Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Kiezen voor jezelf - Eline Venneman

Kiezen voor jezelf - Eline Venneman

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 17:51

Een struggle voor velen

Kiezen voor jezelf: de één doet het makkelijker dan de ander. Desondanks denk ik dat iedereen er op de één of andere manier wel eens tegenaan is gelopen. Ik denk dat iedereen wel eens heeft meegemaakt dat hij/zij bij het maken van een keuze eerst aan een ander dacht en daarna pas aan zichzelf. Of dat hij/zij last heeft gehad van een bepaalde druk, bepaalde verwachtingspatronen (opgelegd door anderen of misschien wel door zichzelf) of belemmerende gedachtes. Ik zelf in ieder geval wel.

 

Het hebben van een eigen blog leek me geweldig, al jarenlang. Ik heb al zó vaak op het punt gestaan om het gewoon te doen, om er gewoon voor te gaan. Maar toch was er iedere keer iets wat me tegenhield. Iets wat me weerhield om mijn eigen passie achterna te gaan en te kiezen voor mijzelf. Namelijk: angst voor afwijzing en mislukking. Wat nou als anderen het niet leuk vinden? Wat nou als het een ‘big failure’ wordt en niemand het wilt lezen…?

Een psychologisch fenomeen

Bang zijn voor de mening van anderen is een veelvoorkomend psychologisch verschijnsel, en eigenlijk is het ook heel erg logisch. Mensen hebben namelijk een fundamentele behoefte aan sociale omgang, die verklaard kan worden vanuit evolutionair perspectief. Heel lang geleden, in de tijd van de jagers en verzamelaars, hadden mensen er baat bij om te leven in een sociale groep. Voor voedsel, water en onderdak waren zij immers gewoonweg afhankelijk van anderen. Samenleven in een groep leverde tal van voordelen op met betrekking tot veiligheid en zekerheid, waardoor overlevingskansen toenamen. In de loop van de menselijke evolutie zou het ernstige gevolgen hebben gehad wanneer iemand uit de groep werd gezet, en hierdoor zijn mensen gemotiveerd om in de groep te passen.[1]

 

Volgens de behoeftepiramide van Maslow1 is onze behoefte aan sociale omgang dan ook niet voor niets groter dan onze behoefte aan eigenwaarde en zelfontplooiing. En dat is precies waarom het soms dus zo moeilijk is om voor jezelf te kiezen!

[1] Gazzaniga, M. S., Heatherton, T. F., & Halpern, D. F. (2016). Psychological Science (5th edition). New York: W. W. Northon & Company.

De invloed van social media

Kortom: we conformeren onszelf aan anderen omdat we aardig gevonden en geaccepteerd willen worden. In het tijdperk van social media worden sociale normen bovendien sneller doorgegeven dan ooit tevoren, waardoor we in toenemende mate de druk voelen om te moeten voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij2. Kiezen voor jezelf is daarom misschien wel moeilijker dan ooit te voren, maar zeker niet minder belangrijk. Naar mijn mening is kiezen voor jezelf en doen wat je zelf leuk vindt namelijk de enige manier om écht gelukkig te worden. Want zeg nou zelf: word jij er blij van om dingen te doen die je zelf helemaal niet leuk vindt, maar die je móét doen van jezelf, omdat je druk voelt van buitenaf? Of, word jij er blij van om dingen te laten, uit angst voor afwijzing? Ik zelf in ieder geval niet…

Mijn eigen passie volgen

Precies om deze reden heb ik besloten om het nu maar eens gewoon te gaan doen, om nu maar eens gewoon mijn eigen passie achterna te gaan en mezelf niet meer tegen te laten houden door wie of wat dan ook. Daarom heb ik vorige week ein-de-lijk mijn persoonlijke blogpagina gepubliceerd. Een plek waar ik wil schrijven over onderwerpen die mij boeien en waarmee ik anderen hoop te inspireren. Ontzettend spannend, maar ook ontzettend leuk. Uiteraard blijf ik ook maandelijks een artikel schrijven voor Fleur. Daarnaast zal ik echter ook wekelijks één of meerdere artikel plaatsen op mijn eigen blog. Vind je het leuk om een kijkje te nemen? Dat kan hier!

 

Liefs,

Eline

 

2 Aronson, E., Wilson, T.D., Akert, R.M., & Sommers, S.R. (2018).  Sociale psychologie (9e editie). Amsterdam: Pearson Benelux.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.