Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Waarom hechten wij zoveel waarde aan een foto? - Fleur Prins

Waarom hechten wij zoveel waarde aan een foto? - Fleur Prins

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 16:29

Je ziet het wel is op facebook voorbij komen; welke type feestganger ben jij. A: de persoon de alles vast legt, B: de persoon die continue drankjes wil doen en C: de persoon die iedereen kwijt is continue. Een simpel voorbeeld waarbij ook de persoon die alles vastlegt centraal staat. Je kunt er niet meer om heen, maar bij vele sociale gelegenheden is er altijd wel een fotograaf, cameraman, instagram story of iets anders wat wordt vastgelegd. Dit gaat in veel gevallen ook nog om een privacy wet heen maar wel herkenbaar in veel gevallen. Persoonlijk ben ik ook iemand die graag momenten vastlegt. Ik hecht waarde aan een toffe foto, een grappige video of een speciaal moment. Niet dat ik al die 5000 vakantie foto’s terug ga kijken, maar ‘’ hé ‘’ het idee was leuk… ! Toch? In aankomende blog bespreek ik de voor- en nadelen van alles continue vastleggen en vertel ik jullie iets over mijn samenwerking met www.fotofabriek.nl . Lees je een mee?

Delen delen en meer delen.

Waarom delen wij alles op social media en waarom moet alles dus gedeeld worden? Zowel negatieve als positieve feedback op socials zorgt voor een verhoogde hersenactivatie in een netwerk van gebieden. Dit geld alleen voor relevante sociale signalen, bijvoorbeeld positievere of negatievere informatie bronnen. Kijk je naar de basis heeft dit te maken met: ‘erbij horen’. Ondanks dat het brein nog door ontwikkelt tot in de vroege volwassenheid, speelt dit ook al op jonge leeftijd een grote rol. We vinden het dus allemaal heel belangrijk om ‘’ leuk gevonden ‘’ te worden. Want elke like kan zorgen voor die extra dopamine shot ( gelukshormoon ). Zo blijkt er uit onderzoek dat volwassenen die sterkere hersenactiviteit hadden in een controle gebied in de prefrontale cortex, beter konden omgaan met agressie reguleren dan mensen met minder activiteit.

Waarom dat perfecte plaatje?

We doen dus veel moeite om een mooi plaatje neer te zetten ( ook ik ) maar is dit alles puur een reden uit acceptatie? En willen we er nou allemaal alleen maar BIJ horen, of kunnen we het ook gewoon leuk vinden? Social media is een mooi feedbackmechanisme om feedback te krijgen van andere. Dit kan worden gezien als positief of negatief. Social media kan dus meedragen aan een snellere ‘’ afwijzing ‘’ of juist voor meer ‘’ acceptatie ‘’ waardoor we een breder netwerk kunnen creëren ( elk nadeel heeft dus zijn voordeel ). Maar wanneer is het dan goed? Elke like is eigenlijk een soort ‘’ drugs ‘’. Zo omschrijven vele kranten, blogs, YouTube video’s en meer het. Waardoor de drang van meer posten eigenlijk een verslaving wordt. Wat leidt tot de drang naar eindeloze acceptatie en meer bevestiging dat iets goed is. Dit klinkt eigenlijk heel negatief, alsof iedereen die op social media zit de drang heeft naar een eindeloze bevestiging. Of kan het ook anders?

Bron: https://kijkinjebrein.nl/onderwerpen/social-media/

Positieve kant van social media en foto’s delen.

De kant van het perfecte plaatje kennen we wel, maar eigenlijk kun je social media ook als mooi economisch, sociaal of groei middel zien. Een middel waardoor je een bereik kunt opbouwen, een community kan starten en meer mensen ( voor jouw doelgroep ) kan bereiken. Een doelgroep die gerichter is met een zelfde soort interesse gebied. Waarbij het niet alleen simpel gezegd om een plaatje gaat maar ook om het delen van een passie / hobby. Social media heeft dus ook een mooie kant. Kijk maar naar de groei van bedrijven doormiddel van social media of juist de steun die veel mensen halen uit social media bronnen. Het kan dus ook goed zijn.

Het plezier van foto’s afdrukken en fotoboeken maken samen met @fotofabriek  !

Een fotoboek klinkt misschien wat suf maar wordt wel weer steeds populairder. Mensen verlangen ( onlangs een groot minimalistische impact ) naar meer materialistische foto’s nu alles digitaal wordt. Een herinnering die je daadwerkelijk kunt vast pakken. Persoonlijk ben ik ook gek op ( geprinte ) foto’s, canvas doeken etc.  En wat is er nu leuker, wanneer je een aantal foto’s mag uitzoeken bij www.fotofabriek.nl ? Ik koos voor 8 retroprints van mijn 21-dinner.

Enkele linkjes die jou daarbij kunnen helpen zijn:

 

Ben jij meer de persoon die alles vastlegt of geniet jij meer in het moment?

Liefs, Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.