Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Zes tips voor als je vastloopt in je hoofd - Fleur Leenders

Zes tips voor als je vastloopt in je hoofd - Fleur Leenders

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 10:20

Productiviteit; tegenwoordig voelt het als het enige wat telt op een dag. Eindeloze to-dolijsten en naderende deadlines, maar ook persoonlijke projecten en doelen hebben onze tijd en aandacht nodig. Met een planning in de aanslag begin je de dag vol goede moed. Maar dan doet het grote probleem zich voor: je hoofd wil niet meewerken. Of het een overvloed aan gedachten of juist een complete blackout is, je zit vast. Eerlijk is eerlijk, ik had behoorlijk wat moeite met het schrijven van deze blog. Het onderwerp had ik allang bedacht en mijn opzetje was klaar. Ondanks dat heb ik lange tijd naar een leeg document zitten staren. Waarom komen de woorden nou niet? was het enige wat ik dacht.  Of die blokkade veroorzaakt werd door perfectionisme, onzekerheid of iets anders weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het me uiteindelijk naar het onderwerp voor deze blog heeft geleid. Het is namelijk niet geheel nieuw dat ik vast zit in mijn eigen hoofd. Van deze ervaringen heb ik echter kunnen leren. De echte oorzaak ligt dieper, maar door een aantal simpele technieken kan ik mezelf op deze momenten weer herpakken. Die tips deel ik vandaag met jullie!

Bewustwording

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te herkennen dat je vastloopt, zodat je gericht op zoek kan naar een oplossing. Bewustwording heeft echter nog een tweede laag. Een blokkade is vaak niet eenmalig, dus breng voor jezelf in kaart waar dit vandaan komt en hoe dit zich uit. Zelf grijp ik op deze momenten bijvoorbeeld snel naar mijn telefoon. Doordat ik me hier bewust van ben, kan ik dit onderdeel aanpakken. Hoevaak heb je er last van? Wanneer in het proces treden ze op? Hoe reageer je erop? Etc. Schrijf voor jezelf op wat je merkt als je gedachten vastzitten en wat jou hierbij zou kunnen helpen. Het belangrijkste is dat het voor JOU werkt.

Begin

Ik weet wat je denkt: ‘Fleur, als het zo makkelijk was, had ik dat allang gedaan.’ En hoe frustrerend dit advies ook is, beginnen is echt dé manier om door die blokkade heen te komen. Maar hoe kun je dat doen? Als ik vastloop met schrijven, geef ik mezelf de ruimte om imperfect te zijn. Ik pak een lege pagina erbij en typ wat er op dat moment door mijn hoofd gaat. Vaak heeft dit niks te maken met de blogpost zelf, maar door te blijven typen kom ik in een flow. De echte start wordt zo een stuk makkelijker. Kortom: begin met iets willekeurigs te schrijven, typen, lezen of tekenen en kijk waar het je brengt.

Braindump

Soms zie je door de bomen het bos niet meer in je hoofd; er zijn te veel gedachten die geen plaats kunnen krijgen. Een braindump kan hierbij helpen. Schrijf alles op wat in je opkomt, van taken en reminders tot ideeën en dromen. Vervolgens kun je deze ordenen, zodat je meer ruimte in je hoofd overhoudt voor je werk.

Pauzes

Te lang naar een taak staren heeft vaak geen zin. Door een korte pauze te nemen kun je jezelf weer even opladen, zodat je daarna met nieuwe focus en een frisse blik terug kan keren naar je werk. Dus pak een kopje thee of koffie, maak een lekkere (gezonde) snack voor jezelf en gun jezelf wat rust!

Frisse lucht

Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen: ga naar buiten. Door de frisse lucht kun je je hoofd even leegmaken, zodat je daarna vol nieuwe energie weer aan de slag kan. Zet een lekker muziekje of een podcast aan om je aandacht ergens anders op te richten. Af en toe zit je hoofd echter zo vol, dat je je gedachten niet meer kan horen. Het is dan juist fijn om je oortjes of koptelefoon thuis te laten en je te focussen op de gedachten die wel naar boven komen.

Laat het los

Er zijn van die dagen waarop het echt niet lukt. En dat is oké. Je bent ook maar een mens en je kan niet meer dan je best doen. Geforceerd door proberen te gaan werkt vaak averechts. Pak daarom je rust, zorg goed voor jezelf en probeer het de volgende dag opnieuw!

 

Hopelijk kunnen deze tips je weer vooruit helpen. Vergeet niet dat productiviteit niet het belangrijkste is; dat ben jijzelf. Gun jezelf daarom ook vooral de rust die je nodig hebt en doe wat voor jou werkt!

 

Liefs,

Fleur


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.