Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Gedachtes die je als perfectionist kan hebben en hoe je die kunt veranderen | Veerle Logghe

Gedachtes die je als perfectionist kan hebben en hoe je die kunt veranderen | Veerle Logghe

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 14:25

Een lange tijd heb ik (Veerle) veel dingen perfect willen doen. Ik wilde een perfect huishouden hebben, een goede vriendin zijn, veel sporten, maar vooral ook hoge cijfers halen en minimaal een goede beoordeling. Goed was voor mij niet goed genoeg en wilde alleen maar beter. Uiteindelijk merkte ik dat ik er vooral mezelf er mee had om alles goed en perfect te willen doen. Vaak was ik nog tot laat bezig om het perfect voor elkaar te krijgen en als het niet lukte raakte ik steeds gestrester. Als het dan niet lukte om alle ballen even hoog te houden, voelde het voor mij als een teleurstelling, alsof ik gefaald had. Ik wilde het liefste alles zo perfect mogelijk doen.

Perfectionisme?

Perfectionisme staat voor: ‘het streven naar perfectie’. Aan de ene kan is het goed, want je neemt niet snel genoeg met iets. Maar is het aan de andere kant ook realistisch om te streven naar perfectie? Wanneer is iets voor jezelf goed genoeg?  Inmiddels weet ik dat goed ook goed is en kan ik het beter accepteren als het mij niet lukt om alle ballen even hoog te houden. Je kan namelijk niet perfect zijn. Ook ik maak wel eens fouten of vergeet wat. Dat is heel menselijk is en wees hierin voor al ook niet te streng voor jezelf en zie het zeker niet als falen als iet niet lukt. Laatst kwam ik een post tegen over perfectionisme en zelfacceptatie en ik vond deze wel heel toepasselijk en precies zoals ik er nu ook over denk. Hieronder heb ik wat gedachtes op een rijtje gezet hoe je soms kunt denken, maar deze gedachtes ook kunt omdraaien en beter kunt accepteren.

'Doe meer en doe het beter'

Deze is voor mij heel herkenbaar, goed was niet goed genoeg en het kon altijd beter. Totdat ik mezelf ging afvragen, wanneer vind ik iets goed? Ik kam tot de conclusie dat het eigenlijk nooit goed genoeg was. Confronterend, maar wel iets wat ik wilde veranderen. Dus heb ik mezelf een kader gesteld wanneer ik iets goed vind. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het ook goed is wanneer ik al mijn best doe voor iets. En zo is het maar net, wanneer je voor iets je best doet, dan is het al goed genoeg het hoeft zeker niet meer of beter te zijn. Doe meer en doe het beter is dus:  'je doet je best en dat is goed genoeg'. 

'Iedereen moet mij leuk vinden'

Ook eentje die voor mij heel herkenbaar is. Ik wilde graag door iedereen aardig en leuk gevonden worden. Inmiddels weet ik dat dit niet zo is en verwacht ik ook niet dat iedereen mij aardig vind. Het kost namelijk best veel energie om door iedereen aardig gevonden te worden. En vraag vooral bij jezelf af wat levert mij dit op? Ik merkte dat het mij veel meer energie koste om door iedereen aardig gevonden te willen worden, dan dat het iets opleverde. En ik werd er vooral heel ongelukkig van, omdat ik erachter kwam dat niet iedereen mij even ‘leuk’ vond. Het belangrijkste hier is vooral dat je dicht bij jezelf blijft en vooral jezelf leuk vind. Dat klinkt misschien heel raar, maar ik denk dat zelfacceptatie het belangrijkste is. Als je jezelf niet eens aardig vindt, hoe kunnen anderen jou dan aardig vinden. Steek vooral ook de energie de personen die jou leuk vinden om wie je bent. Daar haal je veel meer energie uit, dan door iedereen aardig en leuk gevonden te worden. - Iedereen moet mij leuk vinden kun je veranderen in:  'als je jezelf maar leuk vind'. 

'Ik mag dit niet verpesten'

Het is niet erg als anderen fouten maken, maar zelf maak ik het liefste geen fouten. Komt dit je bekend voor? Tegen anderen zeggen dat het niet erg is om fouten te maken, maar het liefste zorg jij ervoor dat je geen fouten maakt. Als je tegen iemand anders kan zeggen dat fouten maken oké is, zeg dat dan ook tegen jezelf. Het is niet erg om fouten te maken en fouten zijn zeker niet slecht. Imperfectie is soms juist de manier om dingen voor elkaar te krijgen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. 

Fouten zijn slecht kun je veranderen in:  'Iedereen maakt fouten of fouten maken mag'. 

'Het is pas goed als ik een zeer goede beoordeling krijg'. 

Ergens is bedacht dat we een beoordelingssysteem moeten krijgen en dat je een cijfer kan krijgen voor wat je hebt gedaan. En ergens is dit goed, want zo kan iedereen wel op een gelijke manier beoordeeld worden. Hang er alsjeblieft niet te veel waarde aan voor jezelf. Je bent ook goed als je een voldoende beoordeling krijgt of een goed hebt gekregen. Hang je successen niet aan een goede beoordeling en wees vooral trots op jezelf wat je al hebt bereikt. Het is pas goed als ik een zeer goede beoordeling krijg kun je veranderen in:  'Je bent goed genoeg, ongeacht je successen'.  Ik hoop dat jij kunt accepteren wie je bent en dat dingen niet altijd beter of meer hoeven te zijn. Je bent goed zoals je bent!

 

Liefs,

Veerle


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.