Home » BY - Womenintouch » MondayMood » brainfood » Sollicitatie tips - Veerle Logghe

Sollicitatie tips - Veerle Logghe

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 17:52

Misschien niet een artikel waar je direct aan moet denken voor womenintouch.nl, maar ik (Veerle) denk dat iedereen er wel iets aan heeft. Of dat je nu moet solliciteren op je eerste ‘echte’ baan of na een paar jaar verder wilt kijken naar een volgende baan. Iedereen kan wel wat sollicitatietips gebruiken, want ergens blijft het altijd spannend om te solliciteren op een nieuwe baan. Zelf heb ik de afgelopen 4,5 jaar meerdere keren gesolliciteerd op een bepaalde functie. Ik werk nu namelijk 4,5 jaar voor een detacheringsbedrijf in de financiële dienstverlening. Dit is een soort uitzendbureau, maar heb je een vast contract en zijn de opdrachten vaak ook uitdagender en voor een langere periode. Zo heb ik de afgelopen 4,5 jaar voor diverse banken en verzekeringsmaatschappijen gewerkt. Iedere keer moest ik weer opnieuw solliciteren voor een bepaalde functie. Sinds 1,5 maand zit ik aan de andere kant van de tafel en neem ik zelf ook sollicitaties af bij mensen die solliciteren voor het detacheringsbedrijf. Na mijn ervaringen heb ik inmiddels al aardig wat tips verzameld en die wil ik graag met jou delen:

Lees de sollicitatiebeschrijving goed door

Lees de sollicitatiebeschrijving goed door. Wat wordt er verwacht? Welke kennis heb je nodig? Welke vaardigheden zijn er belangrijk? Bepaal aan de hand hiervan wat je expliciet laat terugkomen in je gesprek. Welke vaardigheden en kennis bezit je zelf nu al of waar hoop je beter in te worden?

Bedenk een goede pitch

Aan het begin van het gesprek wordt vaak gevraagd om jezelf voor te stellen. Lastig wat wil de ander precies van je weten? Probeer het vooral kort te houden en wat unieke eigenschappen of hobby’s te benoemen, zodat mensen jou kunnen onthouden. Zoals mocht je bijvoorbeeld van puzzelen, lezen, sporten of een passie hebben voor koken. Benoem dit soort dingen vooral, hoe unieker hoe beter want mensen blijven je onthouden. Helemaal een pluspunt als al iets wat je benoemd overeenkomt met het type persoon wat ze zoeken. Don’t: noem niet op wat al op je cv staat. Iemand bereid het sollicitatiegesprek altijd al voor en weet ook dat jij de afgelopen jaren gestudeerd hebt of voor een bepaalde functie heb gehad. En als je het benoem, probeer dan iets op te noemen wat nog niet op je cv staat.

Bereid alvast wat vragen voor

Tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak standaard vragen gesteld, of vragen die je van te voren kan voorbereiden. Doe hier je voordeel mee. Een aantal vragen die vaak gesteld worden:

 • Stel jezelf voor, handig als je alvast een goed pitch heb voorbereid
 • Waarom deze functie? En waarom past deze bij jou?
 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen en wat weet je al over het bedrijf?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten?
 • Wat wil je nog leren?
 • Wat voor een toevoeging ben jij aan het team?
 • Waar heb je het meeste van geleerd?
 • Wat verwacht je van de functie?

Leg je kwaliteiten uit aan de hand van de STAR methode

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, maar de STAR methode staat voor: situatie, taak, actie, resultaat (reflectie). Een handige tool om duidelijk en concreet uit te leggen wat je precies hebt gedaan en waarom dit jouw kwaliteit is. Ik zal een voorbeeld geven. 

Een van mijn kwaliteiten is plannen en organiseren. Tijdens mijn vorige baan was het bedrijf het afgelopen jaar flink gegroeid. De taken waren bijna niet bij te houden en hierdoor is de administatie op een laag pitje komen te staan. Voor iedere werkgever waren de submappen anders, terwijl het om dezelfde werkzaamheden ging (situatie). Ik voorgesteld aan mijn collega’s om er meer eentonigheid en structuur in aan te brengen in de mappenstructuur (taak). Op het moment dat het iets rustiger was heb ik de mappen dezelfde naam gegeven, zodat het overzichtelijk en duidelijk werd (actie). Het resultaat was dat alle supmappen voor iedere werkgever nu dezelfde naam hadden en het overzicht zo duidelijk en gestructureerd was. Als ik erop terugkijk heeft het mij geholpen in de werkzaamheden daarna en hoefde ik minder te zoeken (reflectie).

Door een voorbeeld te geven leg je gelijk uit waarom jij ergens goed in bent en waardoor dit jouw kwaliteit is.

Bereid ontwikkelpunten voor aan de hand van de kernkwadrant

Het is soms lastig om een ontwikkelpunt te benoemen, omdat je het liefste wilt dat je zo positief mogelijk uit het gesprek komt. Toch heeft iedereen nog dingen om te leren en wat je nog kan ontwikkelen. Juist goed om hier open en eerlijk over te zijn. Wel kun je vanuit een sterkpunt beredeneren waarom je nog iets wilt ontwikkelen en zo koppel je een ontwikkelpunt aan een kwaliteit. Om dit goed in beeld te krijgen kun je gebruik maken van een kernkwadrant

 • De kernkwaliteit is de kwaliteit die jij van nature al bezit of waar je heel goed in bent, zonder dat dit je veel energie kost. Mijn kernkwaliteit is bijvoorbeeld bescheiden.
 • De allergie is wat hier recht tegenover staat en waar je vaak aan ergert. Ik kan mij bijvoorbeeld irriteren aan mensen die heel arrogant zijn.
 • De valkuil is waar je in door kan slaan vanuit je kernkwaliteit. Als je bescheiden bent, kan het voorkomen dat je onzichtbaar wordt binnen een groep en hierdoor wat minder opvalt.
 • Je uitdaging is waar je leerpunt zit en wat je dus kan benoemen in een sollicitatiegesprek. Mijn uitdaging zou kunnen zijn om mezelf beter te kunnen profileren.

In gesprek: Mijn ontwikkelpunt is om mezelf beter te kunnen profileren, waardoor ik in groepen ook zichtbaar ben en van mezelf laat horen. Dit komt omdat ik bescheiden (positieve eigenschap) ben en niet snel op de voorgrond treed.

Bekijk de website van het bedrijf en de linked-in van jouw gesprekspartners

Wanneer je je voorbereid op een gesprek bekijk dan ook altijd de website van het bedrijf. Vaak staan er ook wat foto’s op de website en kun je zien wat voor soort bedrijf of cultuur er is. Weet je gelijk ook of dat je bijvoorbeeld in een spijkerbroek naar het gesprek kan of dat je beter een jurkje of net pak kan aantrekken. Ook staan vaak de doelen en/of visie op de website en mooi om hier ook wat over te vragen. Daarnaast is het ook niet raar om alvast de linked-in pagina’s van jouw gesprekspartners te bekijken. Wat hebben zij gestudeerd of functies gehad? Soms kom je ook al wat overeenkomsten tegen en een leuke ijsbreker om hier een vraag over te stellen.

Bedenk zelf wat vragen die je kan stellen tijdens een gesprek

Een sollicitatiegesprek hoeft zeker geen eenrichting gesprek te zijn en je mag ook echt het gesprek aangaan met je gesprekspartner. Bereid daarom ook veel vragen voor en stel ze ook gerust gedurende het gesprek. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en zul je merken dat het veel meer voelt als een gesprek dan als een ‘overhoring’.

Wat voorbeeldvragen die je kan stellen:

 • Hoe is de cultuur van dit bedrijf?
 • Hoe is het team samengesteld? En hoe zijn de onderlinge verhoudingen?
 • Welke ontwikkelingen spelen er of gaan er spelen?
 • Wat is het doel voor het komende jaar
 • Hoe kan ik mijn bijdrage leveren aan dit doel?
 • Wat verwacht je van mij?
 • Hoe ziet een werkdag er gemiddeld uit?

 

Vraag feedback

Eindig je gesprek ook altijd door te vragen wat je gesprekspartner van het gesprek vond. Als je het zelf een fijn gesprek vond, dan zal de ander dit waarschijnlijk ook aangeven. Maar hierdoor weet je ook beter hoe het gesprek is gegaan en wat je kansen zijn voor de functie. Voelt misschien heel spannend en eng om dit te vragen, maar het zal zeker gewaardeerd worden door je gesprekspartner. En mocht je het nu niet worden, krijg je misschien wel wat tips mee voor je volgende sollicitatiegesprek.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en veel succes met solliciteren naar een nieuwe functie! En krijg je nou toch nog een keer een afwijzing, neem dit niet persoonlijk op. Dan was het gewoon niet jouw functie en komt het zeker goed bij een volgend  gesprek! Zie het dan als een ervaring en neem de dingen die je geleerd hebt mee naar het volgende gesprek. Mocht je nog ergens vragen over hebben dan mag je mij altijd een berichtje sturen.

 

Liefs,

Veerle


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.