Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Waarom altijd productief willen zijn niet productief is - Evie Ramaekers

Waarom altijd productief willen zijn niet productief is - Evie Ramaekers

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 09:52

Happy tuesday! Het is alweer een tijdje geleden dat jullie een blogje van mij hebben kunnen lezen, maar I’m happy to be back. Misschien dat je nu lekker weekend kan gaan vieren of dat je de laatste loodjes aan het leggen bent voor je tentamens of scriptie. Al met al hoop ik jullie even een klein ontspanningsmomentje te geven met deze vrijdagblog over ‘productiviteit en mindset’, eens een ander onderwerp dan jullie van mij gewend zijn. So grab yourself some snacks and enjoy!

To-do

Misschien ken je het wel, een veel te lange to-do lijst en het gevoel te hebben dat er te weinig uren in een dag zitten. Altijd maar ‘aan’ staan, zo druk zijn dat je niet even een momentje pakt om wat te eten en ‘s avonds voor het slapen gaan je hoofd alweer vol zit met de taken die je morgen wilt gaan doen. In onze westerse en kapitalistische maatschappij wordt productiviteit heel erg gestimuleerd. Natuurlijk is het fijn om met een voldaan gevoel te gaan slapen, maar aan deze ‘alsmaar door willen gaan’ mentaliteit zit ook een keerzijde. Ik kan op dit moment alleen spreken uit eigen ervaring, maar vroeg of laat kom je jezelf keihard tegen. Taken afstrepen op een to-do lijst geeft een goed gevoel, maar wanneer ik niet alles af kreeg voelde het alsof ik faalde. Een uur pakken voor mijn lunch was tijdverspilling en overdag op de bank zitten was lui. Ik wilde te veel ballen in de lucht houden: school, mijn bijbaantje, stage, sporten, mijn familie, mijn relatie, een goede vriendin zijn, mijn bedrijfje laten groeien, etc. en als laatste… mezelf. Deze mindset gaf me ontiegelijk veel stress omdat ik veel te streng voor mezelf was. Ik sliep er slechter door en mijn batterij raakte in een mum van tijd op. Tijd om deze batterij écht weer op te laden nam ik niet en dan was het weer maandag.

What you need, is a social media break

Social media helpt met zo een mindset ook niet bepaald mee. Iedereen deelt zijn of haar meest glorieuze momenten en alles lijkt perfect. We weten inmiddels wel dat dat niet de realiteit is, maar ook ik betrap mezelf er nog wel eens op dat ik me toch ga vergelijken met anderen. Wanneer ik, na 5 wekkers te hebben gesnoozed, eens vermoeid uit bed kom rollen rond een uur of 10, heb ik niet altijd zin om daarna op Instagram te zien hoe iemand anders om 6 uur is opgestaan, al een workout en yoga lesje heeft gedaan, een acai bowl heeft gemaakt, boodschappen heeft gedaan en heerlijk met hun tweede ‘havercappu’ in hun journal aan het schrijven zijn. Begrijp me niet verkeerd, fantastisch als je zo een ochtendroutine hebt! Maar als ik al niet zo lekker in mijn vel zit, kan het maken van zulke vergelijkingen mij ontzettend demotiveren. Ik voel me een mislukking en ik ga heel geforceerd aan mijn to-do lijstje werken, maar al deze pogingen zijn tevergeefs. Dit werkt voor mij averechts en dan raak ik juist in een negatieve vicieuze cirkel. Herkenbaar?

Mindset Shift

Toen ik door kreeg dat ik mezelf alleen maar voor de gek aan het houden was, werd het tijd voor een andere mindset. Beter naar mijn lichaam luisteren en af en toe ook stil zitten en voelen waar in je lichaam je last hebt. Meer rustmomenten inplannen (en die dan ook echt pakken) en accepteren dat jouw tijdlijn niet gelijk loopt met die van een ander. Ik heb voor mezelf duidelijk opgeschreven van welke dingen ik energie krijg en welke dingen mij (veel) energie kosten. Die laatste heb ik dan ook proberen zoveel mogelijk te schrappen of in ieder geval meer te verdelen, zodat er meer tijd over blijft voor zaken waar ik wél energie van krijg. Vaak gaat dit gepaard met vaker ‘nee’ zeggen en in mijn geval, een half jaartje langer over mijn studie doen. Het klinkt cliché maar nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Je hoeft niet alles al uitgevogeld te hebben of het ‘perfecte’ en altijd maar productieve leventje na te streven. Even niets doen is net zo belangrijk en hoort ook bij het leven. Ik zie het graag als de verschillende seizoenen. Wij mensen gaan ook door seizoenen. Sommige periodes zit ik vol energie, kan ik vol overgave aan bepaalde projecten werken en voel ik me helemaal op mijn plek. Andere periodes loopt alles niet zo soepel, voel ik me moe en zet ik even een stap op de plaats. Het hoort er bij en dat is helemaal okay! Neem je tijd en jouw ‘shine’ moment komt wel weer.

 

Van die oude mindset afstappen is niet gemakkelijk, maar je kan het wel trainen. Wanneer ik nu door 5 wekkers heen slaap, probeer ik mezelf niet naar beneden te praten maar dan denk ik “nou, dan zal ik die slaap ook echt nodig hebben gehad”. Wanneer ik niet alles op mijn to-do lijstje kan afstrepen, denk ik “morgen weer een dag”. Een uur pakken voor mijn lunch zie ik nu als een vorm van zelfliefde en overdag een keer op de bank zitten is soms ook even nodig om op te laden! Jij bent toch de persoon waar je het de rest van je leven mee moet doen, dus ben eens niet zo streng voor jezelf en wees wat liever.

 

Liefs, Evie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.