Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Beschermen tegen de zon - Margreet Luimstra

Beschermen tegen de zon - Margreet Luimstra

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 21:26

Voorheen was ik wel eens lax met het smeren van zonnebrand. Sommige mensen beweren dat je sneller bruin wordt zonder of met een lagere factor. Dit alles is een fabeltje, Nu vraag je je misschien af waarom ik hier een blog aan wijd, maar ik zal ik vertellen. Klik vooral niet weg, want dit is echt heel erg belangrijk!

Effecten van zon

Eerst is het goed om te weten wat de zon precies doet met je huid. De zon geeft natuurlijk licht af die op je huid valt, dit wordt ook wel straling genoemd. Deze straling bestaat uit uv-A en uv-b. beide types straling hebben een andere uitkomst. Uv-b is de straling die zorgt voor de verbranding van de huid, de huid wordt rood en pijnlijk. De uv-A straling heeft een dieper effect in de huid, hierbij is de schade van de huid niet te zien. Beide soorten straling tasten het DNA aan. De straling heeft dus verschillende gevolgen op korte en lange termijn. Ergere gevolgen van schade zijn bijvoorbeeld pigmentstoornissen, hierdoor krijg je dus de pigmentvlekken. Het kan ook het collageen van je huid aantasten. Collageen is een stof die ervoor zorgt dat je huid jong blijft en de huid stevig houdt. Wanneer dit dus beschadigd raakt, krijg je een versneld verouderingsproces. Dit zijn al best wel erge gevolgen die de straling in de zon kan toedienen. Dit valt niet meer te herstellen

Gezondheidsrisico’s

Er zijn naast uiterlijke veranderingen ook zeker andere gezondheidsproblemen die misschien nog wel erger zijn. Eén van de ergste scenario’s die je je kan voorstellen is bijvoorbeeld huidkanker.  De reden waarom ik jullie graag vertel over de risico’s van de zon is om te beschermen. Wanneer jullie mijn blogs en Instagram volgen, dan weten jullie dat ik veel buiten ben en dat ik vooral buiten sport. Het buiten zijn is heel gezond, en de zon heeft zeker ook gezonde effecten. Helaas zijn wij als mensen nogal lax als het gaat om ons gedrag tegenover de straling van de zon. Eigenlijk hoor je je al te beschermen wanneer het bewolkt is. Maar sommige mensen smeren zich al niet in wanneer de zon vel schijnt.

Zonnebrand

Smeer jij je wel in met zonnebrand? En welke factor gebruik je dan? Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze absoluut geen factor 50 gebruiken, want dan word je niet meer bruin. Dit is één van de vele fabeltjes die er bestaan over zonnebrand. In zonnebrand zit de stof SPF, dit is de afkorting van sun protection factor. Het geeft dus het niveau van bescherming tegen de straling aan, en niet het niveau van bruin worden. Een SPF geeft namelijk aan hoelang JIJ in de zon kunt zitten zonder te verbranden. De hoofdletters zijn nodig, omdat het dus per persoon verschild per persoon. Nu is het woord verbranden ook niet echt wat het moet zijn, sommige mensen beweren dat ze niet kunnen verbranden, maar zoals al naar voren kwam kan uv-A wel degelijk schade aanrichten die niet te zien is op de huid. Zonnebrand beschermt dus ook het onzichtbare. Wanneer je zonnebrand uitkiest zou je dus eigenlijk moeten weten hoelang jij in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Maar wie is er nu eigenlijk nog zo gek om dit uit te testen? Ik niet! Een factor 50 zonnebrand is dus niet tegen het bruiner worden van de huid, maar voor de aantal uren beschermd in de zon. Naar mate je huid de zon steeds meer gewend is zou je wellicht een factor 30 kunnen gebruiken, maar niet insmeren is nu echt wel een no go.

 

Uit een onderzoek is gebleken dat wij maar 20-50% van de tegen zon beschermende producten gebruiken. Dit is erg weinig als je kijkt naar de risico’s die wij lopen. De vorm huidkanker komt steeds vaker voor (ook onder de jongere generatie) en is niet een ziekte die je graag zou willen uitlokken.  Toch nemen velen onder ons, sporter of geen sporter, het risico. Ik vraag mijzelf dan vaak af waarom je dat zou doen. Insmeren is niet heel erg veel moeite als je kijkt naar de gevolgen die het kan hebben.

 

Geschreven door; Margreet Luimstra


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.