Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Een chaotische perfectionist - Gastblog by Fleur Leenders

Een chaotische perfectionist - Gastblog by Fleur Leenders

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 10:19

Perfectionisme, voor de een is het een zegen, voor de ander een vloek. Het is een eigenschap die zo zijn voor- en nadelen heeft. Een groot doorzettingsvermogen, het streven naar goede resultaten en een kritische en analytische blik brengen perfectionisten vaak ver. Maar soms worden we iets te kritisch, met name richting onszelf. De wil om alles perfect te doen weerhoudt ons er juist van om voor onze dromen te gaan, iets waar velen zich denk ik in herkennen.

 

Meer dan het perfect willen doen

Als je zoekt naar de definitie van perfectionist, krijg je een simpel antwoord: ‘iemand die streeft naar perfectie’. Vaak zit hier echter meer achter. Perfectionisme is namelijk meer dan alles goed willen doen. Ook voelt het voor iedereen anders aan. Zo uit deze eigenschap zich voor de een in de vorm van hoge eisen en veel piekeren, maar voor de ander in een laag zelfbeeld en faalangst. Een ding is zeker: perfectionisme is lang niet altijd makkelijk om mee om te gaan.

Perfectionisme en chaos, hoe zit dat?

Zelf ben ik zeker een perfectionist; dat ben ik altijd al geweest. Maar ik kan ook behoorlijk chaotisch zijn, een combinatie die niet voor de hand ligt. Vaak zijn mensen dan ook verbaasd als ik vertel dat plannen niet mijn sterkste punt is en dat ik lang niet altijd op schema lig. ‘Je bent zo perfectionistisch, hoe kan dat dan?’ is de vraag die ik als eerste te horen krijg.

 

De relatie tussen deze twee karaktertrekken is echter niet eens zo vreemd. Uit ervaring kan ik je dus vertellen dat perfectionistisch zijn niet meteen betekent dat je alles op orde hebt. Het tegendeel zelfs, perfectionisme kan onrust in je hoofd en uitstelgedrag juist veroorzaken. Misschien herken je je er wel in: door veel nadenken en de angst om fouten te maken wordt het moeilijk om aan projecten en taken te beginnen. De gedachten stapelen zich op, waardoor chaos ontstaat. 

Orde in de chaos

Door al die gedachten kan je hoofd behoorlijk vol raken, maar gelukkig zijn er manieren om weer wat rust in je hoofd te brengen. Een aantal tips die ik je graag mee wil geven:

  1. Schrijf alles op. Op een dag gaat er veel door je hoofd, van to-do’s en belangrijke dingen om te onthouden tot ideeën en willekeurige gedachten. Door deze op te schrijven weet je beter wat er gaande is in je hoofd. Zelf geeft mij dit zo veel meer overzicht en rust, waardoor ik me daarna makkelijker tot dingen kan zetten.
  2. Maak het kleiner. Door taken of doelen in stukjes te hakken, maak je ze behapbaarder. Ook kun je dingen sneller afstrepen van je lijstje, wat weer motiveert om door te gaan.
  3. Schrijf op wat goed ging. Vaak focussen we op wat er niet volgens plan ging, waardoor de positieve punten naar de achtergrond verdwijnen. Door ze op te schrijven wordt je je bewust van de dingen die je al wel bereikt hebt!
  4. Ga even naar buiten om je zinnen te verzetten. Frisse lucht doet vaak wonderen om je hoofd leeg te maken.

 

Een belangrijke reminder

Velen van ons streven naar perfectie en dat zal niet zonder frustratie gaan. Het zal namelijk nooit vlekkeloos verlopen. Maar dat is oké. Niemand is perfect en niemand hoeft dat te zijn. Je bent echt goed zoals je bent! En ja, ik weet dat dat makkelijk gezegd, maar moeilijk te geloven is. Leren omgaan met perfectionisme is een proces van vallen en opstaan en ook hier geldt: het hoeft niet perfect te zijn.

 

Liefs, 

Fleur Leenders - @theclearconfusion

 

 

blogkanaal: www.theclearconfusion.com

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.