Home » BY - Womenintouch » MondayMood » Fietsen | Wielrennen | Mountainbiken » Beginnen met wielrennen: 6 tips - Eline Venneman

Beginnen met wielrennen: 6 tips - Eline Venneman

Gepubliceerd op 27 juli 2020 om 20:03

Het is alweer twee maanden geleden dat ik mijn allereerste racefiets kocht. Time flies! Inmiddels heb ik zo’n 700 kilometer weggetrapt en ben ik vele ervaringen rijker. Want echt, fietsen is zo simpel nog niet! Daarom deel ik in deze blog 6 tips die jou kunnen helpen wanneer je gaat beginnen met wielrennen. Tips die ik in sommige gevallen zelf graag wat eerder had willen weten. Ben jij nieuw binnen de wielersport? Blijf dan vooral lezen, want dan komen deze tips zeker goed van pas!

TIP 1 ) Goede fietsgear. 

Wanneer je net begint met wielrennen, ben je wellicht geneigd om dit zo goedkoop en simpel mogelijk te houden. Je zit er immers niet op te wachten om bakken met geld te investeren in iets waarvan je niet zeker weet of je het wel leuk vindt. Super begrijpelijk! Tegelijkertijd zit daar echter ook een gevaar in. Goede fietsgear kan immers een echte ‘maker’ of ‘kraker’ zijn. Wanneer jij op een fijne fiets fietst die goed is afgesteld op jouw lichaam, fiets je waarschijnlijk 100x fijner dan op een slecht onderhouden tweedehands barrel met een verkeerde framemaat. Bovendien luistert de afstelling van bepaalde fietsonderdelen enorm nauw, zoals de hoogte van je stuur, de positie van je schoenen en de hoogte van je zadel. Kijk daar dus goed naar en laat jezelf hierin adviseren door een professional!

 

TIP 2) Schakelen en klikken

Wanneer jij nieuw bent in de wielersport, heb je waarschijnlijk nog weinig ervaring met klikpedalen en derailleurs. Voordat je begint aan je eerste echte fietsrondje, raad ik je daarom aan om je hier goed in te verdiepen. Het is niet heel ingewikkeld allemaal, maar je moet het wel gewoon even weten. Zelf heb ik onder andere veel YouTube filmpjes gekeken waarin uitgelegd werd hoe derailleurversnellingen precies werken en hoe je het makkelijkst in en uit klikt. Dat heeft mij heel erg geholpen! Verder is het vooral belangrijk om lekker te gaan oefenen. Doen is immers de beste manier van leren!

 

TIP 3) Bereid je voor

Voordat je met een nieuw fietsrondje begint, is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Want: een goede voorbereiding is het halve werk! Hoe ver ga je fietsen? Waar ga je heen? Wat heb je allemaal nodig onderweg? Hoe is het weer? Heb je genoeg gegeten en gedronken? Is je fiets klaar voor vertrek? Door deze vragen te beantwoorden voorkom je dat je onderweg tegen onvoorziene problemen aanloopt. Denk daarbij aan: een slecht gesmeerde ketting, een te koude of te warme outfit, te veel hoogtemeters, te weinig energie of een gebrek aan geld (waardoor je een hele omweg moet nemen om het pondje in de route te omzeilen). Dat wil je niet!

TIP 4) Fiets samen

 

Fietsen is fijn, maar samen fietsen is nog véél fijner. Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar ook vanwege de onderlinge support en veiligheid. Er komt gegarandeerd een moment dat je het moeilijk krijgt onderweg. Denk aan een valpartij, een lekke band of lichamelijke klachten. Het is dan éxtra fijn wanneer er iemand bij je is die je op kan vangen. Met betrekking tot veiligheid tijdens het fietsen, zien twee paar ogen altijd meer dan één. Zo is het mij zelf een keer gebeurd dat ik totaal over een auto heen keek. Wat was het fijn dat mijn fietsmaatje me toen kon waarschuwen. Dat heeft me een hoop ellende bespaard!

 

TIP 5) Better safe than sorry

Aanhakend op het vorige punt: net als voor andere weggebruikers is het ook voor racefietsers belangrijk om voorzichtig te zijn en veilig te fietsen. En dat is, zeker gezien de hoge snelheden die je haalt, soms best wel lastig. De naar mijn mening belangrijkste essentials om veilig te kunnen fietsen, zijn een fietsbel en een goede helm (het liefst met MIPS). Maar, fietsgedrag speelt misschien nog wel een grotere rol! Wacht voor het stoplicht, geef verkeer van rechts voorrang, rem op tijd af, kijk goed om je heen, bel wanneer je iemand passeert etc. Wielrennen blijft natuurlijk een sport waarbij de meeste fietsers streven naar zo hoog mogelijke snelheden, maar desondanks is het belangrijk om veiligheid altijd op één te zetten. Liever een beetje minder snel dan een flinke valpartij, toch?

TIP 6) Navigeren kun je leren

Fietsroutes hebben een enorme invloed op jouw fietsplezier. Althans, zo zie ik het. Lange, saaie wegen die kilometers lang rechtdoor gaan, vind ik maar niks. Hetzelfde geldt voor drukke wegen met veel verkeer: dat werkt gewoon niet. Persoonlijk vind ik het belangrijk om op rustige, verharde wegen en in een mooie omgeving te fietsen. Het liefst ook nog met een beetje afwisseling. Tja... dat zijn best veel eisen ;-). Toen ik net begon met wielrennen, fietste ik altijd via fietsknooppunten. Al snel kwam ik er achter dat dit niet zo ideaal was. Fietsknooppunten zijn immers niet specifiek voor racefietsers gemaakt, maar vooral voor reguliere fietsers. Hierdoor kwam ik regelmatig onverharde paden tegen. Dat was minder fijn. Tegenwoordig maak ik mijn fietsroutes daarom zelf, via Strava. Daarbij kun je verschillende filters aanvinken, om op deze manier jouw ideale fietsroute uit te stippelen. Zo geef ik zelf altijd aan dat ik alleen op verharde wegen wil rijden. Wanneer ik een fijne route gemaakt heb, verzend ik hem naar mijn fietsnavigatie en ben ik klaar om op pad te gaan. YAY!

Heb jij nog tips voor beginnende wielrenners? Die echt niet in dit rijtje kunnen ontbreken? Let me know!

 

Liefs,

Eline 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.