Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Acht tips om 'nee' te zeggen | Veerle Logghe

Acht tips om 'nee' te zeggen | Veerle Logghe

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 14:24

Ik weet niet of dat je het herkent, maar ik (Veerle) heb er soms wel eens moeite mee om nee te zeggen. Niet dat ik geen nee kan zeggen, maar ook omdat ik heel veel dingen leuk vind en het liefste alles wil doen. Of omdat ik bijvoorbeeld een collega graag wil helpen en hierdoor een verkeerde inschatting maak van de werkzaamheden die ik kan doen. Het is namelijk echt niet erg om een keer nee te zeggen tegen iets als je er geen zin in hebt of wanneer het echt niet uitkomt. Een mooie uitspraak vind ik altijd ‘nee zeggen tegen iets, is ja zeggen tegen jezelf’. En daar ben ik het helemaal mee eens. Leer goed je eigen grenzen kennen en geef deze ook duidelijk aan. Uiteindelijk ben alleen jij degene die hier iets aan kan veranderen. In dit artikel geef ik je wat tips om makkelijker nee te zeggen tegen dingen en hoe je hier het beste mee om kan gaan, zodat je zelf geen schuldgevoel hebt. Niemand verwacht namelijk dat jij overal ja op zegt. Hierbij mijn tips:

Een ‘nee’ zeggen is niet persoonlijk bedoeld

Soms vinden mensen het lastig om nee te zeggen, omdat ze bang zijn om iemand anders te kwetsen of teleur te stellen. Zolang jij op een vriendelijke manier nee zegt, dan zal dit niet snel kwetsend zijn tegen over de ander. Voel je hier dan ook niet schuldig over en pak het zelf ook niet persoonlijk op. Iemand stelt jou een vraag en hierop kun je ja of nee zeggen. Nee is in dit geval dan ook een antwoord, anders zouden ze het niet aan je vragen.

Kom met een alternatief

Wil je wel graag helpen, maar komt het op dit moment niet zo goed uit, geef dan een alternatief. Bijvoorbeeld op dit moment kan ik je niet helpen, maar aankomende dinsdag heb ik wel tijd. Zo zeg je niet direct nee en laat je de keuze bij een ander. Heeft het geen haast en kan het wachten tot later, dan kun jij het prima doen. Zo bewaar je ook je eigen grenzen en pak je niet te veel dingen tegelijkertijd op.

Geef jezelf tijd om na te denken

Je hoeft niet altijd direct ja of nee te zeggen. Soms kun jezelf best even tijd geven om over iets na te denken. Zeker als het gaat om een groot project of iets wat veel tijd in beslag gaat nemen. Weet dat je jezelf die ruimte en tijd ook mag gunnen om hierover na te denken en dan alsnog met een nee te komen.

Hou het simpel

Ook een belangrijke is om het simpel te houden. Een nee is ook een antwoord en je hoeft het niet te gaan verdedigen of een hele uitleg te geven. Je kan prima zeggen: ‘nee, het komt op dit moment niet zo goed uit’. Hiervoor is geen hele uitleg verschuldigd waarom het op dit moment niet zo goed uitkomt. Op het moment dat je een hele uitleg gaat geven vraag je eigenlijk goedkeuring aan iemand anders om het nu maar even niet te doen. Daarnaast geef je ook de ander de gelegenheid tot discussie en kans om te reageren. Hierdoor voel jij je sneller schuldig en zeg je misschien toch onbewust sneller weer ja

Kijk hoe anderen nee zeggen

Je kent vast wel iemand in je omgeving die gemakkelijk nee kan zeggen. Kijk hoe hij/zij nee zegt op bepaalde dingen en vraag ook evt. om tips wat het voor jou gemakkelijker maakt.

Stel jezelf minder makkelijk beschikbaar

Als jij altijd degene bent die als eerste op een appje, mailtje of berichtje reageert, dan is de kans ook groot dat ze jou als eerste vragen. Want jij reageert altijd zo snel. Ook geef je anderen minder makkelijk de kans om ergens op te reageren. Je hoeft niet altijd direct op elk mailtje, appje of berichtje te reageren en stel jezelf soms ook wat minder makkelijk beschikbaar. Zo wordt het ook makkelijker om ergens nee tegen te zeggen. En misschien is jouw reactie wel helemaal niet meer nodig, omdat het al is opgelost.

Besef dat het oké is om nee te zeggen

Er is niemand die van jou verwacht dat jij op alles ja zegt. Wees hiervan ook bewust dat het dus echt niet erg is om een keer nee tegen iets te zeggen. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag zitten en kan maar een beperkt aantal dingen doen. Het is dus echt niet erg om een keer nee te zeggen.

Een ja zeggen tegen iets is een nee zeggen tegen iets anders

Deze vind ik zelf wel eens lastig, maar het is goed om te beseffen dat je niet overal ja op kunt zeggen. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag zitten en kies dus goed welke keuzes je maakt. Misschien zeg je nu wel ja tegen iets wat veel tijd gaat kosten. Wees hiervan ook bewust en kijk dan of dat je andere dingen kan minderen of mee kan stoppen. Is dat ook geen optie, dan moet je er goed over nadenken voordat je ergens ja tegen zegt.

 

 

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat tips heb gegeven om makkelijker nee te zeggen tegen dingen die aan jou gevraagd worden. Weet in ieder geval dat je niet tegen alles ja hoeft te zeggen, maar ook dat je niet altijd tegen alles nee moet zeggen. Zorg vooral voor een goede balans voor jezelf en wat voor jou haalbaar is. Hoe zorg jij voor de goede balans? En durf jij wel nee te zeggen tegen bepaalde dingen?

 

Liefs,

Veerle 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.