Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » In hoeverre bepaalt mindset jouw gedrag?

In hoeverre bepaalt mindset jouw gedrag?

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 16:55

Hallo! Welkom bij een nieuw blog. Vandaag een blog geschreven door mijzelf. Een paar dagen terug werd ik benaderd door student: Xam van Domburg, student: cognitie aan de Universiteit van Tilburg. Met de vraag : “Heb jij een groei of passieve mindset”. Waarbij ik overduidelijk antwoorde: een groei mindset! Waarop hij reageerde: “Denk je dat een mindset aangeboren is ja of nee?”. Een wetenschappelijke vraag waar ik in deze blog geen antwoord op kan/ga geven maar het wel over wil gaan hebben. En vooral hoe dit jou als persoon kan beïnvloeden. Daarom een blog over dit onderwerp in samenhang met de huidige corona crisis waar we ons in bivakkeren.

Hoe beïnvloedt dit onze manier van denken.

Nu is het groeperen van soorten mindset eigenlijk al een beetje stickers plakken. Zoals vele soms zeggen. Maar herken je vaak wel bepaalde kenmerken bij jezelf. Student Xam vertelde daarom over het onderzoek naar dit onderwerp met de vraag: “ Is mindset aangeboren en in hoeverre speelt dit mee bij kinderen met een groter leervermogen?’’.

Wat is het verschil?

 Een paar blogs terug ( begin februari ), schreef ik een blog over mindset. Waarbij ik beide onderscheidde. Daarom nogmaals in het kort:

  1. De groeiende mindset: Gericht op geloven in jezelf zo ver mogelijk kunt ontwikkelen door hard te werken. Deze mensen zijn vaak heel gemotiveerd en vinden hierdoor iets ook eerder leuk. Deze groep mensen gelooft dus in het groeien door ervaringen/inspanning en het onmogelijke kunnen omzetten tot werkelijk. Talenten staan niet vast volgens deze groep, talenten kunnen ontwikkeld worden en nieuwe talenten kan je zelf of andere bij jou ontdekken. Door steeds hard te werken en uiteindelijk positief resultaat te behalen voelen deze mensen zich krachtiger. Een trigger voor deze mensen kan zijn, door een negatieve teleurstelling juist meer gemotiveerd te raken om het doel wel te behalen.
  2. De passieve ( fixed ) mindset: Deze groep mensen gelooft in gegeven ( aangeboren ) eigenschappen: intelligentie, persoonlijkheid, talenten. Waardoor deze groep sneller neigt naar stickers te plakken ( labels ). Iets wat veel voorkomt is onzekerheid door vele malen te evalueren. Bijvoorbeeld: ‘’ ben ik hier wel goed in? ‘’. Deze mensen geloven dus in aangeboren competenties wat dus samen kan hangen met je intelligentie en vermijden het liefst fouten en negatieve feedback. Waarbij een fout de gedachte: ‘’ Misschien kun je beter stoppen” op kan wekken.

“Part of being optimistic is keeping one’s head pointed toward the sun, one’s feet moving forward.” - Nelson Mandela

Welk effect kan jouw mindset hebben op school gebied?

Wanneer je kijkt naar basisscholen wordt het eigenlijk al vaak gedaan, groepjes maken. Groepje A,B en C. Waarbij de meeste ( hoe jong ze ook zijn ) zelf wel beseffen dat groepje C uitstekend presteert en waarschijnlijk naar het VWO mag en groepje A weet dat zij naar een basis/kader gaan. Beide goed, maar wel overduidelijk. Maar welk effect kan dit dan hebben op jouw gedachte gang? Bij studenten die onzekerder zijn kan dit zorgen voor de fixed ( passieve ) mindset. Waardoor de student minder vertrouwen, zeker en vol vertrouwen in het leven kan staan. Mindset is een veel onderzocht iets, wat ook ik zelf enorm interessant en belangrijk vind. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een growth mindset meer bereikt. Niet uitmakende vanuit welke omgeving/situatie je komt. Heb jij een motivatie, een wil en vooral een doel voor ogen. Ben ik er van overtuigd dat dit mogelijk moet zijn. Wel met de juiste handvaten, keuzes en prioriteiten.

Hoe kan dit meespelen in de corona periode?

Door de corona periode komen veel studenten maar ook werknemers op eigen benen te staan. Ritme is verdwenen en eigenlijk komt veel nu op ons zelf terecht. Waarbij motivatie, enthousiasme, passie en vooral prioriteiten stellen groot en deels meespelen. Daarom denk ik zeker dat dit te maken heeft met een groeiende mindset, waardoor mensen ook in deze periode optimistisch blijven en doelen blijven stellen. Ten opzichte van de passieve mindset, betekent dit niet dat deze groep minder is. Alleen zal deze groep, meer moeite ervaren om doelen te blijven stellen en zich zelf uit te dagen.

Is een mindset aangeboren?

Als persoon word je geboren en heb je persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld: sociaal, enthousiast en blij worden van andere. Dit is wie jij bent en wat in jou zit. Misschien dat je hierdoor eerder iets durft te vragen en zo ook eerder contact maakt. Tijdens je leven kom je in bepaalde fases, stappen en situaties terecht. Waarbij je bepaalde vaardigheden eerder ( mede door wie jij bent ) beheerst dan een andere. De kans is dan groot dat je jouw ‘talent’ meer aandacht geeft dan mindere kwaliteiten. Kies je dan alsnog om jouw mindere kwaliteit te ontwikkelen, is er wel zeker sprake van een groeiende mindset. Een precieze definitie of mindset aangeboren is kan ik niet verklaren en heb ik eerlijk ook de kennis niet over. Maar zelf denk ik dat persoonlijkheid de grootste factor is die meespeelt en mee bepaalt wat jij wel en niet doet. En vooral hoe vaak je in een leeg gat durft te springen, zonder het antwoord te weten.

Bovenstaand een blog over mindset, competenties en jezelf ontwikkelen. Maar ook het verband in de corona periode. Nu ben ik heel benieuwd hoe jullie hierover denken en in hoeverre JIJ denkt dat mindset meespeelt. Tot bij de volgende blog.

 

Liefs,

Fleur

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.