Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Leven in vrijheid. Ook nu.

Leven in vrijheid. Ook nu.

Gepubliceerd op 5 mei 2020 om 09:45

Vrijheid. Hetgeen wat wij vanaf 5 mei 1945 vieren en vandaag de dag op 5 mei nog steeds vieren. Vrijheid is blijheid en vrijheid maakt ons wie we zijn. Want wat voor de een voelt als vrijheid, voelt voor een ander als gesloten. En dus is iedereen anders, iedereen ervaart iets anders en reageert hier ook anders ook op. Ook in deze pandemie, waarbij mensen massaal demonstreren omdat zij ‘’ vrijheid ‘’ missen. Nu wil ik iedereen gelijk, vrolijk en in zijn of haar recht houden, dus moet iedereen ook vooral doen waar hij/zij zin in heeft. Maar persoonlijk ben ik heel blij dat ik in dit pracht landje woon: Nederland. Zoals Lange Frans zingt: ‘’ Het land waar ik terug kom na vakantie ‘’. Is Nederland ons thuis, we zijn momenteel hechter, sterker en kwetsbaarder dan ooit. En weten nog steeds niet hoe deze corona-pandemie zal verlopen. Het beste zullen we er toch van moeten maken, ondanks de mindere mogelijkheden. Want balen dat die zomervakantie waarschijnlijk niet doorgaat, dat doe ik ook. Daarom vandaag een blog over dankbaarheid, positiviteit & NU. ‘’ Count your blessing not your looses ‘’ .  

Wat is vrijheid?

Vrijheid. Is dit in jouw ogen: ‘’ Ik ben vrij, ik hoef niks vandaag, dus kan ik heel de dag niks doen? '' Of betekent dit: ‘’ Ik heb rechten, ik mag studeren, ik mag zelf kiezen op wie ik verliefd word en ik ben dankbaar dat ik kan doen wat IK wil’’. Voor mij is vrijheid het tweede. Zelf mogen beslissen wat je wil, wat je kan & zelf je eigen talenten ontwikkelen. En op deze wijze jezelf worden, verrijken en gelukkig zijn met wie JIJ bent, met de mensen die JIJ leuk vindt om je heen.

Vrijheid kan natuurlijk ook financieel gezien worden. Bijvoorbeeld: ‘’ Ben je financieel onafhankelijk?” Maar het belangrijkste vind ik ontwikkelen wie JIJ bent als persoon. Waarbij we in Nederland openstaan voor de meest creatieve, innovatieve ideeën. Denk bijvoorbeeld aan de KVK die jaarlijks duizenden nieuwe ondernemingen toejuicht. Of aan alle mogelijke opleidingen die er zijn? Het feit dat jongens en meiden samen mogen voetballen, maar ook dat een getint persoon Nederland vertegenwoordigt. Dit alles zien wij NU als ‘’ normaal ‘’ en is natuurlijk ook fantastisch. Maar hoe was dit 75 jaar terug?

Waarom komen wij als Nederlands volk altijd ‘’ brutaler ‘’ over? En wat in tijden als deze?

Hebben wij misschien teveel vrijheid? Of vormt dit wie wij zijn. Zijn wij als Nederlanders uitgesproken, zelfstandige, zelfverzekerde mensen. En is dit zo ‘’ normaal ‘’ bij ons, dat wij soms even vergeten dat dit in andere landen misschien anders gaat. In Spanje zijn wij bijvoorbeeld rustiger dan een Brit, in Griekenland respecteren ze onze vorm van interesse en sympathie, in Italië komen we te direct over & in België worden we luidruchtig en arrogant genoemd. Uitspraken die komen van de website: https://50plusinnederland.nl/nederlanders-zijn-brutaal-maar-cruijff-maakt-een-hoop-goed/ . Maar is dit ook echt zo? En waarom vormen wij een beeld, van wat we eigenlijk niet willen zijn? Nederland is een vrijgevochten land wat klaar staat voor rechten, respect heeft voor jaarlijkse tradities en houdt van regelmaat. Wij zijn mensen van tijd, dus omgaan met minder vastigheid is even gek. Horeca die gesloten is, verzorgingszaken die niet kunnen dienen & sportscholen die dicht zijn. Het zijn routines in onze maatschappij die nu wegvallen. Ons ritme is verstoord, zaken lopen achter en kleinere ondernemers lopen op hun tandvlees. Of toch niet?

 

De corona crisis & wij.

De corona crisis raakt ons allen. De een meer mentaal, de ander economisch en een ander viert alsnog ‘’ corona ‘’ feestjes. We leven momenteel allemaal in een onvoorspelbare bubbel waarbij zekerheid het minst aanwezig is. Zekerheid vormt de structuur van onze dagen. Wij als Nederlanders gaan hier goed op, tijd geeft ons een houvast en een doel. Maar wat als het doel weg valt? Zelf-planners zijn misschien momenteel gewilder dan in september wanneer scholen beginnen, we willen structuur. Maar hoe kunnen we dit zelf vormen?

Om even de ‘’ op-locatie-werkende-Nederlanders’’ niet over het hoofd te zien. Ligt de nadruk momenteel op de kei hard werkende zorg, de kleine ondernemers die bijna omvallen of al omgevallen zijn & op sportspelen die niet door gaan. Festivals zijn gesloten en ook sportevents zijn tot eind 2020 afgelast…. ‘’Lekker jaartje wel die 2020?''  Dit klinkt allemaal even heel negatief, maar wat hebben we nog wel? Vrijheid. We beslissen momenteel nog steeds wie we zijn, wat we doen & vooral wat we kunnen. Onze vrijheid is dus niet weg, wel onze structuur & onze ‘’ vaste ‘’ doelen. Zoals bijvoorbeeld die Marathon van Rotterdam. Maar er zijn een hoop mooie initiatieven die ons wel hoop geven. En ons de vrijheid geven die er dus WEL IS. Creatief zijn is alleen wel een must  : )

Kijken naar wat we wel hebben.

We leven dus even in die tijdelijke bubbel. Tijdelijk ja. We kunnen momenteel ANDERE dingen en moeten sommige DOELEN even aanpassen. Studies, werkgevers en andere werkers passen zich aan, maar alsnog zijn we een land. Dit betekent creatief zijn, het beste ervan maken en vooral: ‘’ Hou je hoofd omhoog ‘’. Sportscholen organiseren online groepslessen, koningsdag en marktplaats bedachten samen ‘’ woningsdag ‘’ & ouderen worden massaal vanaf het balkon verwelkomd, vanaf een afstandje gewuifd of mensen houden ‘’ online borrels’’. Even die webcam aan en  kletsen. Deze huidige periode laat ons zien dat we blij moeten zijn met de mensen om ons heen. Wandelen, hardlopen en skeeleren worden de meest populaire sporten & ook de drive-in is een populair concept. Denk bijvoorbeeld aan de Aardbeien drive-in in Uden of de massale ‘’ ruim je huis op ‘’ hipe die momenteel gaande is. Mensen die nooit tuinieren, gaan tuinieren, niet-sporters bedenken ineens dat sporten best leuk is en slechte koks worden ineens chef in eigen huis. We worden creatief, passen ons aan en houden ons zelf sterk. En dat alles vormt onze vrijheid.

 

Bij deze een blog over vrijheid in tijden als corona. Ik ben heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat en vooral wat je van deze blog vond. Geniet een beetje ‘’ extra ‘’ van je vrijheid vandaag.

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.