Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Angst om los te laten - Laurie van Mierlo

Angst om los te laten - Laurie van Mierlo

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 10:11

Of je nu perfectionistisch bent, graag presteert, een control freak bent, je hart ooit gebroken hebt, een flinke teleurstelling in je leven hebt meegemaakt of een mentale stoornis hebt gehad. Of je nu een doel hebt of passie, waar je niet aan begint, omdat je de uitkomst ervan niet weet. Misschien ben je wel een piekeraar over de toekomst, of iemand die projecten uitstelt, omdat je er niet aan “durft” te beginnen, zolang je niet zeker weet hoe je het perfect of succesvol uit moet voeren. Als je je in een van deze voorbeelden herkent, dan is deze voor jou. Mensen houden van controle, de ene iets meer dan de ander. Als kind was alles eenvoudig en voor je uitgestippeld. Als je X doet, is Y de uitkomst. Als je 100% moeite doet, krijg je ook 100% resultaat. Geef je álles, dan krijg je álles. Totdat ene moment, misschien wel meerdere momenten, dat je flink geconfronteerd wordt met de harde realiteit, genaamd: het leven. X input, geeft niet Y uitkomst. 100% moeite, geeft geen 100% resultaat. Álles geven, maakt jou niet de áller beste. Helaas. Waar de ene persoon gemakkelijk met fouten of terugslagen om gaat, zijn er genoeg mensen die dit erg lastig vinden en soms zelfs 487 keer dezelfde gelijkaardige momenten mee moeten maken, om te realiseren dat het leven zo écht niet werkt, ook niet als je je best doet. Ben ik dan niet goed genoeg? Had ik beter mijn best moeten doen? Waar ging het fout? Hoe kan ik dit voorkomen? Al deze vragen komen voort vanuit je innerlijke criticus die eigenlijk hartstikke onzeker is, die graag zekerheid wilt, zekerheid dat het goed komt, dat dingen uitpakken zoals je hoopt dat ze uitpakken.

Mijn eigen angst om niet goed genoeg te zijn

Als kind was ik al iemand die graag overal het beste uit haalde. Daar is helemaal niets mis mee, totdat het je gaat beperken in alles wat je doet. Ik wilde graag overal bij horen, ik presteerde perfect op school, ik maakte het iedereen naar de zin. Maar wat bleek, ook dan zijn mensen soms niet lief, haal je niet de gewenste resultaten en zien anderen niet altijd de waarde in wie jij bent. Mijn eetstoornis kwam deels voort uit controle houden over iets wat ik goed kon, iets waarmee ik mijn gevoel kon onderdrukken, iets dat zekerheid gaf. Ik wilde er op een bepaalde manier uit zien, om geliefd te zijn. Ook heb ik jaren lang moeite gehad met daten/relaties, omdat ik continu een angst heb om niet goed genoeg te zijn, maar ook om het te laten lopen zoals het gaat, om niet te weten hoe iets uitpakt, of het wel de juiste persoon is, of je niet méér moet voelen, of je wel de juiste keuzes maakt en of je niet meer moeite had moeten doen om die éne persoon uit het verleden in je leven te houden. Herken jij je hierin? Wil jij jezelf ook continu verbeteren? Wil jij er op een bepaalde manier uitzien? Wil jij het liefst al weten hoe je leven er later uit gaat zien en of je wel gelukkig bent? Durf jij moeilijk los te laten? Dan wil ik je iets meegeven dat ik heb geleerd de afgelopen maanden.

Een berichtje aan de allerliefste ‘control-freak’.

‘Allerliefste control freak, ik begrijp waar je drang naar zekerheid en controle vandaan komt. Ik begrijp hoe graag je alles uitgestippeld zou hebben, dat je rust wilt ervaren en weten dat de keuzes die je nu maakt de juiste zijn. Maar, de enige controle die je hebt, is loslaten. Je hebt namelijk totaal geen controle, wanneer je overal controle over wilt houden. Ook wanneer je denkt dat je dat wel hebt. Durf fouten te maken, durf te leren, durf los te laten, durf lief te hebben, durf kwetsbaar te zijn. Het leven is geen stappenplan, geen script, geen film, geen sprookje. Zou mooi zijn, maar is niet zo. Bedenk je dat hoe jij je nu voelt, het belangrijkst is, houd vast aan waar je je nu goed bij voelt, bij wat je je nu goed voelt, bij wie je je nu goed voelt. Laat je angst voor wat er kan komen, wat er mis kan gaan, of je wel de juiste keuzes maakt, niet je leven beheersen nu. Het beperkt namelijk je leven. Wil jij als je later oud bent en terugkijkt op je leven, altijd maar denken hoe het continu: Verstand versus verlangen en Hoofd versus buik was? Of wil jij gewoon genoten hebben, zonder grenzen, zien wat er op je pad komt? Je wéét niet hoe je leven er later uit ziet, met wie je dat gaat beleven en hoe je je later voelt. Zolang jij nú iets doet waar je gelukkig van wordt, waarvan je denkt dat dit je nog heel lang gelukkig zal maken, zit je goed. Wanneer jij nú jezelf omringt met mensen waarbij jij je op je gemak voelt, waardevol en gelukkig voelt en wanneer je nú geniet van andermans gezelschap, dan heb je de jackpot. We leven niet om continu de juiste keuzes te maken, want er zijn héél veel juiste keuzes, namelijk deze die nú goed voelen.’

We leven. punt.

Niet: om, niet: voor, niet: met.

We leven.

Wensen.

Je kunt wensen dat je anders was, dat hét anders was, dat het “beter” was, maar daar heb je enkel jezelf mee. Je leeft nú, niet morgen, niet later. Je verspilt je tijd met over-analyseren, twijfelen en béter willen zijn. Je verliest tijd wanneer je probeert jezelf te beschermen tegen onzekerheid, wanneer je niet durft los te laten, wanneer je niet durft te leven. Dus, lieve control freak, neem alle tijd om te leven, om niet alles uit te stippelen, om los te laten. Neem alle tijd om je onzekerheden en angsten niet je keuzes nú te laten beïnvloeden. Alle tijd nemen, is namelijk de beste manier om geen seconde te verliezen.

 

Geschreven door: Laurie van Mierlo


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.