Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Het verschil tussen ADHD en ADD ( in een notendop)- Fleur Prins

Het verschil tussen ADHD en ADD ( in een notendop)- Fleur Prins

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 21:13

Je zult ze vast wel kennen die persoon die altijd enorm aanwezig is, taken niet af krijgt, nergens in geïnteresseerd in lijkt en altijd ( maar dan ook altijd ) AAN lijkt te staan. Of die afwezige persoon die heel lang ergens naar kijkt of misschien zelfs wat dromerig lijkt? Deze twee personen noemen ik even simpel: de add’er en de adhd’er. Maar wat is nu add en adhd? Beschrijven we de sticker: ADD noemen we dit ook wel: attention deficit disorder. Een aandacht stoornis waarbij je vooral IN je hoofd lekker druk bent en daarbuiten niet eens enorm aanwezig hoeft te zijn. Een meer bekendere variant is ADHD: Attention Deficiteit Hyperactivity disorder. Met het kenmerkende zinnetje: ‘’ Alle dagen heel druk’’. Waarom schrijf IK hierover? Voor de mensen die mij kennen weten dat ik zelf het stickertje ADD kreeg enkele jaren terug. Maar ben ik dan dromerig, afwezig, niet gemotiveerd, een grote chaos en ken ik het woord structuur niet ? Nope. ADD kenmerkt zich met een hoop voordelige maar ook een paar ‘mindere’ eigenschappen. Maar is ADD of adhd dan meteen flink balen? Nee. In aankomende blog leg ik jou als lezer het verschil tussen add en adhdh uit waarbij ik ook kijk naar de voordelige/krachtige punten.  Lees je even mee?

Wat is ADD?

ADD is een subtype vorm van de hoofdtak: ADHD. Waarbij ADD kenmerkend staat voor: Attention Deficit Disorder. Ook wel een aandacht stoornis met hyperactiviteit en overwegende concentratieproblemen en het onoplettendheidtype. En gaan we met fysiologische termen gooien dan is het een neurobiologische stoornis. Kenmerken zijn: dromerig, een druk hoofd en meer gevoelig zijn voor prikkels. Waarbij de ADD’er zich wel eens meer kan terugtrekken ( meer op zich zelf ) om deze ‘prikkels’ te verwerken. Een inspirerende vrouw met ADD ( en adhd ) is de schrijfster: Francien Regelink auteur van het boek: DRUKS. Waarbij zij haar omgang met zowel ADD / ADHD omschrijft.

De volwassen ADD’er heeft moeite met concentreren, is snel afgeleid,  snel overprikkeld, heeft en minder goed werkend kortetermijngeheugen, vertraagde informatieverwerking, een vermogen tot hyperfocus, is vaak intelligent en kan sneller afdwalen tijdens het luisteren. Kijken we naar iemand in tijd met ADD richt zich dit op het moeite kunnen hebben met stellen van prioriteiten, vergeetachtig zijn, minder gemakkelijk kunnen plannen/organiseren en vooral veel projecten starten maar weinig afmaken. Richt ADD zich op emoties uit zich dit in: moeite hebben met emotie verwerking, meer behoefte aan slaap, heel grondig nadenken/handelen wat kan leiden tot dwangmatig gedrag, perfectionistisch, snel verveeld, chaotisch, spullen kwijtraken, stemmingswisselingen, gevoelig en moeite met goed slapen.

ADD omarmen.

De ADD’ er kent tal positieve kenmerken om te beginnen met een aantal omdenk-methodes. Denk bijvoorbeeld aan het koppige gedrag omzetten tot doorzettingsvermogen, hyperactiviteit omzetten tot een energieke persoonlijkheid en de verminderde concentratie omdraaien naar meer nieuwsgierig waardoor iemand spontaner lijkt. Andere voorbeelden zijn het out-of the-box denken met een rijke fantasie, het hebben van een sterke intuïtie door vaak veel prikkels te moeten verwerken, gepassioneerd zijn door meerdere interesses, meerdere uitdagingen zien maar ook het meer genieten van het hier/nu zijn. waarbij gedrevenheid, enthousiasme, eerlijkheid en oprechtheid ook typische kenmerken zijn van een ADD’er

Wat is ADHD? 

ADHD is net als ADD een neurobiologische stoornis. En staat ook wel voor:  Attention Deficiteit Hyperactivity disorder. Een ontwikkelingsstoornis die al op jonge leeftijd wordt ontwikkelt en vallende onder het autismespectrum. ADHD kenmerkt zich door een aandacht / hyperactiviteit stoornis. Waarbij kenmerkend is: ALLE DAGEN HEEL DRUK. Een inspirerend voorbeeld is de cabaretier: Jochem Myer. Iemand met ADHD is vaak druk ( aanwezig ) en kan zich moeilijker concentreren. Veel voorkomende kenmerken zijn: het eerder afgeleid zijn , hyperactief ( heel druk in gedrag ), dingen doen zonder hierbij na te denken ( kenmerkend door impulsiviteit ) en moeite in omgang met anderen. Kenmerken bij de volwassen ADHD’er zijn het chaotisch zijn, rusteloos, snelle uiting tot frustratie, het vaak te laat komen, veel/druk praten, het sneller beginnen/stoppen met een baan, moeite met organisaties/gezag BV. met een leidinggevende. en eventueel enkele bijkomende psychische klachten ten gevolge zoals een depressie, angst, persoonlijkheidsproblemen en verslaving.

ADHD omarmen.  

De adhd’ er heeft de mogelijkheid tot hyperfocus waardoor hij/zij zich met volle kracht langere tijd kan concentreren op een bepaalde taak wat kan leiden tot positieve resultaten. Daarnaast speelt pragmatisch denken ook mee, waarbij mensen met adhd ook gemakkelijker problemen kunnen oplossen door hun snelle oplossingsgerichte denkvermogen en het snel kunnen analyseren. Hierbij speelt creativiteit ook een rol zoals het goed kunnen schrijven, ontwerpen of schilderen bijvoorbeeld. Veerkrachtigheid, fantasierijk en humoristisch zijn ook punten die als positieve eigenschap kunnen worden gezien bij de adhd’er. Waarbij de adhd’er veerkrachtiger is door een sneller herstel uit een diep dal ( bijvoorbeeld een tegenslag ).

 

Herken jij je ook in een aantal kenmerken? Doe dan de test: https://mentaalbeter.nl/zelftesten/adhd-en-add-test/ . ADD / ADHD zijn gedragsstoornissen die tal mensen in zowel Nederland als de rest van de wereld hebben. Soms bewust door het laten ‘testen’ maar soms lopen mensen er ook hun gehele leven mee rond zonder het te weten. Omarmen, jezelf lief hebben en acceptatie zijn de belangrijkste punten die ik zelf zou willen meegeven als jij er moeite mee hebt dit te omarmen in plaats van tegen vechten.

 

Hoe denk jij hierover?

 

Tot de volgende. liefs, Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.