Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Op welke negatieve manier sport je leven kan beïnvloeden - Margreet Luimstra

Op welke negatieve manier sport je leven kan beïnvloeden - Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 09:51

Stuk voor stuk zijn wij als bloggers allemaal super sportief. De ene traint nog meer en of zwaarder dan de ander. Sporten is gezond. Sporten laat je langer leven. Sport wordt gebruikt bij veel medische revalidatie ’s. Onze maatschappij vindt dat sport bij ieder mens een onderdeel van de dag hoort te zijn. Toch heeft sport ook een negatieve kant. Het eerste wat bij veel mensen opkomt is natuurlijk een blessure. Blessures zijn nooit leuk en komen nooit op een goed moment aanwaaien. Maar sporten kan veel meer veroorzaken dan een lichamelijke blessure. Een mentale blessure is misschien nog wel erger dan de pijn in een knie of enkel. Naast een lichamelijke blessure kan natuurlijk wel een medische blessure ontstaan. Wat houdt een mentale blessure eigenlijk in? Bij een lichamelijke blessure is rust en een goed opbouwend schema vaak de oplossing. Maar of dit bij een mentale blessure ook gaat werken betwijfel ik. Allereerst moeten we even kijken naar wat een mentale blessure is. 

Een mentale blessure? What?

Een mentale blessure is een “stoornis” die wordt veroorzaakt in je hoofd, in dit geval door sport en de hele zee daar omheen. Het lijkt eigenlijk gewoon heel erg op een depressie of een burn-out. Sporten zou toch juist ontspanning moeten zijn? In sommige gevallen is het verre van dat. Het begint eigenlijk bij je eigen vertrouwen. Ben je onzeker of juist zelfverzekerd. Je kunt jezelf helemaal gek laten maken over hoe mensen naar je kijken. Ren je wel snel genoeg, mooi genoeg of ver genoeg. Dit is een gedachte die bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door je eigen onzekerheid. Er is namelijk niemand die daarop let. Ook kan het gaan over het aantal keer sporten. Als sportliefhebber die vaak sport deelt op Instagram maak ik dit vaak mee. Ik sport namelijk meer dan dat ik laat zien op social media. Veel mensen in mijn omgeving weten dit. Ik merk in gesprekken dat mensen zich gaan vergelijken met mij. Vaak zijn het vooroordelen die worden uitgesproken richting mij. Bijvoorbeeld over de tijden die ik loop, over mijn hardloop houding die ik heb of over dat ik wel erg fit moet zijn met dagelijks sporten (voor mij zijn ze positief, maar ik stoor mij er enorm aan). Niet alles wat je ziet, leest of hoort is echt. En die onzekerheid die je jezelf aanpraat dus ook niet.

Vooroordelen goed of slecht?

Het kleine stemmetje in je hoofd is een vooroordeel. Van kleins af aan leer je al van je ouders of de meesters en juffen dat vooroordelen gevaarlijk zijn. Dat is nu niet anders dan toen. Het kan je namelijk flink onderuithalen. Je hoofd gaat in een soort van doemdenken. Dit is één van de grote effecten van social media waar veel bloggers al over hebben geschreven. Dit effect kan heel positief motiverend zijn, maar het vergelijken met iemand anders is niet gezond. Nou is het niet dat wanneer jij dit doet, dat je direct zwak bent of onzeker. Ga bij jezelf eens kijken of dit in jouw leven speelt. Wees eerlijk tegenover jezelf en probeer het een positieve keerzijde te geven.

 

Het goed-beter-best. De vervolg stap van je eigen vertrouwen. Je weet dat je goed loopt en dat je op de juiste weg zit. Druk maken om een ander is niet meer van toepassing. Maar het mentaal blesseren stopt daarmee niet. Het moet altijd beter dan de vorige keer. Een valkuil voor veel sporters. Op een gegeven moment sta je stil. Of je ooit weer stappen vooruit gaat zetten laten we in het midden. De sportwereld is enorm verknipt geworden. Het draait namelijk om tijden, gewicht, km’s, prijzen, lichamen, weegschalen, PR’s, voeding en progressie. Wanneer je als sporter hier niet tevreden mee bent kan dit een enorm negatief gevoel geven.

Dat kleine stemmetje in ons hoofd. 

Het is vaak iets wat in je eigen hoofd rond gaat en niet wordt bepaald door anderen. Is dit alles dan wel goed voor je? Mensen die sterk in hun schoenen staan zullen altijd door gaan en hier geen moeite mee hebben of het niet laten merken. Toch is de realiteit een beetje anders. Vaak hebben mensen hier juist heel veel moeite mee, omdat iets niet lukt. Het gaat als maar in je hoofd zitten en krijgt een negatieve emotionele belading. Het kan soms zelfs zo erg zijn dat sporters er kapot van zijn en opgeven. Het kan zelfs de verbetering of stabiele lijn in de weg zitten. Dit is een mentale blessure.

 

Een voorbeeld is bijvoorbeeld je marathon tijd. Een marathon lopen is superknap, niemand zal je daarover horen klagen. Wanneer jij misschien tegen iemand zegt dat je niet blij met je tijd bent verklaard 80% van de wereld je voor gek. Het kan zo zijn dat je tijd nooit zal verbeteren. Het gevoel dat je niet tevreden bent en het niet kunt oplossen gaat enorm knagen. Je loopt niet meer met het plezier (misschien een klein deel plezier, maar er is altijd iets wat niet tevreden zal zijn). Uiteindelijk sluit je het nooit positief af.

Enjoy life

De druk die we onszelf opleggen om altijd maar door te gaan is dus een enorme valkuil. Op een gegeven moment in je leven stop je namelijk met progressie boeken. Er is niemand die op zijn 70e nog net zo fit en flexibel is als op zijn 12e. De knop uit zetten en je niks aan te trekken van dit alles is enorm lastig. Het zit namelijk in ons om deze gedachtes te hebben en hier mee bezig te zijn. Het is de aard van het beestje. Het is zeker niet erg om bovenstaande gedachtes te hebben, want iedereen heeft ze. Het moet alleen niet de overhand krijgen. Sporten kan namelijk ook superleuk en goed zijn voor je, wanneer je plezier hebt. Geniet van de dag en leef.

 

Written by: Margreet Luimstra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.