Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » De mythe van een probleemloos leven - Eline Venneman

De mythe van een probleemloos leven - Eline Venneman

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 08:48

De mythe van een probleemloos leven

Ik geloof er heilig in dat iedereen vroeg of laat iets meemaakt in het leven waardoor hij/zij zichzelf keihard tegenkomt. Voor niemand is het leven alleen maar rozengeur en maneschijn, hoewel social media dit soms wel zo doet lijken. Maar, is een leven zonder tegenslagen ook eigenlijk wel zo wenselijk? Zijn de moeilijke momenten die we zo nu en dan tegenkomen in ons leven niet ontzettend waardevol? Zijn dit juist niet dé momenten waar we sterker van worden, waar we van leren en waar we onszelf door leren kennen?

Hoogtepunten dankzij dieptepunten

Soms denk ik wel eens bij mezelf: wat zou een leven zonder gedoe toch fijn zijn. Een leven zonder stress, obstakels, problemen, worstelingen… heerlijk! Tegelijkertijd denk ik echter ook dat de dieptepunten die we zo nu en dan meemaken in het leven er juist voor zorgen dat we ook hoogtepunten kunnen beleven. Denk maar eens aan het wisselen van de seizoenen. Persoonlijk heb ik best een hekel aan de winter. Dat grauwe, donkere en koude jaargetijde mag van mij altijd zo snel mogelijk voorbij zijn. Van de lente kan ik daarentegen  enorm genieten. Ik vind het ontzettend fijn als het weer wat langer licht blijft, als ik de vogeltjes weer hoor fluiten en als de zon zichzelf weer wat vaker laat zien. Maar, had ik dit ook zo ervaren als die sombere winter niet aan de lente vooraf ging? Ik denk het eigenlijk niet…

Hoewel dit voorbeeld natuurlijk ontzettend simpel is, denk ik wel dat het een goede illustratie is van de manier waarop dieptepunten ervoor zorgen dat we ook hoogtepunten kunnen beleven. Wanneer je nooit minder fijne tijden meemaakt, ga je het fijne, gemakkelijke leven dat je hebt gewoonweg vanzelfsprekend vinden. Misschien moeten we daarom ook wel proberen om wat minder negatief tegen obstakels in het leven aan te kijken. Misschien wordt het tijd dat we de nadruk leggen op wat tegenslagen ons opleveren. Wellicht pakken ze in sommige gevallen iets waardevols van ons af, maar iets opleveren doen ze in veel gevallen zeker ook!

De kracht van voorbeeldfiguren

Hoe vaak horen we verhalen van mensen voorbij komen die zichzelf helemaal hebben herontdekt nadat ze een vervelende tijd hebben doorgemaakt? De grootste inspiratiebronnen in het leven worden vaak gevormd door mensen met een verhaal. Mensen die iets bijzonders hebben meegemaakt, vaak in de vorm van een tegenslag. De afgelopen jaren heb ik in ieder geval veel van zulke voorbeeldfiguren langs zien komen. Denk bijvoorbeeld aan Judith Noordzij: een vrouwelijke advocaat die op 27-jarige leeftijd in een burn-out terechtkwam. Tijdens haar herstel ontdekte Judith beetje bij beetje wie zij is en wat haar gelukkig maakt. Dit zette haar ertoe om haar baan als advocaat op te zeggen en van koers te veranderen. Inmiddels inspireert Judith duizenden Nederlanders om te ontdekken waar ze gelukkig van worden en hun dromen na te jaren. Hierover schreef zij bovendien het boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf’. Ook Tatjana Almuli is zo’n voorbeeldfiguur. Dankzij een defect in één van haar genen kampt Tatjana al haar hele leven met overgewicht en met alle gevolgen van dien, denk aan ongevraagd commentaar vanuit de omgeving, pestende klasgenoten en constante schaamte… Wanneer ze dankzij het televisieprogramma ‘Obese’ één derde van haar lichaamsgewicht verliest, ervaart ze voor het eerste de privileges die bij slank zijn horen. Desondanks is het handhaven van dit lichaamsgewicht en het leefpatroon dat ze daarvoor moet nastreven niet haalbaar voor haar. Inmiddels spreekt Tatjana openhartig over het leven van een ‘dikke’ vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Hiermee inspireert ze duizenden Nederlanders om hun stem te laten horen en zichzelf te laten zien. Ook Tatjana schreef een boek over haar verhaal, genaamd: ‘Knap voor een dik meisje’.

Voor zowel Judith als Tatjana geldt dat zij zonder de tegenslagen die ze hebben meegemaakt in hun leven waarschijnlijk nooit geweest waren wie ze nu zijn. En eigenlijk denk ik dat dit voor iedereen geldt: dieptepunten zorgen er vaak voor dat je jezelf onwijs goed leert kennen. In sommige gevallen was het misschien fijn geweest als bepaalde tegenslagen je bespaard waren gebleven, maar vaak leer je er ook ontzettend veel van. Wellicht wordt je er zelfs een rijker en krachtiger persoon van. Daar mag je juist dankbaar voor zijn!

Een kleine disclaimer

Hoewel ik dus van mening ben dat tegenslagen/problemen/worstelingen je in sommige gevallen veel op kunnen leveren, gaat dit natuurlijk niet áltijd op. Zo valt hongersnood in ontwikkelingslanden in geen enkel geval goed te praten. Hetzelfde geldt voor het verliezen van een kind. Ik wil dergelijke gebeurtenissen allesbehalve bagatelliseren. Het doel van dit artikel is met name het vergroten van jouw bewustzijn rondom de manier waarop je tegen worstelingen in het leven aankijkt. Ik wil je aan het denken zetten en jouw mindset een boost in de positieve richting geven. Want: het zijn vaak niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten daarover. It all begins and ends in your mind… 

 

Hoe kijk jij tegen tegenslagen aan? En hoe ga jij hiermee om?

 

Liefs,

Eline


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.