Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Waarom zijn mensen niet wat meer zoals katten - Margreet Luimstra

Waarom zijn mensen niet wat meer zoals katten - Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 5 oktober 2020 om 09:45

Het klinkt heel gek, en ik moet er ook wel een beetje om lachen. Ik bedacht de titel namelijk niet zomaar. Doe jij alle dingen die jou leuk lijken? Neem je wel eens een sprong in het diepe? Daar ga ik je vandaag iets meer over vetellen. 

 

Om eerlijk te zijn en met mijzelf te beginnen ben ik een heel afwachtend persoon. Je hebt wel eens van die testjes op school moeten maken over je eigen persoonlijkheid. Vaak kwam daar bij mij uit dat ik de denker was. Iemand die eerst denkt en dan doet. In dit resultaat kan ik mij wel enigszins vinden. Misschien heb jij wel hetzelfde resultaat, of heb je toch een andere uitkomst! Op google kun je makkelijk zo’n test maken!

Wat zegt zo’n resultaat over jou als persoon?

Voor bijvoorbeeld een denker is het normaal dat je het lastig vindt om keuzes te maken. Dat je misschien wel aan het overdenken bent. Dat je eerst alle ins en outs wil weten voor je ergens aan begint. Voor een doener is het lastig om vooraf te beslissen hoe en wat je gaat doen, en of het ook echt bij je past. Je bent wat meer van je eigen mening en wijkt hier bijna nooit vanaf. Het feit dat je dan meer risico’s neemt is wel heel logisch. Of je überhaupt wel de juiste richting op gaat die jij wil gaan is dan nog maar de vraag. Naast de doener en denker heb je ook de dromer en beslisser. De dromer is vaak wat meer bezig met andere dingen. Je vindt dan bijvoorbeeld de mensen om je heen veel belangrijker dan het inrichten van je eigen leven. Je kunt het wel een beetje vergelijken met jezelf op de tweede plaats zetten. De situatie bekijken vanaf meerdere kanten is dan wel weer een kwaliteit van de dromer. De beslisser zit eigenlijk tussen de denker en doener in. Deze persoon zal graag iets willen doen, maar wel gericht te werk gaan. Waarin de doener nog veel risico’s neemt, zal de beslisser toch kijken naar bijvoorbeeld de denker wat die ervan zegt.

 

Dit kan veel zeggen over de persoon die jij bent. De resultaten kunnen een hele eye-opener zijn voor de keuzes die jij maakt in je leven. De manier waarop je die beslissing hebt gemaakt.

Waarom mensen opgeven in hun leven

De titel zegt het eigenlijk al wel. De reden waarom wij misschien meer moeten gaan lijken op katten heeft veel met opgeven te maken. ‘’een kat heeft 9 levens’’ of ‘’een kat komt altijd op zijn pootjes terecht’’. De uitspraken zeggen iets over hoe de kat leeft. Een kat maakt keuzes om bijvoorbeeld naar grote hoogte te klimmen. Vervolgens waagt de kat zijn leven voor de sprong naar beneden en komt op zijn pootjes terecht. Dit zou ook iets voor mensen moeten zijn. Daarmee bedoel ik niet dat je letterlijk uit een boom moet springen, maar dat je soms een risico’s moet nemen. De doener neemt wel risico’s, maar denkt soms te weinig na. De denker denkt te lang. De dromer is met hele andere dingen bezig. En de beslisser? Die doet eigenlijk van alles wat. Zouden we dan meer als de beslisser moeten zijn? Ja en nee, je hebt alle soorten mensen op de aarde nodig. De beslisser heeft bijvoorbeeld de denker ontzettend hard nodig voor zijn keuze. Van alle 4 de schaaltjes iets mee pakken is dan toch wel handig.

Opdracht voor jezelf

Neem eens de tijd om 5 minuten je ogen dicht te doen. Denk na over de dingen die je zou doen wanneer je je niet tegen zou laten houden. Welke doelen wil je graag halen, en waarom zie je de kans er niet in? Het feit dat mensen te vaak dingen opgeven in hun leven, omdat ze zich tegen laten houden door iets of iemand. Denk nu terug aan de kat, welke sprong zou jij nu kunnen wagen om je doel toch te halen? Of het realistisch is maak je zelf uit. Of je nou doener, denker, dromer of beslisser bent.

De sprong in het diepe wagen

Je hebt nu even nagedacht in die 5 minuten. Zou jij nu de sprong durven te maken? En waarom? Misschien heeft dit te maken met je omgeving of de materialen die je ervoor nodig hebt. Je zou je droom eigenlijk een soort van moeten uitschrijven en gaan kijken naar de mogelijkheden. Je hoeft niet in één rechte lijn naar je doel. Het uitschrijven van je dromen kan namelijk heel wat inzichten geven. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal stappen die je kunt nemen. Door van stap naar stap te gaan lijkt het veel makkelijker. Door te kijken naar wat je precies per stap nodig hebt is het opeens veel minder werk. De sprong die je dan neemt zal misschien maar een paar centimeter zijn i.p.v. een paar meter. Voor jou leven kan dit deze paar cm een km van verandering zijn. 

De boodschap

Kies en kies bewust. Denk na voordat je het aan de kant zet of nee zegt. Soms lijken dingen zo ver weg, maar zijn ze toch dichter bij dan je denkt.  

 

Liefs,

Margreet


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.