven is normaal snel, hectisch, chaotisch en vooral wispelturig. We springen van plek naar plek en nemen weinig tijd om even ergens bij stil te zijn.

Tegenstrijdig

Momenteel leven we in een tegenstrijdige bubbel. Aan de ene kant zijn we bang, maken we ons indirect zorgen over onze geliefdes, weten we niet wat ons te wachten staat en zijn we bang. Om een langere periode, nog meer onzekerheid en vooral weinig te kunnen doen. Het gevoel van ‘’ machteloos’’ zijn. Maar dit zijn we niet, niet helemaal. We kunnen er wel zeker wat aan doen, we kunnen samen sterkte vormen. We kunnen onze tijd ‘’ anders ‘’ benutten. Supermarkten zijn nog open, sprake van hamsteren is niet (meer) nodig, leveringen gaan door en we hoeven ons dus geen zorgen te maken ( voor nu )om een te kort aan voedingsproducten. Er wordt momenteel vertelt dat veel mensen gaan ziek worden. Het klinkt beangstigend, want hoe reageert jouw lichaam hierop? Het is in principe ‘’ griep’’. Maar helaas wel een nieuwe vorm waarover nog minimale kennis is ( en geen exacte medicatie). De meeste mensen zullen bij het krijgen, wat symptomen ervaren, een enkeling zal zich ziek voelen maar waarom dan die gekte? Dit om de ‘’ zwakkeren ‘’ onder ons. Mensen die een zwakker immuunsysteem hebben, mensen die minder gemakkelijk er boven op komen. Dit betekend voor nu, groepsimmuniteit opbouwen, minder contacten hebben, geen sociale situaties mogen opzoeken in principe en vooral veel vanuit thuis. Maar dit betekend nog niet, het niet naar buiten kunnen.

Je bent niet alleen

We zijn niet alleen, ik zie momenteel mijn vrienden niet. Dit betekend ook een vriendinnetje die ik vanaf eind januari niet heb gezien. Ze is net terug ( eerder) uit Sevilla. Via de regels mag ik haar niet zien. Het liefst zoek je die mensen op, zie je ze, praat je etc. het is moeilijk maar ook ik voel me niet alleen. Iedereen zit momenteel in een zelfde situatie. Hierdoor ontstaat er ook begrip. We proberen er het beste van te maken, kijken naar oplossingen en zijn positief. Baal ik er van dat mijn reisjes naar Bosnië en Pula gecanceld worden? Ja, maar weet ik ook dat dat even beter is. Ja, dat ook. We zijn dus momenteel meer verbonden dan we denken. Spread the positivity. Dat zijn mijn woorden.  

Stay active!

Ik probeer dit zelf, ik zorg voor structuur maar houd mij ook aan de regels. Het is even anders, we moeten flexibel durven/willen zijn en vooral even de regeltjes volgen. Ook al zijn we normaal als Nederlanders ( en Brabanders) redelijk vrijgevochten. Alles kan normaal, life has no limits. Maar nu even wel. Het is alleen een kwestie van tijd en deze zo ‘’ goed ‘’ mogelijk doorkomen. Die dagen Netflix, gamen of chillen op de bank maken jou niet vrolijker gok ik! Daarom tijd voor actie.

  • Beweeg! Normaal ben ik al een enorme voorstander. Maar beweeg, loop een keertje hard, zoek wat leuke sportschemaatjes op en kom uit die luie stoel. Mensen gaan goed op vitamine D, dus jij ook! Pak die weerstandsbanden, trek hardloopschoenen aan of pak die dumbells! Er staan ondertussen genoeg work-out, schemaatjes op internet. Dus ga aan de bak. Let’s start.
  • Stel een nieuw doel. Zoek een nieuwe hobby, pak die leuke ( oudere) hobby op en probeer het uit! Dit kan zijn een muziek instrument bespelen, creativiteit uiten door iets te maken of zoek een cursus op. Internet has NO limits. Daarom: START. Wie weet ontdek je wel iets heel tofs van jezelf, waar je eerder ‘’ geen tijd voor had ‘’.
  • Recepten. Probeer nieuwe recepten uit, maak iets vaker een lekkere smoothie ( weerstand) en doe even iets voor die ander. Steek je handen uit de mouwen en laat zien hoe erg je iets waardeert aan die ander.
  • Ritme. Blijf vooral ritme behouden. Tuurlijk betekend dit niet die wekker van 6 of 7 uur ( of wel). Maar slaap ook niet meer dan 8 a 9 uur. Zelf helpt voor mij een ritme, het maken van lijstjes en actief blijven. Ik blijf doelen stellen en probeer mijzelf nog uit te dagen. Dit hoeft niet op een zelfde niveau ( of wel), maar blijf je tijd gebruiken.
  • Stay connected. Die 1,5 M afstand regel is dus momenteel aanwezig. Elkaar minder / niet zien is nu een regel. Maar dit betekend niet, geen contact meer. Zoek elkaar inderdaad niet veel op, maar blijf samen in connectie! Facetime wat meer, bel of stuur een berichtje. Je bent niet alleen.

Bij deze een blog over NU. Ik blijf het bizar vinden en zeg dit nu al een week. Flexibel zijn, positief blijven en structuur bieden is het belangrijkste. Blijf die doelen stellen, want die marathon van Rotterdam, dat fantastische festival en het Eurovision songfestival komt allemaal wel weer! Voor nu vooral doorgaan, jezelf niet gek maken thuis en lief blijven voor jezelf ( en omgeving). Ik ben heel benieuwd hoe jij hier in staat.

Liefs,

Fleur. Hou je taai!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.